Ha nem sikerül elég embert beoltani, Izraelben újabb lezárás jöhet szeptemberben

Ha nem sikerül elég embert beoltani, Izraelben újabb lezárás jöhet szeptemberben

Képünk csak illusztráció! Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinával töltött fecskendők oltáshoz előkészítve Magyarországon 2021. március 28-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben csak a koronavírus elleni tömeges oltással lehet elejét venni a járvány negyedik, delta-variáns által okozott hulláma miatt várható szeptemberi zárlatnak – írta a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a Ynet pénteken a helyi egészségügyi minisztérium egyik szakemberét idézve.

A lap emlékeztetett arra, hogy több mint egymillió izraelit még egyáltalán nem oltottak be, és Naftáli Benet miniszterelnök elsősorban az ő meggyőzésükkel próbálja megakadályozni a szeptemberi újabb országos zárlatot, amelyet kikényszeríthet a súlyos betegek növekvő száma és az, hogy elejét vegyék a kórházak túlterhelésének. A beduin közösségekben igen alacsony az oltottsági arány, és ennek növelésére a kormány kampányt szervez, amelynek keretében a Negev szétszórt településein „házhoz viszik″ az oltóanyagot. A egészségügyi minisztérium Ynetnek nyilatkozó szakembere szerint a fő gondot nem az okozza, hogy az emberek nehezen férnének hozzá a vakcinákhoz, hanem az oltással kapcsolatos félelmeik, ellenállásuk.

A tel-avivi városháza júliusban akciót szervezett, amelyben az oltakozó kamaszok páros mozijegyet, uszodabelépőt vagy hőlégballonos utazást kaptak, de mindössze 150-en jelentkeztek. A programot vezénylő Eitán Schwartz szerint ez az alacsony szám azt jelzi, hogy nem a gyerekek, hanem szüleik döntenek az oltásokról, és őket kell megcélozni a felvilágosító információkkal. Benet az oltás elmulasztását egyenesen ahhoz hasonlította, hogy valaki géppisztollyal ártatlanokra lövi a delta-vírusváltozatot, és a Facebookon folytatott élő kérdés-felelet találkozóján azt mondta, hogy a szeptemberi zsidó ünnepek alatti zárlat csakis az immunizáltak számától függ.

A 60 év felettieket a harmadik, a tizenéveseket pedig az első két adag felvételére kérte. – Az ünnepek jövője az oltottak számától függ – mondta. – Biztosítottuk az oltóanyagkészletet, és több ezer oltóhelyet az országban – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem javasolja a harmadik dózis vakcinát, amíg a szegényebb országokban az elsőhöz sem jutottak hozzá. Erről a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál értesülése szerint Benet azt mondta, hogy Izrael túl kicsi ahhoz, hogy befolyásolja a globális kínálatot, viszont hozzájárul a tudományos ismeretekhez az emlékeztetőoltás hatékonyságáról. A miniszterelnök csütörtökön tizenéves közösségimédia-hírességekkel is találkozott, és arra kérte őket, hogy befolyásolják habozó kortársaikat, biztassák őket az oltás felvételére az egész ország érdekében.

Mindeközben csütörtökön már negyedik napja meghaladta a háromezret az új fertőzöttek száma. Az elvégzett több mint százezer teszt 3,79 százaléka, 3843 ember bizonyult vírushordozónak, és ezzel az aktív esetek száma 27 525-re nőtt. A fertőzötteknek továbbra is mintegy csak 1 százaléka, 253-an súlyos betegek, amit a nagyfokú átoltottsággal magyaráznak. A lélegeztetőgépen lévők száma 52-re nőtt.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 801 781-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,39 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 koronavírus erősen fertőző delta-variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére. Az oltás harmadik, emlékeztető adagját már 349 707, 60 évesnél idősebb izraeli vette fel. A pandémia megjelenése óta 891 811 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6509-en haltak meg Izraelben.

(MTI)

Címkék: Izrael, koronavírus, oltás