Januárban kezdhetik meg a munkát a WHO vírusvadászai Kínában

Januárban kezdhetik meg a munkát a WHO vírusvadászai Kínában

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január első hetében utazhat Kínába egy nemzetközi kutatókból álló csapat a Covid-19 eredetének feltárására – írja a South China Morning Post a Reuters értesülésére hivatkozva.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által összeállított „vírusvadász” csapat 12-15 főből áll, és előreláthatólag hat hétig – ebből két hét karantén – kutakodnak a koronavírus-járvány kiindulópontjának tartott Kínában, elsőként Vuhanban. A közép-kínai városban tavaly december 31-én jelentették az első hivatalos Covid-19 esetet. 

Thea Fischer, a WHO kutatócsoportjának egyik tagja szerint a kutatások első fázisa már véget ért, és az ő missziójukkal kezdődhet a második fázis. Vizsgálódni fognak azon a vuhani piacon is, ahonnan a feltételezések szerint a járvány indult, és beszélnek majd azokkal a dolgozókkal, akik ott fertőződtek meg.

A WHO-küldöttség másik tagja, Keith Hamilton – egyben az Állategészségügyi Világszervezet szakértője – arról beszélt, hogy az új koronavírushoz hasonlót azonosítottak a patkósdenevérben, amely közvetító kapocsként szolgálhatott az állatvilág és az emberek között. A misszió kapcsán a WHO egyik vezető szakértője, Peter Ben Embarek újfent hangsúlyozta, semmi sem utal arra, hogy a vírust laboratóriumi körülmények között állították volna elő.

Mint ismert, az Egyesült Államok korábban átlátható vizsgálatot követelt a WHO-tól, és bírálta a nemzetközi szervezetet, mert beleegyezett abba, hogy az előzetes kutatásokat kizárólag kínai tudósok végezzék. A CNN pedig nemrég feltárta, hogy Kína erőteljesen kozmetikázta a számokat a járvány kitörésének elején, volt olyan nap, hogy lényegében feleannyi új fertőzést jelentett be hivatalosan, mint amennyi valójában volt. 

A kínai állami média az utóbbi időben egyértelműen minden erejével azon van, hogy bebizonyítsa: a vírus már jóval a vuhani kitörés előtt terjedt a világban, és hozzájuk is külföldről hurcolták be. Kétségtelen, hogy mostanában többször bebizonyosodott, a gyorsfagyasztott élelmiszereken életben marad a vírus, és megfertőzheti az embereket. Ez történt Csingtaóban, Tiencsinben és legutóbb Sanghajban. Így a kórokozót akár be is hurcolhatták tavaly Vuhanba – érvelnek a kínai tudósok.

Emellett több külföldi tanulmány is arra jutott, hogy már tavaly december 31-e előtt felbukkant a vírus Európában. Nemrég például egy olasz vizsgálat a SARS-CoV-2 bizonyítékát találta meg egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban.