Itt vannak az omikron legjellemzőbb tünetei

Itt vannak az omikron legjellemzőbb tünetei

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A leggyakoribb az extrém fáradság.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus legújabb, omikron névre keresztelt változatának általános globális kockázatát „nagyon magas” kategóriába sorolta, a tudósok próbálják összegyűjteni, melyek a legjellemzőbb tünetek. A Reuters által megkérdezett johannesburg-i dr. Angelique Coetzee volt az egyik első orvos, aki találkozott az új variánssal. 

November közepén tűnt fel neki hét beteg, akiknek tünetei nagyon különböztek a delta vírusos betegektől, holott a tesztelés során pozitívak lettek. Állítása szerint a betegek körülbelül 2 napon keresztül extrém mértékű fáradtságra panaszkodtak, ami fejfájással és más testi fájdalmakkal járt. – A tünetek ebben a stádiumban nagyon hasonlatosak egy normál vírusfertőzéshez – mondta a dél-afrikai orvos. Tapasztalatai szerint a legtöbb beteg nagyon enyhe tüneteket mutatott és egyikük sem igényelt kórházi ellátást, valamennyien otthon lábadoztak. A delta variánssal ellentétben nem vesztették el a szag-és ízérzéküket és az oxigénszintjük sem csökkent. Az érintett betegek többnyire 40 év körüliek vagy ennél fiatalabban voltak, körülbelül felerészben oltottak és oltatlanok.

Az orvos az Euronews szerint figyelmeztetett arra, hogy idősebb páciensek esetében az omikron hatásai még nem ismertek.