Kémkedés miatt vettek őrizetbe többeket Szlovákiában, orosz diplomatákat utasítottak ki

Kémkedés miatt vettek őrizetbe többeket Szlovákiában, orosz diplomatákat utasítottak ki

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiutasítják Szlovákiából az orosz nagykövetség három munkatársát. Az indoklás szerint a tevékenységük nem állt összhangban a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel. A TASR hírügynökséget Juraj Tomaga, a külügyminisztérium szóvivője tájékoztatta hétfőn. A diplomatáknak 72 órán belül el kell hagyniuk az országot – írja a szlovákiai Új Szó.

Szlovákia a szlovák hírszerző szolgálatok vizsgálata nyomán döntött a lépés mellett. A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma határozottan felszólította az orosz nagykövetséget, hogy a munkatársai a mindkét országra nézve kötelező érvényű bécsi egyezménnyel összhangban végezzék a munkájukat, és tartózkodjanak minden, a szóban forgó egyezményt, a nemzetközi jog egyéb rendeleteit és a diplomáciai szokásokat sértő tevékenységtől.

A Denník N hétfőn arról számolt be, hogy a szlovák biztonsági egységek kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek legalább három személyt – egy védelmi minisztériumhoz köthető ezredest, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) munkatársát és egy harmadik személyt, aki a múlt héten blokkolt Hlavné správy dezinformációs weboldalhoz köthető. A rendőrség az információt egyelőre nem erősítette meg.

Az Orosz Föderációval kapcsolatos bűncselekmények – kémkedés, korrupció – témájában a rendőrség kedden tájékoztatja a nyilvánosságot. A sajtótájékoztatót az ideiglenesen megbízott rendőrfőkapitány és a Speciális Ügyészi Hivatal elnöke fogja tartani. A védelmi minisztérium megerősítette, hogy a katonai hírszerzés a szóban forgó ügyben kulcsfontosságú hírszerzési információkat és bizonyítékokat bocsátott a bűnüldöző hatóságok rendelkezésére – írja a Bumm.sk.

Az, hogy kiutasítottak három orosz diplomatát Szlovákiából, nem marad válasz nélkül – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!