Joe Biden: Népirtás volt, amit az Oszmán Birodalom az örményekkel tett

Joe Biden: Népirtás volt, amit az Oszmán Birodalom az örményekkel tett

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is népirtásként ismerte el Joe Biden amerikai elnök, hogy több mint 1 millió örményt meggyilkoltak 1915-ben az Oszmán Birodalomban – írja a Los Angeles Times. A történészek már régóta népirtásként beszéltek az akkori eseményekről, de az amerikai elnökök eddig rendre kerülték ezt, vélhetően a szövetséges Törökország esetleges haragja miatt.

„Ezen a napon minden évben megemlékezünk mindazok életére, akik meghaltak az oszmán kori örmény népirtásban, és újból elkötelezzük magunkat annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ilyen atrocitások ismétlődését” – fogalmazott Joe Biden.

A lap felhívta a figyelmet, hogy a nyilatkozattal Biden teljesítette korábbi kampányígéretét.

1915 és 1917 között, az első világháború idején az Oszmán Birodalomban örmény források szerint 1,5 millió örményt gyilkoltak meg. Törökország visszautasítja, hogy népirtás történt volna.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Kötöttfogás Extra

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST – Zubreczki Dávid

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?