Joe Biden: Népirtás zajlik Ukrajnában

Joe Biden: Népirtás zajlik Ukrajnában

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök egy iowai rendezvényen „népirtásnak” minősítette Oroszország ukrajnai lépéseit. Ez volt az első alkalom a Fehér Ház részéről, hogy így minősítették a történteket.

„A család költségvetése, a tankok feltankolásának képessége – egyik sem függhet attól, hogy egy diktátor háborút indít és népirtást követ el egy fél világgal arrébb” – mondta Biden a hazai energiaköltségek növekedéséről beszélve a BBC beszámolója szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „igazi népirtásnak” minősítette a Kijev melletti Bucsa városában a civilek meggyilkolását, amelyek széles körben kiváltották a háborús bűnök vádját. Kedden pedig Ukrajna elnöke azt mondta, hogy „szinte naponta” tárnak fel új tömegsírokat azokban a régiókban, amelyeket korábban Oroszország megszállt.

Népirtásnak neveztem, mert egyre világosabbá vált, hogy Putyin megpróbálja eltörölni az ukránságnak még a gondolatát is. Egyre szaporodnak a bizonyítékok - mondta, amikor az újságírók visszakérdeztek, hogy tényleg népirtásnak minősíti-e a történteket.

„Szó szerint szörnyű dolgok, amelyeket az oroszok elkövettek Ukrajnában, és mi csak egyre többet fogunk megtudni a pusztításról” – mondta. Hozzátette: Hagyjuk, hogy nemzetközi szinten az ügyvédek döntsenek arról, hogy ez megfelel-e vagy sem a népirtásnak, de nekem biztosan úgy tűnik. A CNN kommentárjában hozzáfűzte, hogy ez drámai retorikai eszkaláció volt az Egyesült Államok álláspontjában az Ukrajnában zajló eseményekről, amelyeket Biden korábban háborús bűnnek minősített.

Szinte azonnali dicséretet kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, aki a múlt héten azzal kezdte vádolni Oroszországot, hogy népirtást követett el országában. „Egy igazi vezető igaz szavai, @POTUS” – írta Zelenszkij a Twitteren. „A dolgok nevükön emlegetése elengedhetetlen a gonosszal szembeni fellépéshez. Hálásak vagyunk az Egyesült Államok eddigi segítségéért, és sürgősen további nehézfegyverekre van szükségünk, hogy megakadályozzuk a további orosz atrocitásokat” – írta.