Izraelben is kibukott a Pegasus-ügy

Izraelben is kibukott a Pegasus-ügy

Marabu rajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelben is berobbant a Pegasus-ügy – derül ki a Hvg.hu szemléjéből, amely a Haaretz cikke alapján azt írja, hogy az izraeli rendőrség elismerte, hogy újságírókat, tüntetések szervezőit, a Netanjahu-ügy tanúit, vádlottjait, de még a minisztériumok felsővezetését is lehallgatták a Magyarországon is bevetett Pegasus kémszoftverrel.

Az oknyomozást közlő Calcalist nevű híroldal által bemutatott lista szerint az eszközt bírósági végzés nélkül használták Netanjahu fia, Avner Netanjahu, a miniszterelnök ügyében szintén vádlott Iris Elovitch, a fogyatékkal élők jogaiért folytatott tiltakozások fő szervezői, a Walla nevű hírportál újságírói, Rami Levy üzletember, polgármesterek és a pénzügyminisztérium vezető tisztviselők ellen.

Azt is írják, hogy célpontnak számítottak Netanjahu médiatanácsadói, Topaz Luk és Jonatan Urich, valamint Jáir Katz, a munkavállalók szakszervezetének vezetője. Megfigyeltek között szerepel Keren Turner, a közlekedési minisztérium volt főigazgatója, Sáj Babad, a pénzügyminisztérium korábbi főigazgatója, Emi Palmor, az igazságügyi minisztérium korábbi főigazgatója, Avi Berger és Slomo Filber, a Kommunikációs Minisztérium korábbi főigazgatói. Bevetették a kémprogramot mások mellett két nagyváros, Netanja és Holon városának, valamint a valamivel kisebb, Kiryat Ata polgármesterei ellen is.

A Hvg.hu szerint Ajelet Saked belügyminiszter egy külső vizsgálóbizottság létrehozását rendelte el a jelentések kivizsgálására. Twitteren ezt írta: „Ha igazak a jelentések, akkor ez a múlt század sötét rezsimjeihez illő cselekedet. Az emberek magánéletének tömeges megsértése törvénytelenség, amelynek ma véget kell vetni. A Knesszet és a közvélemény ma választ érdemel”.

Felidézték, hogy a Calcalist nevű portál januárban közölt cikksorozatot arról, hogy az izraeli rendőrség hogyan használta éveken át a Pegasust izraeli állampolgárok ellen parancs vagy bírósági végzés nélkül. Később az izraeli rendőrség elismerte a kémprogramokkal való visszaélést.

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány Magyarországon nyáron robbant ki. Mint arról beszámoltunk, az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek adnak el – több mint ötven országban nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.