Késeléses terrortámadás Londonban – lelőtték a tettest a London Bridge-nél

Késeléses terrortámadás Londonban – lelőtték a tettest a London Bridge-nél

Képkocka a BBC által közölt amatőr felvételből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Késes terror támadás borzolta a londoniak kedélyét péntek délután. Magyar idő szerint két óra előtt néhány perccel kapott értesítést a rendőrség, hogy a London Bridge-en késes támadás történt. Ez eddig információk szerint a nagy erőkkel, felfegyverzett egységekkel a helyszínre érkező rendőrség lelőtte a támadót, de többen is megsérülhettek az incidens során, mert a hatóság kiérkezése előtt civilek próbálták lefegyverezni a támadót. Hatalmas a készültség a brit főváros központjában, mert először csak elővigyázatossági okokból kezelték terrorgyanús eseményként az esetet, később azonban kiderült, a 2017-es, nyolc halálesethez hasonló támadásra került sor ma, ezúttal szerencsésebb kimenettel. A fekete ruhát viselő késelő gyanús mellényt viselt, a rendőrség egyelőre azt feltételezi, a mellényben nem lehetett robbanóanyag, egyfajta álrobbanómellényről lehet szó.

Az alábbiakban olvashatják tudósításunkat időrendben, ahogy a hírek érkeztek:

Lövöldözés tört ki Londonban, ezért a rendőrség lezárta a London Bridge-et, a brit főváros ismert hídját – írja honlapján a BBC.

John McManus, a hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója magyar idő szerint néhány perccel fél négy után arról számolt be, hogy a hídon harcoló emberek egy csoportját látta. – A déli oldalról sétáltam az északi hídfő felé, amikor a híd északi felén harcoló és kiáltozó emberekre lettem figyelmes – mondta. – Azt láttam, hogy több ember támadott egy egyedül lévő alakot.

A rendőrség megerősítette az értesülést, és arra szólította fel a környéken tartózkodókat, hogy kövessék Temze partján tartózkodó rendőrök utasításait.

A riporter szerint gyorsan a helyszínre érkezett a rendőrség, felfegyverzettel egységekkel együtt. A hidat, valamint az északi partot a Bank of England épületéig hermetikusan lezárták. A London Bridge állomást is lezárták, a vonatok nem állnak meg.

A rendőrség közlése szerint magyar idő szerint néhány perccel három óra előtt kaptak értesítést a lövöldözésről. Feltételezhetően többen is megsérültek az összecsapás során. Egy ember elfogtak.

Noa Bodner a London Bridge-nél működő étterem alkalmazottja elmondta, emberek rohantak be, majd mindenki az asztalok alá bújt. Az egyik menedzser bezárta az ajtót, a vendégeket pedig az helyiség belső részébe terelte a személyzet.

Egy másik szemtanú, Amanda Hunter arról számolt be, hogy a busz, amelyen utazott, hirtelen megállt, majd három rendőrt látott, akik egy ember fölé hajolnak, akinek valami, talán egy kés volt a kezében, aztán az egyik rendőr lelőtte.

A Sky News szerint késelést követően tört ki a lövöldözés, amelyben a merénylőt le is terítették. A rendőrség egy, a hídon keresztbe álló teherautót is vizsgál az eset kapcsán.

A BBC-nek nyilatkozó Einar Orn, aki videofelvételt is készítette az esetről, ebéd közben lett figyelmes a hatalmas rendőri készültségre, a híd közelében lebegő helikopterre. A riporter kérdésére elmondta, a hídon nagyon sokan tartózkodtak az lövöldözéskor, akik a lövések hallatán rémülten rohantak le a hídról.

Mostanra kiderült, hogy késeléshez riasztották a rendőrséget, akik a késes támadót lelőtték. Biztonsági okokból a rendőrség terrorgyanús cselekményként kezelik az esetet.

Londonban élő olvasónk arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy manapság igen nagy problémát jelentenek a brit fővárosban a késes támadások, ezért a kormány már egyfajta kampányt is indított megelőzésükre. Elsősorban fiatalokból álló bandák hajtanak végre késes támadásokat. Egyfajta sikk lett a kés viselése körükben. A mostani esetet elsősorban a helyszín miatt nyilváníthatta terrorgyanúsnak a rendőrség, mert egyébként nem ilyen központi helyen kerül sor a bandák összecsapásaira, a késes rablásokra.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.