Két halottja is van a Krím félszigeten tapasztalt áradásnak

Két halottja is van a Krím félszigeten tapasztalt áradásnak

Viharfelhők. Képünk csak illusztráció (Fotó: Anandu Vinod / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ember életét vesztette, egy eltűnt, és 59-en egészségkárosodást szenvedtek, miután heves esőzések áradást okoztak a Krím félszigeten – közölte Szergej Akszjonov, az Ukrajnától elcsatolt régió vezetője a VKontaktye közösségi portálon tett pénteki bejegyzésében.

Akszjonov szerint a helyi lakosok közül 4082-en károkat szenvedtek. A polgári védelem később közölte, hogy 26 ideiglenes szálláson 8410 embert helyeztek el. A legsúlyosabb károkat a vihar Kercsben okozta.

A meteorológiai előrejelzés szerint a Krímben szombatig is eltart a jégesővel és másodpercenként 25 méteres széllökésekkel járó vihar. A közeli Krasznodari területen, Gelendzsik, Anapa és Novorosszijszk környékén vasárnapig napi 70-120 milliméter csapadék várható.

A Krím félszigeten június végén-július elején is súlyos esőzések voltak. Az akkori áradásokat a Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője elnökletével ülésező illetékes kormánybizottság pénteken visszamenőlegesen szövetségi szintű rendkívüli állapotként ismerte el.

Ugyancsak szövetségi szintű rendkívüli helyzetet hirdetett ki a testület pénteken az orosz Távol-Kelet négy régiójában, a Habarovszki és a Bajkálontúli területen, a Zsidó Autonóm Területen és Amúr megyében. Ez a státus lehetővé teszi szövetségi tartalékok és pénzeszközök hatékonyabb mozgósítását a természeti csapás elleni védekezéshez és a helyreállításhoz. (MTI)