Jermak: Moszkva csak az erőszak nyelvén ért

Jermak: Moszkva csak az erőszak nyelvén ért

Brit M270 MLRS rakétarendszer Ukrajnában. (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszországhoz intézett felszólítás, hogy vonja ki csapatait a zaporizzsjai atomerőműből, nem elég, fegyverekre és szankciókra van szükség, mert Moszkva csak az erőszak nyelvén ért – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő arra reagált, hogy a héten a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek felszólították Oroszországot: haladéktalanul adja vissza Ukrajnának a zaporizzsjai atomerőmű feletti teljes irányítást, és vonja ki csapatait a létesítményből. Jermak szerint az Ukrajna elleni orosz háború azt bizonyítja, hogy az ellenség az ukrán fegyveres erők nyomására visszavonul, gazdasága pedig a rendszerszintű szankciók miatt tönkremegy. Hangsúlyozta, hogy "több eltökéltségre van szükség az ellenség közös legyőzéséhez", mert különben semmi sem állítja meg a „terroristákat".

Herman Haluscseno energetikai miniszter egy televíziós interjúban rámutatott arra, hogy Ukrajnában az orosz invázió miatt a szélenergia hasznosítása 90 százalékkal csökkent az országban, a napenergiáé pedig mintegy 40-50 százalékkal. Emlékeztetett arra, hogy a zöld energiaforrások kiaknázása javarészt az ország déli részében folyt, most ezeket Ukrajna elveszítette. Hozzátette, hogy 2019-ben és 2020-ban Ukrajnában a zöldenergiaforrások kihasználása gyors növekedésnek indult, részesedése Ukrajna energiarendszerében elérte a 10-11 százalékot. "Volt egy olyan stratégiánk, amely azt írta elő, hogy 2030-ban Ukrajnában a zöldenergia részaránya legalább 25 százalék legyen" - jegyezte meg a miniszter.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap őrizetbe vette Vjacseszlav Bohuszlajevet, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalatának, a Motor Szicsnek a tiszteletbeli elnökét, volt parlamenti képviselőt, és a vállalat külgazdasági osztályvezetőjét. Azzal gyanúsították meg őket, hogy illegálisan szállítottak katonai célú alkatrészeket az orosz légierő gépeihez. Ukrajnában lelőtt több orosz helikopterben találtak ugyanis a Motor Szics által gyártott hajtóművet - derült ki a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagokból.