Jövő héten egyeztetnek legközelebb személyesen az ukránok az oroszokkal

Jövő héten egyeztetnek legközelebb személyesen az ukránok az oroszokkal

A Belta fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője (b2) és David Arahamija, az ukrán államfő mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője (j3) tárgyal a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án (Fotó: MTI/AP/BelTA/Szerhíj Holodilin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legközelebb március 29-30-án egyeztetnek személyesen az ukránok és az oroszok – jelentette az orosz delegáció vezetője. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint Vlagyimir Megyinszkij a Telegram-csatornáján arról tájékoztatott, hogy a felek vasárnap is tárgyaltak online videókonferencián, és ennek eredményeképp állapodtak meg a személyes találkozóban.

Az oroszok és az ukránok eddig három alkalommal egyeztettek személyesen: február 28-án, március 3-án és március 7-én – mindhárom alkalommal Belaruszban, illetve március 10-én a törökországi Antalyában volt még egy háromoldalú külügyminiszteri megbeszélés.

Korábban az ukrán fél arról tájékoztatott: Ukrajna és Oroszország Törökországban tárgyal hétfőtől szerdáig. David Arkhamia ukrán parlamenti képviselő, az ukrán tárgyaló delegáció tagja is jelezte, a személyes találkozók mellett a felek rendszeresen tárgyalnak videókonferenciákon, de eddig alig volt remény áttörésre, mind az ukránok, mind az oroszok nehéz tárgyalásokról beszéltek.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök ezen a héten azt mondta, hogy úgy tűnik, Oroszország és Ukrajna megegyeztek a hat tárgyalási pontból négyben: abban, hogy Ukrajna nem lép be a NATO-ba, az orosz nyelvhasználatról Ukrajnában, leszerelésről és a biztonsági garanciákról. Az ukrán külügyminiszter, a lapunk által is idézett Dmitro Kuleba ugyanakkor pénteken arról beszélt, hogy lényeges pontok tekintetében nincs konszenzus Oroszországgal.

Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportálnak részletezte a négy kifogásolt témát. Az első az ukrán külügyminiszter szerint a nyelvkérdés. „Ukrajnában az egyetlen hivatalos államnyelv az ukrán, és az is marad” – jelentette ki Kuleba. A tárcavezető szerint emellett Ukrajna mindenekelőtt a tűzszünethez, valamint a biztonság és Ukrajna területi integritásának garanciáihoz ragaszkodik.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatják!