Izrael szigorúan óva int a törökországi utazásoktól

Izrael szigorúan óva int a törökországi utazásoktól

A török nemzeti lobogó és az Aranyszarv Metróhíd az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon 2014. december 11-én, amely a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óva intett a törökországi utazásoktól Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, és hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza – jelentette a Kan közszolgálati rádió hétfőn.

Vasárnapi jelentések szerint Törökország a közelmúltban leleplezett egy iráni osztagot, amely izraeli célpontok elleni terrortámadásokat tervezett az országban. A jelentés szerint izraeli biztonsági tisztviselők tájékoztatták török kollégáikat arról, hogy török földön izraeliek ellen támadást akartak végrehajtani, és segítségüket kérték a támadások meghiúsításához. A támadásokat állítólag egy Törökországban működő iráni hálózat tervezte.

Az izraeli külügyminiszer ezért arra figyelmeztetett, hogy valós és közvetlen veszély miatt az izraeliek ne repüljenek Isztambulba, és ha lehet, akkor Törökországba sem, s ha pedig már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza Izraelbe. – Ezek a terrorista akciók a szabadságra utazó izraeliek ellen irányulnak – fogalmazott Lapid a pártja, a Van Jövő (Jes Atíd) frakcióülésének elején az izraeli parlamentben, a kneszetben. – Szándékosan izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket – vélekedett Lapid.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben óriási erőfeszítéseket tettek, amelyek izraeliek életét mentették meg. – Többen a hazatértük után úgy járnak közöttünk, hogy nem is tudják, hogy megmentették az életüket – hangsúlyozta az izraeli külügyi tárcavezető a Haárec című újság hírportáljának értesülése szerint.

Lapid köszönetet mondott a török kormánynak azon fáradozásaiért, amelyeket az izraeliek életének védelmében tett. 

Jeruzsálem május végén már hivatalosan azt ajánlotta Izrael polgárainak, hogy csakis nélkülözhetetlen esetekben utazzanak Törökországba, s a mégis oda tartóknak szigorú óvintézkedéseket kell tenniük: kerülniük kell az érintkezést külföldiekkel, és óvakodniuk kell az ismeretlenektől érkező ajánlatoktól és megkeresésektől.

(MTI)

Címkék: Izrael, Törökország