Netanjahu: A második szakaszba lépett a Hamász elleni háború

Netanjahu: A második szakaszba lépett a Hamász elleni háború

Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 27-én (Fotó:
MTI/AP/Abed Haled)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

• Izrael bejelentette a szárazföldi műveletek „kiterjesztését”
• Éjjel légicsapásban végeztek az október 7-i mészárlás egyik irányítójával, és a Hamász több vezetzőjével az izraeliek tájékoztatása szerint
• Szombaton is maradnak az IDF egységei a „terepen”, az izraeli védellmi miniszter szerint a sereg „fázist váltott a háborúban”
• Összeomlott az internet a Gázai övezetben
• Az USA aktívan tárgyal Izraellel egy humanitárius szünet érdekében
• Szombaton élelmiszert is vizet szállít Izrael Gázába

A Gázai övezetben indított szárazföldi műveletekkel a második szakaszba lépett a Hamász elleni háború, nagyon világos célokkal – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy további szárazföldi erők vonultak be az általa a gonosz erődítményének nevezett Gázába, hogy felszámolják a Hamászt és hazahozzák a túszokat.

Netanjahu szerint az izraeli katonák és parancsnokok már a Gázai övezetben vannak, mindenütt bevetésre kerültek. Kicsivel korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök háborús bűnökkel vádolta Izraelt. Netanjau erre, nevének említése nélkül reagált: Ha azt hiszitek, hogy háborús bűnökkel vádolhatjátok katonáinkat, az képmutatás. Mi vagyunk a világ legmorálisabb hadserege. Azt mondta, hogy az IDF óvintézkedéseket tesz a civilek védelmére, és azzal vádolta a Hamászt, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követ el azzal, hogy élő pajzsként használja a népét.

Több száz megsemmisített célpont, több száz lerombolt épület

Az éjszakai légicsapások több száz épületet romboltak le Gázában – közölte a Hamász által irányított terület polgári védelmi szolgálata az AFP hírügynökséggel. „Több ezer másik ház is megsérült” – mondta az AFP-nek egy szóvivő, hozzátéve, hogy az intenzív bombázások „megváltoztatták a tájat” Gáza északi részén. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint október 7. óta 7 703 ember halt meg a Gázai övezetet ért izraeli támadásokban, köztük több mint 3500 gyermek. Egyelőre nem tudni, hányan haltak meg az esti esti intenzív légicsapásokban.

Az IDF szóvivője szombat délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a csapatok az éjszaka folyamán behatoltak a Gázai övezet északi részébe, hozzátéve, hogy az egységek „még mindig a terepen vannak”. Hozzátette, hogy a kiterjesztett offenzíva keretében az éjszaka folyamán több Hamász-parancsnokot is megöltek. Azt is elmondta, hogy szombaton segélyszállító teherautók érkeznek Gázába, amelyek élelmiszert és vizet visznek. Végül megerősítette, hogy a Hamász október 7-i támadása óta 311 halálos áldozata volt az IDF-nek, az éjszakai hadműveletekben is szenvedtek veszteségeket. Azt is megerősítette, hogy 229 Izraelből elhurcolt embert tartanak túszként fogva Gázában, és a műveletek legfőbb célja az ő hazahozataluk.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az ország hadserege „fázist váltott a háborúban”, és a hadművelet „további értesítésig” folytatódik. „Este megremegett a föld Gázában – tette hozzá. – Támadtunk a föld felett és alatt. Mindenhol, minden szinten támadtuk a terroristákat. Az utasítások egyértelműek: a hadművelet további intézkedésig folytatódik".

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője jelentette be péntek este, hogy széleskörű légicsapások, és a szárazföldi műveletek „kiterjesztése” várható még aznap. – Minden fronton készen állunk Izrael biztonságának megőrzésére – mondta Hagari a The Guardian szerint. A szóvivő újra megemlítette a gázai Sifa kórházat, amelyről az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy az alatta futó alagutakban rejtőzik a Hamász vezérkara és fő műveleti központja. Hagari szerint feltárták a terrorszervezet föld alatti területeit, és felszólította a civileket, hogy az övezet déli részére vonuljanak, mert az izraeli erők folytatják az északi terület támadását. Hagari a The Times of Israel szerint azt is mondta, hogy a légierő földalatti célpontok ellen hajtott végre „nagyon jelentős” csapásokat. 

Az izraeliek azt állítják, hogy csak hírszerzésen alapuló célpontokat vesznek célba. Ha több szárazföldi csapatot küldenek, az azt jelenti, hogy a háború ritmusa megváltozik – vélekedett a BBC. Az elmúlt napokban az izraeli haderő egységei már többször átlépték a Gázai övezet határát, hogy előkészítsék a terepet egy nagyobb offenzívának. Péntek este is lövöldözésről és szárazföldi harcokról érkeztek jelentések Gáza északi részén az IDF és a palesztin erők között. Ezzel összefüggésben összeomlott az internet a Gázai övezetben. – Az övezetben a sűrű bombázások közepette gyakorlatilag elérhetetlenné vált az internet – jelentette a hálózati adatforgalmat figyelő NetBlocks. A palesztin Paltel vállalat volt az utolsó megmaradt nagy szolgáltató, amely még internetszolgáltatást nyújtott a Gázai övezetben, közleményük szerint az összes kommunikációs és internetszolgáltatás teljes mértékben megszakadt a bombázások miatt.

