Izraelben alkotmányellenes a hajadonoktól megtagadni a meddőségi kezelést

Izraelben alkotmányellenes a hajadonoktól megtagadni a meddőségi kezelést

A netanjai ultraortodox Laniado kórház (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság határozatban elítélt egy kórházat, mert nem biztosította a meddőségi kezelést férjezetlen nőknek - jelentette a Háárec című izraeli újság hétfőn.

Az alkotmánybíróságként is működő testület ítélete szerint tilos volt, hátrányosan megkülönböztető jellegű, sértő és fájdalmas az, hogy megtagadták hajadonok meddőség elleni kezelését. A netanjai ultraortodox Laniado kórház azzal az indoklással nem végezte el a kért meddőségi kezelést, hogy ez a kórház vallási intézmény, és a zsidó vallási törvénybe ütközik a meddőségi kezelés olyan nők számára, akik még nem mentek férjhez.

„Ez az emberi méltóság lényege elleni támadás, amely magában foglal megaláztatást is" - írta hétfői döntésében a bíróság három bírája, s véleményük szerint a kórház a betegjogi törvény értelmében is tiltott diszkriminációt követett el. A kórház egy körzeti bíróság 2017-es határozatát próbálta megfellebbezni a legfelsőbb bíróságon, amely hatvanmillió sékeles (több mint 6 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Laniadó kórházra egy csoportos kereset nyomán.

A bíróság határozata szerint hátrányos megkülönböztetést jelent és sérti az emberi méltóság lényegét, ha a termékenységi kezelést csak házaspárok számára engedélyezik, és a nem házasok számára megtagadják ezt a lehetőséget. "Az ajtók bezárása a hajadon nők előtt érvénytelennek és alacsonyabb rendűnek minősít minden új családot az egymással házasodó férfi és nő hagyományos családjával szemben. Ez az állítás önmagában sértő, és a diszkriminált nőt vagyoni kárral is sújthatja" - vélekedett az ítélet indoklásában Anat Baron bírónő.

Netanján Jekutiel Jehuda Halberstam rabbi alapított ultraortodox közösséget, majd a zsidó vallás parancsait követő kórházat. Halberstam rabbi a második világháború előtt a kolozsvári ultraortodox zsidók vallási vezetője volt.