Kemény kritikákkal szembesült az amerikai külügyminiszter az afgán kivonulás miatt

Kemény kritikákkal szembesült az amerikai külügyminiszter az afgán kivonulás miatt

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemény kritikákkal szembesült mind a republikánusok, mind a demokraták részéről Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akit a törvényhozók az afganisztáni kivonulással kapcsolatban kérdeztek a hétfőn és kedden megtartott bizottsági meghallgatásokon – jelentette kedden az amerikai sajtó.

Blinken helyes dolognak nevezte az afganisztáni katonai kivonulást, amely véget vetett Amerika leghosszabb háborújának. A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nehézségek ellenére az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült mintegy 124 000 embert evakuálniuk. – A kiürítés rendkívüli erőfeszítést kívánt a diplomatáinktól, valamint a katonai és hírszerzési szakembereinktől, akiknek a lehető legnehezebb körülmények között kellett helytállniuk – mondta.

Robert Menendez, New Jersey állam demokrata szenátora – aki egyben a külügyi bizottság elnöke is – azt mondta, hogy az Egyesült Államok kivonulásának végrehajtása egyértelműen és végzetesen hibás volt. Felhívta a külügyminiszter figyelmét arra is, hogy a bizottság elvárja, hogy mindenre kiterjedő magyarázatot kapjon a kormány Afganisztánnal kapcsolatos, a januári hivatalba lépésük óta meghozott döntéseiről.

– A kivonulás egy szomorú kudarc volt – ezt már James Risch, Idaho állam republikánus szenátora mondta, aki szerint a kormány alkalmatlansága miatt egyrészt csökkent az Egyesült Államok nemzetközi hitelessége, másrészt ez vezetett a kabuli repülőtéren elkövetett halálos támadáshoz, amelyben az amerikai hadsereg tagjai és afgán civilek veszítették életüket.

Blinken állítása szerint a kormány minden tőle telhetőt elkövetett a rendkívül nehéz és kaotikus körülmények között. A külügyminiszter ismét a Donald Trump vezette előző kormányt hibáztatta a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodás miatt, amely szerinte „megkötötte Joe Biden amerikai elnök kezét”.

Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője a szó szoros értelmében vett katasztrófának nevezte a kivonulást. A konzervatív politikus megfogalmazása szerint életében nem gondolt arra, hogy feltétlen megadást fog látni a tálibok felé. McCaul azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy figyelmen kívül hagyták az amerikai tábornokok és a hírszerzés figyelmeztetéseit.

Gregory Meeks, New York állam demokrata képviselője pedig védelmébe vette a jelenlegi adminisztrációt és azt mondta, hogy nem lehetett volna zökkenőmentesen elhagyni az ázsiai országot. – Örömmel meghallgatnám, hogy néz ki pontosan a zökkenőmentes kivonulás egy rendetlen, kaotikus 20 éves háborúból. Nem hiszem, hogy létezik ilyen – fogalmazott.

(MTI)