Izraelben visszatérhet a nagy túlélő

Izraelben visszatérhet a nagy túlélő

Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke beszél a jeruzsálemi parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Flash 90 pool/Yonatan Sindel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csillagok különös együttállása segítheti Benjamin Netanjahu egykori izraeli miniszterelnököt, akinek pártja, a Likud még úgy is megnyerheti a november 1-i választásokat, hogy május óta leszálló ágban van a népszerűségük. Az izraeli politikai életben – ahol az elmúlt három és fél évben már az ötödik választást tartják – ugyanis számos olyan változás történt a közelmúltban, ami az illiberális politikus malmára hajthatja a vizet.

Kiemelkedik ezek közül a Naftáli Benet és Jair Lapid által összeácsolt koalíciós kormány bukása, amely már a létrejöttekor is nagyon instabilnak látszott. Az ország történetének ideológiailag és vallásilag legszínesebb formációjának – amelyben kezdetben megfértek egymás mellett a zsidó nacionalista pártok és a Raam nevű iszlamista arab párt is – fő összetartó ereje ugyanis leginkább az volt, hogy a résztvevő pártok nem kívánták többé hatalomban látni Netanjahut, aki 12 évig vezette az országot és aki ellen korrupciós ügyek miatt folyik bírósági eljárás. A kormány mögül lassan kihátráltak a támogatók a Kneszetben, majd mikor Benet átadta a miniszterelnöki posztot Jair Lapidnak, bejelentette a visszavonulását a politikától. Pártja, a Jobbra (Jamina) ezután zuhanó repülésbe kezdett, új vezetője pedig bejelentette, hogy amennyiben pártja ismét bejut az izraeli törvényhozásba, akkor Netanjahu mellé fog állni.

Ennél is jobb hír a Likudnak, hogy szeptemberben – a pártlisták benyújtásának utolsó óráiban – szétesett az arab pártokat tömörítő Közös Lista, mert a vezetők nem tudtak megállapodni a listás helyek sorrendjéről. A pártszövetség korábban fontos támasza volt a Benet- majd Lapid-kormánynak, most viszont minimálisra csökkent az esély, hogy az arab pártok külön-külön bejussanak a parlamentbe. Túl azon, hogy az izraeli arab lakosság politikai aktivitása eddig sem volt túl nagy, a külön indulás miatt most még alacsonyabb lehet a részvétel. Ez pedig óriási lehetőség Netanjahunak, hiszen ezzel lényegében elveszhetnek az arab szavazatok.

És akkor ott az együttállás harmadik csillaga, az izraeli szélsőjobb összefogása is, melynek keretében Itamar Ben-Gvir Otzma Jehudit (Zsidó Erő) nevű pártja közösen indul Bezalel Szmotrics Vallásos Cionista Pártjával. A közvélemény-kutatások szerint ez a választási szövetség nagyon jó eredményekre számíthat a mostani választásokon, Netanjahunak pedig természetes szövetségese lenne a jövőben.

Nagy kérdés persze, hogy mire lesz elég ez a három szerencsés tényező a Likudnak ahhoz, hogy a választások után össze tudjon ácsolni maga mögé egy parlamenti többséget. A felmérések szerint a Netanjahu által vezetett jobboldali blokk 60, a Lapid által vezetett baloldali blokk pedig 56 mandátumot szerezne a 120 fős Kneszetben, ami nem lesz elég a kormányalakításhoz. Így aztán hiába nyerné meg a választást a Likud, Netanjahunak rendkívül nehéz dolga lenne a szövetséges-kereséskor. Ezért szakértők arra számítanak, hogy a mostani választásokkal sem fog véget érni a hosszú évek óta húzódó politikai válság Izraelben, amelyben csak némi szünetet jelentett az a néhány hónap, amíg úgy látszott, hogy az újabb kormány (talán) életben marad.

Ám ez idő alatt az izraeli társadalomban sajátos fordulat ment végbe: mostanra egyre többen vannak azok, akik – amennyiben egyik oldal sem tudna koalíciót kötni – egy olyan egységkormányt látnának szívesen az ország élén, amelyben a két blokk erői egyaránt részt vesznek. A KAN Reshet Bét rádió közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta azt, hogy egy egységkormányt részesítene előnyben, amelyben Netanjahu és Lapid vagy Netanjahu és Beni Ganc váltaná egymást a miniszterelnöki székben. A változások mögött sokan azt látják, hogy az izraeliek belefáradtak a hosszú évek óta tartó politikai válságba és az ország problémáinak megoldását várják inkább a politikusaiktól, akár közös összefogással is. Ha pedig sehogy nem sikerül úrrá lenni a megosztottságon, könnyen előfordulhat, hogy a mostani után nem sokkal újabb előre hozott választásra lesz szükség.