Ismét franciák százezrei tiltakoztak a nyugdíjreform ellen

Ismét franciák százezrei tiltakoztak a nyugdíjreform ellen

A nyugdíjreform ellen tüntetnek Párizsban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. Emmanuel Macron elnök széles körû felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt (Fotó: MTI/AP/Aurelien Morissard)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoztak több százezren utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal a kormány nyugdíjreformja ellen csütörtökön. A szakszervezetek által szervezett békés felvonulásokat több nagyvárosban anarchista tüntetők zavarták meg, Párizsban mintegy ezer rendbontó kirakatokat tört be, megtámadtak egy gyorséttermet és összetűztek a rendőrökkel – számolt be róla az MTI.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte 1,08 millióan vettek részt a tüntetéseken, a CGT szakszervezet 3,5 millió résztvevőről számolt be. Ez a szám jelentősebb, mint az előző tiltakozás után közölt adat, de valamivel kevesebb, mint a megmozdulások januári kezdetén regisztrált.
A legtöbben Párizsban tiltakoztak, a belügyminisztérium szerint 119 ezren, a szervezők szerint 800 ezren.

Mint megírtuk, Emmanuel Macron francia elnök azt nyilatkozta a tiltakozások kapcsán: „népszerűtlenséget is vállalom, de nyugdíjreform lesz”. Elismerte: nem sikerült elfogadtatniuk az emberekkel, hogy szükség van a reformra, de ő ettől még elkerülhetetlennek látja annak bevezetését. Macron az interjúban közölte azt is, nem fog elfogadni semmiféle erőszakos nyomásgyakorlást.