Kaczynski beismerte, használták a Pegasust Lengyelországban

Kaczynski beismerte, használták a Pegasust Lengyelországban

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormányzó PiS elnöke, hogy országa megvette az elhíresült izraeli Pegasus kémszoftvert. – A lengyel szolgálatoknak rendelkezniük kell ilyen típusú felszereléssel – írta az Euronews a Sieci című hetilapra hivatkozva.

Arra a kérdésre, hogy a varsói kormány használta-e a Pegasust ellenzéki politikusok lehallgatására, Kaczynski azt válaszolta, hogy a szoftvert „számos országban a bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben használják”, ez pedig a bíróságok és az ügyészek ellenőrzése alá tartozik.

Mint ismert, a Pegasust Magyarországon is bevetették. Kósa Lajos novemberben, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium vette meg az izraeli szoftvert, amellyel újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azonban közölte: Kósa nem mondott igazat, ezért nem követett el bűncselekményt, amikor erről beszélt nyilvánosan.