Ismét toborzásba kezdett a Wagner csoport

Ismét toborzásba kezdett a Wagner csoport

Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánhadsereg, a Wagner csoport vezetője egy 2023 március elején közreadott Twitter-videóban (Forrás: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz Wagner zsoldoscsoport hozzávetőleg 30 ezer új harcos toborzását tervezi május közepéig – közölte szombaton a katonai magáncég alapítója, Jevgenyij Prigozsin. A Reuters információi szerint azt is kijelentette, hogy a Wagner toborzási központjai, amelyeket elmondása szerint a múlt héten 42 orosz városban nyitottak meg, átlagosan napi 500-800 embert vesznek fel.

A Wagner alakulatai Bahmut ostroma közben súlyos veszteségeket szenvedtek el. Ukrán tisztviselők szerint mintegy 30 ezer harcosuk dezertált, esett el vagy sebesült meg, ez az adat azonban független forrásból nem ellenőrizhető.

Januárban amerikai szakértők azzal számoltak, hogy a Wagnernek körülbelül 50 ezer harcosa volt Ukrajnában, közülük 40 ezret börtönökből soroztak be. Prigozhin nekik kegyelmet ígért, ha túlélnek a hat hónapot a fronton.

A magánhadsereg vezetője – aki az utóbbi hetekben arra panaszkodott, hogy a reguláris erők vezetői nem biztosítanak számukra elég muníciót – azt is elmondta, hogy a toborzás jobban halad, mint várta, és az önkéntesek jobb fizikai állapotban vannak, mint az általa korábban vállalt elítéltek. – Május közepére az egységeinkben lévő katonák számát körülbelül 30 ezerrel megnöveljük – közölte.