Likvidált Hamász-parancskokok

Az izraeli hadsereg szerint sikerült megölniük Medkhat Mabashert, a Hamász egyik parancsnokát. Szombat reggel pedig már azt is közölték, hogy megölték azt a férfit, október 7-én a dróntámadásokat és a siklóernyős beszivárgást irányította.. Az IDF az X-en tette közzé, hogy az éjszaka folyamán vadászrepülőgépei csapást mértek Asem Abu Rakabára, a Hamász légi arzenáljának vezetőjére – írta a BBC. Szombat reggel azt közölte az izraeli hadsereg, hogy mintegy száz bombázó repülővel több száz célpontot romboltak le. „Világos a cél, mindent elpusztítani, ami a Hamász kezén van” – írta az X-en Gilad Keinan tábornok. Körülbelül 150 földalatti célpontot is lebombáztak.

A Gázai övezetet érő intenzív bombázásról több felvétel is kering az X-en (korábbi nevén a Twitteren):

Eközben a The Times of Israel értesülése szerint a Hamász felszólította a világot, hogy „azonnal cselekedjen” Izrael gázai bombázásának leállítása érdekében. – Felszólítjuk az arab és muszlim országokat valamint a nemzetközi közösséget, hogy vállalják a felelősséget és azonnal cselekedjenek, hogy véget vessenek a népünk elleni bűncselekményeknek és mészárlások sorozatának – áll a szervezet közleményében. – Szaúd-Arábia is arra figyelmeztet, hogy egy gázai szárazföldi invázió katasztrofális lenne, nemcsak Izrael és a palesztin területek, hanem az egész közel-keleti régió számára – írja a The New York Times forrásaira hivatkozva. A lap úgy tudja, szaúdi tisztviselők megbeszélték az amerikaiakkal, hogy ilyen értelmű figyelmeztetést tesznek közzé. 

Pénteken, a kétnapos brüsszeli csúcs második napján egyébként mind a 27 EU-tagállam vezetője egyetértett abban, hogy itt az ideje humanitárius folyosó kialakításának és az azonnali tűzszünetnek Gázában. Ugyancsak e napon történt még, hogy a Hamász egyik tisztségviselője a gázai bombázások leállításához kötötte az izraeli túszok elengedését. A CNN értesülése szerint az amerikaiak intenzíven tárgyaltak Izraellel egy humanitárius szünetről, hogy lehetővé váljon a túszok szabadon bocsátása. John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint bármilyen erőfeszítést támogatnak, ami előmozdítja a túszok szabadon engedését, és ennek érdekében nyomást gyakorolnak régióbeli partnereikre is. Ugyanakkor az Axios arról számolt be – két izraeli tisztviselőre hivatkozva –, hogy Izrael azért „terjeszti ki” a Gáza ellen indított szárazföldi műveleteket, mert a túszok kiszabadításáért folytatott tárgyalások falba ütköztek.

Az igazság pillanata címmel posztolt az X-re Antonio Gueterres ENSZ-főtitkár az esti órákban: „Megismétlem a közel-keleti humanitárius tűzszünetre, az összes túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és a szükséges mértékű életmentő készletek szállítására vonatkozó felhívásomat. Mindenkinek vállalnia kell a felelősségét. Ez az igazság pillanata. A történelem mindannyiunk felett ítélkezni fog.” Az ENSZ Közgyűlése még este azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben: az arab államok által kidolgozott határozatot nagy többséggel fogadták el: 120 tagállam támogatta, 45 tartózkodott, és 14 szavazott ellene, köztük Izrael, az Egyesült Államok, Magyarország, Csehország, Horvátország és Ausztria. 

Határozottan elutasítjuk az ENSZ-közgyűlés megvetendő tűzszüneti felhívását – reagált Eli Cohen izraeli külügyminiszter az X-en. Hozzátette: Izraelnek szándékában áll felszámolni a Hamászt, ahogy a világ elbánt a nácikkal és az ISIS-szel.

 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az IDF péntek esti bejelentése utána azt mondta a Népszavának, hogy a kiterjesztés azt jelenti, hogy az IDF egységei nem akarnak nagyobb hadműveletet indítani, erre „még nagyon vigyáznak”, szóval jelenleg tapogatózó hadműveleteket folytatnak, 30-50 fős csoportokban behatolnak a Gázai övezetbe, majd visszatérnek onnan. Emlékeztetett, hogy a légicsapások folyamatosak, vagyis az izraeliek mindent lebombáznak, amit csak tudnak, hogy aztán annál kevesebb teendője legyen a szárazföldi egységeknek. Kis-Benedek József úgy véli, ez nem jelent nagyobb eszkalációt, az izraeliek csak szeretnék kifüstölni a Hamász tagjait az esetlegesen induló nagyobb gázai hadművelet előtt, és elkerülni, hogy belső kritika érje az izraeli vezetést. 

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.