Kanada a szankciók ellenére visszaengedett egy orosz gázturbinát Németországba

Kanada a szankciók ellenére visszaengedett egy orosz gázturbinát Németországba

Háború Ukrajnában (Fotó: Olekszij Rezsnyikov/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanada egyszeri kivételt tett egy orosz gyártású gázturbinával, amikor engedélyezte, hogy a megjavított berendezést visszaszállítsák Németországba, ahol az Északi Áramlat-1 gázvezetékrendszerben használják. Mint írják, azért tettek kivételt a tilalom alól (amely egyébként tiltja az orosz berendezések szállítását), hogy ezzel segítség Európa energiaellátását, és az orosz gázról és kőolajról való átállás folyamatát.

Az odesszai katonai parancsnokság szóvivője szerint az orosz támadók szándékosan pusztítják a terményt a herszoni régióban. Rendszerek a termőföldeket és a magtárakat felperzselő tüzek, miközben a hódítók nem engedik a helyieknek, hogy eloltsál őket.

Volodimir Zelenszkij tegnap számos nagykövetet visszahívott. Így járt a Budapestre, Németországba, Indiába, Csehországba és Norvégiába akkreditált ukrán nagykövet is. Az elnök nem adott magyarázatot a döntésre, mindenesetre arra utasította a nagyköveteket, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a nyugati katonai támogatás erősítése érdekében.

Zelenszkij szombat éjszakai beszédében azt mondta, hogy az oroszok Mikolajivot, Harkivot és Zaporizzsja környékét támadják. Eközben a brit hírszerzés szerint intenzív csapatmozgások zajlanak Oroszországon belül is, egyre több egységet csoportosítanak át az ukrán határhoz, ami újabb támadásokat készíthet elő.

Donyeckben is kiújultak az orosz tüzérségi támadások, legalább öt ember meghalt szombaton. Antony Blinken amerikai külügyminiszter eközben kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is szilárdan Ukrajna mellett áll, és újabb 360 millió dolláros segélyt jelentett be.

Az ENSZ szerint az ukrán haderőt legalább akkora felelősség terheli egy luhanszki idősotthont ért orosz támadásért, mint az oroszokat, mivel a védők bevették magukat az otthonba, ott védelmi állásokat alakítottak ki, így célponttá tették a létesítményt. A tüzérségi támadásban a 71 bentlakó közül 22 maradt életben.

Címkék: ukrajnai háború