Jávor Benedek szerint a Deutschról szóló javaslat „porig alázza” a politikust, de a Néppártot is

Jávor Benedek szerint a Deutschról szóló javaslat „porig alázza” a politikust, de a Néppártot is

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jávor Benedek, a Párbeszéd korábbi európai parlamenti képviselője szerint ha az Európai Néppárt (EPP) frakciója elfogadja a javaslatot, miszerint Deutsch tagja maradhat a néppárti frakciónak, de minden jogot megvonnak tőle, Deutsch Tamásnak ezek után nem lesz más választása, mint önként kilépni. A hírek szerint Manfred Weber néppárti frakcióvezető vetette fel a Magyar Hanghoz is eljutó tervezetet a kizárás ellenjavaslataként.

https://www.facebook.com/javorbenedek/posts/4747714671936627?cft[0]=AZXz0TqO1QYHnDtSLilYzhEgCqvJO40yy3_NZYUGakKZgQMbetCUQLc2r7uzVYpcsLkZy219CCVbGO9EfIGs9fzv22LdGFsA1V_-kUUfwmvzvr9P4xGt-2VMWICedeqcm9HeKHjzT7nEmhgScAgPbHPdISK7WPHbPZ9WVtL_GWcV-gzEnRQ1hjg3gIEcI1rgIrQ&tn=%2CO%2CP-R

Jávor – aki 2019-ben nem került befutóhelyre az MSZP és a Párbeszéd közös listáján – azt írta a közösségi oldalán, hogy Manfred Weber javaslata az összes létező opció rossz tulajdonságait egyesíti: szerinte ez a porba alázza Deutsch Tamást, akinek ezek után aligha marad más választása, mint önként kilépni a frakcióból. A javaslat megalázza továbbá a többi fideszes képviselőt is, akiknek végig kell nézni a delegációvezetőjük nyilvános pellengérre állítását, így nekik se marad más választásuk, mint Deutschcsal együtt távozni, vagy hasonlóképpen lemondani minden funkcióról a frakcióban – magyarázta Jávor, aki ezidőtájt Budapest brüsszeli delegációjának vezetője. Azt is írta, hogy ezzel lényegében nem lehet az Európai Néppárt frakciójában tartani a magyar kormánypártot, de a volt EP-képviselő nem zárja ki, hogy tulajdonképpen ez a cél.

Ugyanakkor szerinte az EPP önmagát is megalázza azzal, hogy az elmúlt hetek történései ellenére nem képes elszánni magát arra, hogy valamilyen érdemi döntést hozzon a Fideszről, „még mindig megpróbálják valahogy megoldani okosban, hogy úgy is tűnjön, mintha történne valami”, de azért semmi se történjen – írta. Hozzátette, a végén a kecske is éhes marad és a káposzta is elfogy, „méltó korona ez Manfred Weber ostoba életművén”.

Mint arról beszámoltunk, Deutsch Tamás kizárása vagy legalábbis szankcionálása azért került terítékre, mert a fideszes EP-képviselő a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyik közelmúltbeli nyilatkozatát. A Brüsszelben régi motorosnak számító Deutsch a kijelentése miatt Othmar Karas osztrák EP-képviselő vezetésével a frakció egy szűk csoportjával kezdeményezte Deutsch Tamás kizárását. A politikus egyébként ma megismételte bocsánatkérését a közösségi oldalán, a Webert illető megfogalmazását pedig visszavonta. Sajtóhírek szerint még a héten döntés születhet a fideszes képviselő sorsáról. Kerestük Deutsch Tamást, SMS-t is küldtünk neki, hogy reagáljon a személye szankcionálását illető legújabb javaslatra, de cikkünk publikálásáig nem reagált.