Káosz a szavazásnál: a román külügyminiszter lemondását követelik

Káosz a szavazásnál: a román külügyminiszter lemondását követelik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bukarestben már a külügyminiszter lemondását követelik, mert nem sikerült megoldani a diaszpórában élő román állampolgárok voksolását. Münchenben például a német rendőrség segített a román konzulátus előtt összegyűlt dühös tömegnek, akik este kilenckor még hatalmas sorokban várakoztak. A bajor egyenruhások kordonnal kerítették el azokat, akik a kilenc órás urnazárásra megérkeztek a szavazókörbe, és egy brassói születésű rendőr román nyelven nyugtatta a tömeget a rendőrautó hangosbeszélőjén keresztül, hogy mindenki szavazhat. Itt egyébként olyan ember is volt, aki az urnazárás pillanatában már nyolcadik órája állt sorban!

A bajorországi sor nem egyedi: hasonlóról számoltak be Románia londoni, párizsi, római és további tucatnyi konzulátusai elől is.

A külügyminiszter lemondását szorgalmazó online petíciót már harmincezren írták alá.

Alex Morosan

Átlépte az RMDSZ az ötszázalékos bejutási küszöböt az exit poll adatok szerint – írja a Krónika. Ez egy mandátumot jelenthet a romániai magyarságnak. Az élen egyébként rendkívül szoros a verseny a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) között: az exit poll adatok szerint mindkét alakulat 25,8 százalékon áll.