Katonai és gazdasági segítséget kért Izraeltől Zelenszkij

Katonai és gazdasági segítséget kért Izraeltől Zelenszkij

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben. Egyúttal gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között.

Az ukrán elnök nem sokkal korábban a CNN műsorában arról beszélt, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, de úgy látja, ha az egyeztetések elbuknak, az akár egy III. világháború kirobbanásához is vezethet. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy vannak olyan kompromisszumok, amelyeket Ukrajna nem köthet meg a tárgyalások során. Így független államként nem fognak beleegyezni a területi egységüket érintő követelésekbe, márpedig Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna fogadja el Krím, illetve a szakadár donbasszi köztársaságok függetlenségét.

A háborúról szóló, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni.