Joe Biden feltételekkel ugyan, de készen állna beszélni Putyinnal

Joe Biden feltételekkel ugyan, de készen állna beszélni Putyinnal

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök pohárköszöntőt mond a washingtoni Fehér Házban adott állami díszvacsorán 2022. december 1-jén (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelen pillanatban nincs terve arra, hogy beszéljen az orosz elnökkel, de készen áll rá, ha Vlagyimir Putyin arról akar vele beszélni, hogy miként vessenek véget az ukrajnai háborúnak – erről beszélt Joe Biden, miután fehér házi irodájában tárgyalt francia hivatali partnerével. Emmanuel Macron a közös sajtóértekezletünkön arról beszélt, hogy ha Ukrajna kidolgozza egy békemegállapodás feltételeit, akkor ő hajlandó tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Előtte, az ABC televízió reggeli műsorának adott interjújában még azt mondta: a következő napokban szándékozik beszélni az orosz elnökkel.

Elnökként Joe Biden most adott először hagyományos fehér házi díszvacsorát külföldi állami vezetőnek, itt fogadta a francia államfőt is. Az amerikai elnök ismét elmondta, hogy a két ország együtt áll ki az elnyomással és az igazságtalansággal szemben, és egymásra szövetségesként és barátként tekint. A vacsorát, amelyen mintegy négyszáz vendég vett részt, a Fehér Ház kertjében felállított hatalmas sátorban rendezték meg. Az eseményen fellépett Jon Batiste New Orleans-i zenész, akinek művészetére egyaránt hatott az amerikai és a francia kultúra.

Macron szerdán érkezett háromnapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba, pénteken New Orleansba látogatott el.

(MTI)