Ivan Mikloš: A szankciókat megkérdőjelező nézetek minden szempontból tévesek

Ivan Mikloš: A szankciókat megkérdőjelező nézetek minden szempontból tévesek

Ivan Mikloš (fotó: European Business Association/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi reformista szlovák pénzügyminiszter, Ivan Mikloš, aki az elmúlt időszakban dolgozott tanácsadóként Ukrajnában, jelenleg pedig Moldovában is, interjút adott a Napunknak (a Denník magyar nyelvű kiadása). A beszélgetésben kifejti, részben a magyar kormány álláspontjára reagálva, hogy „mindazok a nézetek, amelyek megkérdőjelezik az Oroszországgal szembeni szankciókat, tévesek és helytelenek gazdasági szempontból, és még inkább azok geopolitikai szempontból, valamint morális és etikai szempontból”.

Mikloš szerint nem sokan aggódnak Szlovákiában jelenleg amiatt, hogy Magyarország visszakövetelné a Felvidéket, bár korábban a Krím-félsziget kapcsán ő Komárom státuszát hozta fel példaként az orosz propaganda üzeneteit ismétlő ellenfeleinek.

A mostanában inkább közgazdasági elemzőként megszólaló volt miniszter szerint „Oroszország Ukrajnával szembeni eszement agressziója különösen Ukrajna számára tragédia, de végső soron talán még nagyobb tragédia lesz Oroszország számára. Ugyanakkor globális jelentőséggel is bír abban az értelemben, hogy ha Oroszország érvényre juttatná az akaratát Ukrajnában, az nagyon veszélyes precedenst teremtene a nemzetközileg elismert határok erőszakos megváltoztatására.”

Szerinte ezért sem szabad még csak elgondolkodni sem azon, hogy területi kompromisszumokat kössünk Putyinnal, mert „ha precedenst teremtenénk a határok megváltoztatásával, az növelné annak kockázatát, hogy más országok is megpróbálnák megváltoztatni a határokat, akár közvetlenül katonai agresszióval, akár más elfogadhatatlan módon.”

Mikloš nem tekinti Szlovákia területi integritását közvetlenül fenyegető veszélynek, hogy a magyar kormány intenzíven támogatja a magyar kisebbséget. „A szlovák–magyar kapcsolatok ma nem rosszak. Az 1990-es években rosszabb volt a helyzet, amikor az olyan felelőtlen politikusok, mint Mečiar vagy Slota, kijátszották a nacionalista kártyát. Ma már Magyarországon sem kérdőjelezi meg senki a nemzetközileg elismert határokat” – vélekedik a volt politikus.

A teljes interjú a Napunkon olvasható.

Címkék: Ivan Mikloš