Juncker kirúgná Orbánt a Néppártból

Juncker kirúgná Orbánt a Néppártból

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen az Európai Néppárt tanácskozásának résztvevõi az EU csúcstalálkozója elõtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én. Balról a második Orbán Viktor miniszterelnök, jobbról a második Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetõje (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs helye többé az Európai Néppártban a Fidesznek – erről beszélt a Le Monde-nak adott pénteki interjúban Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke bár személyesen tiszteli a magyar kormányfőt, de sok összeférhetetlenséget lát Orbán Viktor és a kereszténydemokrata értékek között. Elmondása szerint mindezt megmondta a Néppárt szeptember 20-ai, salzburgi csúcstalálkozóján is. Viszont azért egy kis kibúvót is adott: szerinte a Fidesz maradhat még, ha a miniszterelnök szavatolni tudja, hogy tiszteletben tartja a Néppárt alapértékeit és a választási programját.

Juncker úgy véli, nem elfogadhatóak azok a menekültellenes kijelentések, illetve az iszlám invázióról szóló állítások, amelyek a magyar kormány részéről is megfogalmazódtak. A bizottsági elnök felidézte azt is, hogy bár Orbánék folyamatosan kvótákról beszélnek, de a kérdést az uniós belügyminiszterek már 2015 szeptemberében megvitatták. Juncker úgy látja, hogy a visegrádi országok részéről hiányzik a szükséges szolidaritás, és szerinte problémás, hogy még a kísérő nélküli gyerekekre is nemet mondanak. Juncker egyetért abban Emmanuel Macronnal, hogy küzdeni kell a populizmus és meggondolatlan nacionalizmus ellen, az európai parlamenti választásokat pedig nem lehet leegyszerűsíteni a menekültválság problémájára.

Az elárult ország - Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

A Le Soir közben arról írt, hogy Orbán további feszültséget kelthet a görög Arany Hajnalnak küldött köszönőlevelével. A miniszterelnök ugyanis a neonáci párt képviselőinek is levélben hálálkodott a lap szerint azért, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

A Politico pedig Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel közölt interjút. A politikus úgy vélte, jelentős részt Orbán Viktoron múlik, hogy elkerülhető-e a pártszakadás. „A Fidesz meg kell értse, hogy lépnie kell” – vélte Weber.