Joe Biden: Népirtás volt, amit az Oszmán Birodalom az örményekkel tett

Joe Biden: Népirtás volt, amit az Oszmán Birodalom az örményekkel tett

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is népirtásként ismerte el Joe Biden amerikai elnök, hogy több mint 1 millió örményt meggyilkoltak 1915-ben az Oszmán Birodalomban – írja a Los Angeles Times. A történészek már régóta népirtásként beszéltek az akkori eseményekről, de az amerikai elnökök eddig rendre kerülték ezt, vélhetően a szövetséges Törökország esetleges haragja miatt.

„Ezen a napon minden évben megemlékezünk mindazok életére, akik meghaltak az oszmán kori örmény népirtásban, és újból elkötelezzük magunkat annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ilyen atrocitások ismétlődését” – fogalmazott Joe Biden.

A lap felhívta a figyelmet, hogy a nyilatkozattal Biden teljesítette korábbi kampányígéretét.

1915 és 1917 között, az első világháború idején az Oszmán Birodalomban örmény források szerint 1,5 millió örményt gyilkoltak meg. Törökország visszautasítja, hogy népirtás történt volna.