Japán támogatással köszöni meg Lengyelországnak, hogy Ukrajna mellett áll

Japán támogatással köszöni meg Lengyelországnak, hogy Ukrajna mellett áll

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) japán partnerét, Kisida Fumiót fogadja Varsóban 2023. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Michal Dyjuk)

Fotó: Michal Dyjuk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül – jelentette be szerdán az előző napi kijevi látogatása után a lengyel fővárosban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Kisida Fumio a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten megköszönte Lengyelországnak, hogy az Ukrajnába irányuló katonai és humanitárius támogatás logisztikai központja lett. Közölte: Japán ezért hivatalos fejlesztési támogatást nyújt Lengyelországnak annak gazdasági fejlettsége ellenére. Bejelentette, hogy Tokió elmélyíti a visegrádi csoporttal folytatott együttműködését is.

Mateusz Morawiecki veszélyesnek nevezte a Kína-Moszkva-tengelyt. „Aggodalommal tölt el bennünket a kínai elnök moszkvai látogatása” – utalt a lengyel kormányfő Hszi Csin-ping előző napi, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásaira.

(MTI)