John Lennon gyilkosától megint megtagadták a feltételes szabad lábra helyezést

John Lennon gyilkosától megint megtagadták a feltételes szabad lábra helyezést

Mark David Chapman napjainkban (Fotó: New York State Department of Corrections)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mark David Chapman tizenkettedszer folyamodott feltételes szabad lábra helyezésért, de a bíróság újra megtagadta ezt tőle, így továbbra is börtönben marad. A férfi 1980-ben gyilkolta meg John Lennont New Yorkban.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, amiből minimum húsz évet kellett letöltenie, mielőtt esetleg szabad lábra helyezhető lenne. Ez 2000-ben letelt, azóta a férfi már tucatszor nyújtott be keresetet az elengedése érdekében, eddig sikertelenül.

Az elítélteknek kétévente van lehetőségük szabad lábra helyezési kérelmet benyújtani. Ahogy az előző, 2020-as kérelme idején írtuk, Chapman akkor azt mondta, hogy „hírnevet” akart szerezni a 40 éves rocksztár megölésével, és hangoztatta, hogy halálbüntetést érdemelt volna. Hozzátette, hogy állandóan gondol „hitvány tettére” és elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

„Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem. Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el” – mondta a testület előtt. „Nagyon híres volt. Nem a jelleme miatt öltem meg, vagy azért, amilyen ember volt. Egy családszerető ember volt. Egy ikon” – hangoztatta. „Azért gyilkoltam meg, mert (Lennon) nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam” – fejtett ki.

Yoko Ono mindig is ellenezte Chapman szabad lábra helyezését, 2020-ban erről levelet is írt az ítélkező bizottságnak.