„Jó napot!” – mondta magyarul Károly walesi herceg, majd köszöntötte magyarokat

„Jó napot!” – mondta magyarul Károly walesi herceg, majd köszöntötte magyarokat

Károly herceg üdvözlő videója. Forrás: A Londoni Magyar Nagykövetség Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Károly walesi herceg rövid beszédben köszöntötte a magyarokat abból az alkalomból, hogy Magyarország és az Egyesült Királyság száz éve tart fenn diplomáciai kapcsolatot. A videót Magyarország Londoni Nagykövetsége osztotta meg a Facebook-oldalán.

A herceg a beszéd elején „Jó napot!”-tal köszönt, majd Áder János köztársasági elnököt és a magyarokat üdvözölte. Elmondja, hogy a két ország közötti kötelékek ma is erősek, és reményét fejezi ki, hogy Magyarország partner lesz az olyan jelentős kihívások leküzdésében, mint a globális klímakatasztrófa. Azt is megemlíti, hogy talán meglepő, de a Kárpát-medencén kívül Nagy-Britanniában él a legtöbb magyar, és történelmi példákat is említ a két nép együttműködésére. Az egyik ilyen a Lánchíd megszületése, melyben a brit William Tierney Clark tervezőként, a skót Adam Clark pedig főmérnökként vett részt. Szót ejt az Egyesült Királyságot jól ismerő Széchenyi Istvánról, akit a legnagyobb magyarnak nevez, és lótenyésztés angol mintára történő bevezetéséről is.

Károly herceg visszaemlékszik arra, hogy eddig kétszer járt Magyarországon, egyszer Makovecz Imre építésszel is találkozott, és arról is említést tett, hogy szereti a magyar népzenét. Pál István Szalonna és bandája a herceg hatvanadik és hetvenedik születésnapján is fellépett a Buckingham palotában.

Az üdvözletet Károly herceg magyarul zárta: „Köszönöm szíves figyelmüket, és minden jót kívánok a magyar népnek!”