Kanadai hegymászó a csúcsra tartó Suhajda Szilárdról: „Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt”

Kanadai hegymászó a csúcsra tartó Suhajda Szilárdról: „Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt”

Suhajda Szilárd (Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szilárd már az égi csúcsokon – írta Pintér László a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon, miután szombaton bejelentették, hogy nem keresik tovább a szerdán a Mount Everesten eltűnt magyar hegymászót. Eközben újabb részletek láttak napvilágot Suhajda Szilárd utolsó útjáról az Explorersweb.com jóvoltából, amely megszólaltatta azt a hegymászót, aki vele egy napon, igyekezett a csúcs felé. Ő mostanra visszatért Katmanduba, ahol nyilatkozott a látottakról.

A kanadai Elia Saikaly a kuvaiti Yousef Al Shatti számára forgatott az Everesten, és ugyancsak oxigénpalack nélkül mászott, ám vele volt az UIAGM vezetője, PK serpa. Ők nem egészen érték el a csúcsot, de kétszer keresztezték Szilárd útját, először felfelé menet, nepáli idő szerint szerda hajnali 4:30 körül, és leereszkedés közben, délután fél kettőkor. Saikaly szerint felfelé menet Szilárd mintegy 50-60 méterrel a 8400 méteren lévő Erkély alatt járt. Lefelé menet ismét keresztezték egymás útját. – Szilárd nagyon lassan mozdult el az Erkély alól oda, ahol utoljára láttuk - mondta Saikaly. A magyar hegymászó ugyan már az Erkély felett volt, de nem sokkal tartott előrébb, mint amikor először látták.

– Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt – mondta Saikaly. „Csak ment felfelé. Nagyon lassan, de kitartóan felfelé. Egy elszánt ember, akit egészen más fából faragtak.” Saikaly arról is mesélt, hogy ahogy mentek egyre lejjebb, folyton hátranézegetett, mert nagyon aggódott. Elmondása szerint délután 4 óra körül értek le az Erkélyre. Amikor visszanézett, látta, hogy Szilárd még mindig nem ért a 8750 méteren lévő Déli-csúcs fölé. – Csak egy magányos alak volt a tájban – írta le a látottakat a kanadai.

Suhajda Szilárdon és Saikaly csoportján kívül a Seven Summit Treks csapata is a hegyen volt aznap. Ez utóbbi csapatban mászott a fiatal Nima Rinji serpa, aki még nagyon korán reggel jutott fel az Everestre, két kínai ügyféllel és az Asian Trekking két serpájával. Az SST csoport hajnali 4:30-kor ért a tetőre, és aznap reggel egészen a 2-es táborig mentek le. A Madison Mountaineering egy későbbi csoportja szintén aznap jutott fel a csúcsra.

 

Suhajda Szilárd az útja előtt adott utolsó interjújában elmondta, palack nélkül és egyedül még ma is ugyanolyan nehéz feljutni a Mount Everestre, mint évtizedekkel ezelőtt, ezért választotta ezt az utat – írta meg a Telex a május 22-én a Bizalmi Kör Vezetői Blogján megjelentek alapján. Többek között arról is beszélt Suhajda, mit jelent számára a hegymászás: „az önmegvalósítás csodálatos lehetőségét”. Mint hozzátette, nincs benne zsigeri félelem. „Egészséges félelemérzet viszont annál inkább. És ez fontos is, kell is, hogy legyen! Segít ébernek lenni. Ugyanakkor mindig döntés– és cselekvésképesnek kell lennem: az állandó félelem megbénítana. A halál állandó lehetőségének tudata szintén nem segítene. Ezt tudatalatt magával viszi az ember, segít felelősnek lenni, de nem gondolkozol rajta folyamatosan. Viszont az is igaz, hogy az élmények hatására megacélosodik a lelked. Mindenféle értelemben megváltozik az ingerküszöböd. Megtanulsz nagyon objektív és analitikus lenni, és nem közömbösen, mégis hidegvérrel kezelni a legnehezebb pillanatokat is: pont azért, hogy ne blokkolj le, hogy tudj dönteni és cselekedni! A lelki feldolgozás egy későbbi folyamat lesz.”

Mint megírtuk, szombaton „a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

Suhajda Szilárd a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül szerette volna elérni, ilyen teljesítményre korábban egyetlen magyar mászó sem volt képes. 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.