Jövő héten tárgyalnak a Néppártban Deutsch Tamás kizárásáról

Jövő héten tárgyalnak a Néppártban Deutsch Tamás kizárásáról

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes Fidesz-delegáció kizárása is napirendre kerülhet az Európai Néppárt (EPP) jövő heti frakcióülésén, írja a Telex az osztrák Oe24.at portálra hivatkozva. Az biztos, hogy Deutsch Tamás kizárása napirenden lesz a fideszes politikus november végén tett kijelentései miatt, erről a Néppárt a szerdai frakcióülésén döntött.

Deutsch Tamás novemberben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyik megjegyzését. A magyar képviselő kijelentései miatt Othmar Karas osztrák politikus vezetésével a frakció harminc tagja azt kezdeményezte, hogy zárják ki Deutsch Tamást a frakcióból. Azt írták, hogy „Sokkolók és szégyenteljesek Deutsch Tamás nyilatkozatai, amelyeket többször megismételt. Az EPP képviselőcsoport nem engedhet a jogállamiságnak. Deutsch Tamásnak nem szabad tovább aláásnia az EPP képviselőcsoportjának hitelességét.” Emiatt a december 9-i frakcióülésen kérték a téma napirendre vételét és a szavazás elrendelését.

A fideszes politikus később bocsánatot kért. – A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam. Úgy fogalmaztam, hogy „természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt”. Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy Frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette – írta Deutsch Tamás.

Manfred Weber ettől függetlenül a szerdai frakcióülésen azt mondta, ő mindig próbált hídépítő lenni, de „ami sok, az sok”, és elfogadhatatlannak minősítette Deutsch szavait a résztvevők szerint. A magyar képviselő kizárásáról Karas már a jövő héten szavazna – és szintén jövő héten foglalkozhatnak azzal a tavaszi javaslattal, amelyben a Fidesz teljes delegációjának kizárását kezdeményezték a felhatalmazási törvény miatt. Az Oe24.at cikke szerint legalábbis „intenzíven” foglalkoznak majd a javaslattal – írja a Telex.

Othmar Karas egyébként annak az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a tagja, amelyről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy nyilatkozott, nagyrészt rajtuk is múlik, bent maradhat-e a Fidesz a Néppártban. – Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el – idézett az osztrák Die Pressének adott szeptemberi interjújából az Azonnali,