Joe Biden: Elkerülhetetlen volt a káosz Afganisztánban

Joe Biden: Elkerülhetetlen volt a káosz Afganisztánban

Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én.
MTI/EPA/Michael Reynolds

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkerülhetetlen volt a káosz Afganisztánban, miután az Egyesült Államok kivonta a haderejét az ázsiai országból – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök egy szerdán rögzített interjúban, amelyből csütörtökön tett közzé újabb részleteket az amerikai ABC televízió. Arra a kérdésre, hogy lehetett-e volna jobban kezelni az amerikai kivonulást, az elnök nemmel válaszolt. – Nem, nem hiszem, hogy ezt úgy lehetett volna kezelni, hogy utólag mégis visszamegyünk és figyelünk. De hogy meglenne a módja annak, hogy kijövünk káosz nélkül, nem is tudom, ez hogyan történhetett volna meg – fogalmazott.

Joe Biden ismételten kiállt a csapatkivonással kapcsolatos döntése mellett. Azt mondta, hogy választania kellett, még több amerikai katona életét veszélybe sodorja-e, vagy kivonja őket. – Ez egyszerű választás volt, amikor Afganisztán kormánya, a kormány vezetője, repülőgépre száll és elrepül egy másik országba, s amikor azt látjuk, hogy az általunk kiképzett és felszerelt 300 000 fős afgán haderő éppen összeomlik és a felszerelésüket hátrahagyva távozik. Ez történt – mondta. Az elnök azzal vette védelmébe a gyors kivonulást, hogy „nem volt egyetértés” a különböző hírszerzési jelentéseket illetően.

Joe Biden egyúttal cáfolta azt a The Wall Street Journal című amerikai napilapban korábban megjelent információt, miszerint a legfőbb katonai parancsnokai azt javasolták: ahelyett, hogy minden csapatot kivonnának őszre, hagyjanak 2500 katonát Afganisztánban a béketárgyalások idejére. A lap áprilisban írta meg, hogy Biden csapatkivonásról szól döntése ellentétes a legfőbb katonai parancsnokok véleményével. A cikk szerint Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok térségért felelős Középső Parancsnokságának parancsnoka, Austin Scott Miller tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka, Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője és Lloyd Austin védelmi miniszter is azon a véleményen volt, hogy az amerikai csapatok folyamatos jelenléte megőrizné az ország stabilitását.

Az amerikai elnök a nőkkel és a lányokkal kapcsolatos afganisztáni jogsértésekkel és bántalmazásokkal kapcsolatban azt mondta: „nem ésszerű” katonai erővel védeni a nők jogait. Ehelyett „diplomáciai és nemzetközi nyomással” kell kényszeríteni az emberi jogok megsértőit, hogy változtassanak a viselkedésükön.

(MTI)