Katarban már minden 27. lakos elkapta a koronavírust

Katarban már minden 27. lakos elkapta a koronavírust

Védőmaszkot viselő muzulmán férfiak imádkoznak egy újranyitott dohai mecsetben 2020. június 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyáltalán nem csitul a koronavírus-járvány a világban, és a térségünkben is sorra dőlnek meg a rekordok. Horvátországban tegnap az új fertőződések száma 116 volt, ilyen magas értéket még soha sem mértek. Romániában is megdőlt a rekord, csaknem 700 friss esettel. Észak-Makedóniában is új csúcsot mértek a pénteki 205 esettel.

A világban sem volt soha még ennyi koronavírusos-eset egyetlen nap alatt: tegnap 237 ezer új regisztrált ferfőzöttet jelentettek. Köztük a legtöbben, 71 787-en az Egyesült Államokból vannak, ahol ez szintén új negatív csúcs. Brazíliában 45 ezer új esetet találtak az elmúlt 24 órában, Indiában 27 ezret, Dél Afrikában pedig 12 ezret, ezzel összefüggésben a bejelentett adatok szerint tegnap világszerte 5416 ember hunyt el a Covid-19 betegségben.

Ha megnézzük az egymillió főre eső esetszámot a világban, elég riasztó dolgokat találunk. A Föld legfertőzöttebb országa jelenleg egyébként a következő, 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdája, Katar, ahol minden 27. lakos bizonyítottan elkapta a kórt a járvány kezdete óta. Őket követi Bahrain (az egymilliónál kisebb lélekszámú miniállamokat kihagytuk, mert ott az alacsony lakosságszám miatt torz a statisztika), ott minden 53. ember lett fertőzött, majd a csaknem húszmilliós Chile következik a sorban, ahol minden 65. ember érintett. Kuvait, Omán, Örményország, Panama, az Egyesült Államok és Peru nagyjából azonos helyzetben van: ezekben az országokban minden századik ember koronavírusos.

Hogy egy jó hír is legyen a legvégére: Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt, tegnap hét személy vesztette életét a fertőzésbe. Utoljára július 6-án volt tíznél kisebb a halottak száma – akkor nyolcan veszítették életüket –, ezt megelőzően pedig a járvány majdnem öt hónappal ezelőtti kezdetekor. Az adatok szerint Olaszországban eddig 34 945-en vesztették életüket a fertőzésben.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő összesítője szerint szombat kora estig világszerte összesen 12 millió 573 ezer fertőzöttet regisztráltak, míg a kórba közel 562 ezren vesztették életüket.