Január 15-én szavaz a brit parlament a brexitről

Január 15-én szavaz a brit parlament a brexitről

Theresa May és elődje, a kormányfői posztról a 2016-os őszi brexit szavazás után lemondó David Cameron a graffitiművész, Banksy egyik alkotásán (Fotó: James Frid/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már korábban kiszivárgott, ám a brit kormánytól hétfőn erősítették meg, hogy a brit parlament január 15-én kedden szavaz majd Theresa May kormányfp brexit megállapodásáról – jelentette a brit közszolgálati BBC. A voksolást még egy hónapja elnapolták, ám most mindenképpen meg fogják tartani. Egyelőre azonban nem tudni, elfogadják-e azt. Amennyiben nem, úgy 2019. március 29-én brit-uniós megállapodás híján válik le az EU-tól az Egyesült Királyság, ami egyesek szerint katasztrofális, míg például a brexitet támogató Boris Johnson volt londoni főpolgármester, külügyminiszter szerint nem.

Közben 209 kormánypárti konzervatív és ellenzéki munkáspárti alsóházi képviselő közös levélben arra kérte a miniszterelnököt, ne engedje, hogy megállapodás nélkül lépjen ki az ország a unióból. Mint írják, ha az EU-val folytatott kereskedelem a megállapodás híján a WTO szabályrendszerére tér át, azaz mivel megszűnik a vámmentesség, az azonnali versenyképességi hátrányt okozna az éppen újjáéledő brit feldolgozószektornak, és ez munkahelyek ezreibe kerülhet.

A diákok járhatnak a legrosszabbul a brexittel | Magyar Hang

Még mindig semmi sem biztos, de az már körvonalazódik, mi vár az uniós munkavállalókra a brexit után. Oxfordi tudósítónk összeszedte azt, ami eddig kiderült.

A még tavaly megkötött 585 oldalas egyezmény eredményeit brit részről több kritika is érte, ám Brüsszelben jelezték, eddig és ne tovább, nem hajlandóak tovább tárgyalni, London vagy így fogadja el azt, vagy anélkül válik le.

A kereskedelem mellett a probléma forrását jelenti még a határellenőrzés, illetve a vele járó vámellenőrzés; az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó mechanizmus feletti súlyos nézetelérések alakultak ki.

A brit kormány nemrégiben ismertetett hatásvizsgálatai azt mutatják, hogy a vámellenőrzés hirtelen bevezetése okozta fennakadások akár hat hónapig is jelentősen korlátozhatnák a két legnagyobb kikötő, Dover és a közeli Folkestone kapacitásait, írta az MTI.

Nekünk fog leginkább fájni a brexit | Magyar Hang

Theresa May miniszterelnök szerdán bemutatja a brit kormánynak az unióval kötendő brexit megállapodás első tervezetét. Mi vár ránk?

A Bank of England kormányzója, Mark Carney a londoni alsóház pénzügyi bizottságának minapi meghallgatásán ezt gyakorlatilag megerősítette, kijelentetve: a brit kikötők nincsenek felkészülve egy olyan forgatókönyvre, amelynek alapján nem sikerül életbe léptetni a brexit feltételeiről szóló megállapodást, és emiatt az Európai Unióval folytatott brit kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódik – azaz megszűnik a vámmentes kétoldalú kereskedelemben.

Az Imperial College London egyetem nemrégiben elvégzett vizsgálata kimutatta, ha a francia oldalon minden egyes teherjárművet csak négypercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az a brit oldalon, a Dover kikötőjébe vezető autópályán csúcsidőben 47 kilométeres torlódást okozna.

Emiatt egyébként 150 kamion részvételével torlódáskezelési próbát tartottak hétfőn a délkelet-angliai nagy kikötők környékén. Dover és a szemközti, franciaországi Calais kikötője között évente 2,5 millió kamion fordul meg.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően Theresa May arról beszélt a BBC-nek: azon dolgoznak, hogy a január 15-i brexit szavazásig további biztosítékokat kapjanak Brüsszeltől, hogy így a londoni parlament mindenképp rábólintson majd a megállapodásra.

Címkék: szavazás, brexit