Két afgán menekült kisfiú hunyt el gombamérgezésben Lengyelországban

Két afgán menekült kisfiú hunyt el gombamérgezésben Lengyelországban

Gyilkos galócák. (Fotó: University of Wisconsin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A családot Kabulból menekítették ki. A lengyelországi menekültközpont mellett azonban gyilkos galócát szedtek, és azt el is fogyasztották, írja a HVG.

A család három gyermekéből kettő vesztette életét, pedig egyikükön még sürgősségi májátültetést is végrehajtottak. Tizenhat éves nővérük is kórházba került, de mivel az ő szervezete már nagyobb, rá nem volt halálos a gombatoxin.

A gyerekek apja a brit hadseregnek dolgozott, ezért a tálibok visszatértével veszélybe került a család élete. A lengyelek a britek kérésére menekítették ki a családot. Egy másik menekültközpontból ugyancsak kórházba kellett szállítani afgánokat mérgesgomba-fogyasztás miatt.

A gyilkos galóca a Közép-Európában élő egyik leghalálosabb mérgű gomba. Veszélyességét növeli, hogy könnyen összetéveszthető más, ehető gombákkal. Ismertetőjegyei: fehér lemezek a kalap alsó részén, a tönkön pedig gallér és bocskor is van.