Kanadában 45 fokot mértek, a szakértők ennél is melegebb hőhullámra számítanak

Kanadában 45 fokot mértek, a szakértők ennél is melegebb hőhullámra számítanak

Fotó: Unsplash/Sharon McCutcheon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

45 Celsius-fokot (vagyis, 115 Fahrenheit-fokot) mértek egy kanadai kisvárosban, Lyttonban vasárnap – számolt be róla a Washington Post. Kanadában a mérések kezdete óta ilyen magas hőmérséklet még nem volt. Az előrejelzések szerint holnap, kedden, még ennél is magasabbra kúszhat fel a hőmérőben a higanyszál, egészen 47 fokra, de az is elképzelhető, hogy a vasárnapi rekord hétfőn megdőlt, 46 fokkal.

„Jelenleg nagyobb a forróság itt, mint Dubaiban. Úgy értem, ez nem valami kanadai” – értékelte a CTN hírcsatornának David Phillips klimatológus a szokatlan meteorológiai eseményt.

A közeli Vancouverben az összes tengerparti strandot, szökőkutat, parkot és uszodát elárasztották a lakók. A városban 32 fokot mértek, ami szintén rekord magasnak számít az általában enyhe klímájú, óceánparti településen, ahol pont emiatt a légkondicionálás sem megszokott felszerelése a lakásoknak.

Az extrém hőség még nem tetőzött, egész hetes forróság vár a kanadai lakókra.

A BC Hydro nevű cég közben Twitter-közleményben tudatta, hogy az extrém magas hőmérséklet extrém magas áramfogyasztással járt együtt.

Ezen a szintén Twitterre feltöltött képen világosan látszik, hogy egész Észak-Amerika nyugati partvidékén rekord forróságot lehet mérni.

Az elmúlt napokban sorra mértek emberre nézve elviselhetetlen hőmérsékletet több helyen is, az Oregon állambeli Portlandban és Salemben 44,4 fokot, illetve júniusban több kaliforniai, új-mexikói vagy arizonai településen is 40 fok feletti volt a hőség.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, rövidítve: IPCC) 2014-ben véglegesített ötödik jelentése szerint (nagy bizonyossággal mondva) az extrém hőség jelentősen megnöveli a halálozás és a megbetegedések kockázatát Észak-Amerikában, illetve, (nagy bizonyossággal mondva) már most jelentősek a klímaváltozás miatti extrém időjárási jelenségek, többek között a hőhullámok is, és a további felmelegedés csak növeli ilyen események kialakulásának kockázatát. Egy 1 Celsius-fokos felmelegedés ezen események kialakulásának esélyét (közepes bizonyossággal állítva) pedig egyenesen valószínűvé teszi.

Címkék: Kanada, hőség, időjárás