Képtelen helyzet alakult ki Észak-Koszovóban

Képtelen helyzet alakult ki Észak-Koszovóban

Nehéz-teherautókkal zárják le az utat szerbek az észak-koszovói falunál, Rudarénál 2022. december 11-én (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent Kurti egyenruhás bandája! Új terrort hirdettek Koszovó északi részén! Terror a szerbek ellen: Kurti rendőrsége betört Észak-Mitrovicába, két sokkbombát dobtak – ilyen címekkel tudósít a szerbiai kormánypárti média a koszovói eseményekről, miután albán rendőrök jelentek meg a zömében szerbek által lakott területen. A koszovói rendőrség azonban határozottan visszautasítja a vádakat, állításuk szerint megkülönböztetés nélkül kiállnak az ország valamennyi polgárának biztonsága érdekében. De mit mondanak a helyiek?

Hogy megértsük az Észak-Koszovóban kialakult helyzetet, mindenek előtt azt kell tudnunk, hogy Pristina és Belgrád korábbi megegyezése értelmében ezeken a szerb többségű területeken ugyan a koszovói rendőrség teljesít szolgálatot, azonban a rendőrség tagjait a szerbek közül toborozzák. Így az elmúlt években a szerb kisebbség egyre inkább a sajátjának érezhette a koszovói rendőrséget, és nem csak azért, mert az anyanyelvükön beszélhettek ezekkel a rendőrökkel. A szerb rendőrök jellemzően nem léptek fel azokkal szemben, akiket a pristinai hatóságok meggyanúsítottak valamivel, ezt a feladatot jellemzően a koszovói különleges rendőrség, a ROSU végezte el, ami alaposan feldühítette a szerbeket.

Ez a kényes egyensúly borult fel november elején, amikor Albin Kurti kormánya úgy döntött, rákényszeríti a helyi szerbeket, hogy a Koszovói Köztársaság által kiadott rendszámtáblát használják a jövőben, ha pedig ezt nem teszik, akkor a hatóságok akár el is kobozhatják a járművüket. A feszültséget csak fokozta, hogy miután a helyi szerb rendőrségi vezető bejelentette, hogy a koszovói rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre ezt az utasítást, a koszovói belügyminiszter felfüggesztette állásából a szerb parancsnokot. Válaszul a rendőrség szerb dolgozói sorra adták be a felmondásukat, így Észak-Koszovó gyakorlatilag rendőrök nélkül maradt. Ezt a helyzetet akarta most megoldani a koszovói kormány azzal, hogy albán nemzetiségű rendőröket vezényelt a szerbek által lakott területekre, azonban a fogadtatásuk egyáltalán nem volt baráti.

Pristina ugyanis most éppen akkor küldte Mitrovica északi részére az albán rendőröket, amikor forrnak az indulatok a szerb kisebbség körében. A szerbek tiltakozását most az váltotta ki, hogy a hatóságok letartóztattak egy szerb nemzetiségű egykori rendőrt, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak. Válaszul a szerbek teherautókkal, mentőautókkal és mezőgazdasági gépekkel állták el a forgalmat és blokád alá helyeztek két határátkelőt. Sőt, az elmúlt napokban robbanások és lövöldözések is voltak, amelyben egy koszovói albán rendőr megsebesült.

A tiltakozás – ahogy az elmúlt években megszokhattuk – azonnal diplomáciai csörtéhez vezetett Belgrád és Pristina között, Aleksandar Vucic szerb elnök pedig jelezte, hogy Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, hogy engedjék meg neki, hogy szerb katonákat és rendőröket telepítsen Koszovóba. Belgrád persze pontosan tisztában van azzal, hogy teljesen esélytelen, hogy a NATO rábólintana egy ilyen kezdeményezésre, hiszen ez azt jelentené, hogy a szerb biztonsági erők 1999 után visszatérnének az egykori szerbiai tartományba. Vucicék részéről ez a kérés tehát inkább a koszovói szerb kisebbség (illetve a szerbiai lakosság) felé gyakorolt gesztusként értékelhető, aminek semmilyen realitása nincs.

Hogy mi is igaz abból, hogy az albán rendőrök terrorizálják a szerb lakosságot, arról inkább a koszovói szerb lapok nyújtanak valós képet – sokkal inkább, mint a belgrádiak. A Kosovo-online szerint ugyan a kávézók bezártak aznap, amikor megjelentek az albán rendőrök, azonban incidensek nem történtek. Ennek már azért is kicsi az esélye, mert az utcákon az Európai Unió Jogállamiság Missziója (EULEX) tagjai is járőröznek.

Ettől függetlenül Észak-Koszovóban egészen képtelen helyzet alakult ki, mivel a szerb lakosság többsége alig beszél albánul, így szót érteni sem tudnak a rendőrökkel, akik elvileg éppen az ő biztonságuk érdekében érkeztek erre a területre. Ilyen helyzetbe került legutóbb a Kosovo-online újságírója is, akit autójával megállítottak Észak-Mitrovicában az albán rendőrök, akik természetesen albánul beszéltek. Miután nem értették meg egymást, a lap újságírója angolul próbált kommunikálni a járőrökkel, azok rákiabáltak, hogy mégis tudnak szerbül. A Kosovo-online szerint a lakosság körében sokan arra panaszkodnak, hogy az albán rendőrök nem beszélnek szerbül, sőt még tolmácsuk sincs, aki segítene nekik, hogy megértessék magukat a helyiekkel.

Ezek az állapotok pedig aligha fognak megszűnni azzal, hogy Pristina tervei szerint előrehozott helyhatósági választásokat tartanak hamarosan, mivel a november elején lemondott szerb képviselők helyére újakat akarnak választani. A szerbek már most bejelentették, hogy bojkottálni fogják a választást, így ma már a korábbi status quo is délibábnak tűnik.