Joe Bident és Justin Trudeau-t is kitiltották Oroszországból, szerdán is folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások – percről percre

Joe Bident és Justin Trudeau-t is kitiltották Oroszországból, szerdán is folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások – percről percre

Harkiv tüzérségi támadás után 2022. március 15-én (Fotó: Marienko Andrii/UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frissítsék cikkünket az újabb bejegyzések eléréséhez!

• Egy ukrán tanácsadó szerint legkésőbb májusban véget ér a háború
• Kijevbe érkezett Zelenszkij elnökkel tárgyalni a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő
• Kijev központja és a külvárosok nagy része egyelőre elérhetetlen az orosz csapatok számára, a domborzati viszonyok is segítik a várost védőket
• Újabb Oroszország elleni szankciócsomagot fogadott le az unió és a brit kormány
• Oroszország szankciókat vetett ki Joe Biden amerikai elnökre és több washingtoni kormánytagra
• Ha kell, haláláig marad a fővárosban az ukrán elnök
• Hétfői közvetítésünket itt találják.

23:20: Az európai gazdasági növekedést „súlyosan érintik” az Oroszországgal szembeni szankciók – jelentette ki az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztosa. A lett Valdis Dombrovskis magasabb inflációra, az energia- és élelmiszerárakra nehezedő nyomásra, extrém piaci változékonyságra és az ellátási láncok zavaraira figyelmeztetett. Az EU pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozója után Dombrovskis ugyanakkor aláhúzta, hogy ebben a szakaszban „lehetetlen” felmérni a pontos gazdasági hatásokat. Az uniós pénzügyminiszterek kedden megvitatták a leginkább sújtott vállalkozások megsegítésére irányuló javaslatokat, ideértve a támogatásokat és a kölcsönöket. A BBC által is idézett lett biztos azt is nyomatékosította, hogy az EU gazdaságának alapjai „szilárdak”, és hogy a blokk „el tudja viselni” ezt a válságot. „Már több eszköz is a rendelkezésünkre áll” – mondta, rámutatva a tagállamoknak a koronavírus-járvány idején biztosított pénzügyi rugalmasságra.

23:10: Az elkövetkezendő 10 nap kritikus, egyúttal döntő lesz Ukrajna számára – közölte Ben Hodges nyugalmazott amerikai altábornagy. Hodges 2014 és 2018 között az amerikai haderő európai parancsnokaként szolgált, onnan szerelt le, jelenleg az Európai Politikai Elemző Központ (Centre for European Policy Analysis) stratégiai tanulmányok tanszékét vezeti. Kedden publikált elemzésében Hodges arról ír: „Az oroszok bajban vannak, és ezt ők is tudják. Ezért fordultak Kínához segítségért, és ezért toboroznak most szíriaiakat.” Az egykori európai parancsnok szerint nem kell hírszerzőnek lenni, hogy látszon, az orosz tábornokok kifogytak az idejükből, a lőszerből és az emberekből. A Sky News által is idézett Ben Hodges úgy véli: „nekünk, az Egyesült Államok vezette Nyugatnak fel kell gyorsítanunk és ki kell terjesztenünk Ukrajnának nyújtott támogatást az 1948-49-es berlini légiszállításhoz hasonló mértékében és sürgősségével”. – Fegyverekre és lőszerre van szükségük (az ukránoknak) a rakéták, cirkálórakéták és nagy hatótávolságú tüzérség megsemmisítéséhez, amelyek a legtöbb kárt okozzák az ukrán városokban, valamint szükségük van hírszerzésre, hogy megtalálják ezeket a rendszereket, illetve arra, hogy eltalálják az orosz haditengerészet hajóit, amelyek cirkáló rakétákat indítanak városokba a Fekete- és az Azovi-tenger felől” – írta a nyugalmazott altábornagy. „Nem győzöm hangsúlyozni, a következő 10 nap döntő lesz. Most, azonnal padlóig kell nyomnunk a gázpedált” – zárta összegzését Hodges.

22:40: A muszlimok is Ukrajna részei – közölte Ukrajna főmuftija. Ahmed Tamim azután szólalt meg, hogy napok óta hír, hogy az oroszok Szíriában toboroznak milicistákat az ukrajnai harcaikhoz. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a havi 15-35 dollárt kereső szír milicistáknak havi 1100 dollárt ajánlanak az oroszok. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint már közel 40 ezer szír regisztrált, hogy jönne harcolni Ukrajnába, de más források szerint is a 16 ezer főt is elérheti a létszámuk. Az ukrán főmufti üzenetében arra szólította fel a szíreket, hogy ne csatlakozzanak a háborúhoz. „Putyin fel akar bérelni, hogy Ukrajnába hozzon benneteket. Ne gyertek ide, hogy megöljetek minket, ne kövessetek el bűnt. A muszlimok Ukrajna részei. Megvédjük nemzetünket, Ukrajna nem támadta meg Oroszországot, hanem Oroszország tett így Ukrajnával” – közölte üzenetében a Sky News által is idézett Ahmed Tamim.

22:20: Felmentette tisztségéből az ukrán erők donbaszi hadműveleteiért felelős ukrán parancsnokát Volodimir Zelenszkij – írja donyecki katonai beszámolókra hivatkozva az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség. Alekszander Pavljukot egy Donyeck központját ért hétfői rakétatámadást követően menesztette az ukrán elnök. A beszámolók szerint az ukrán parancsnok még március 14-én délelőtt elnöki beleegyezés nélkül lőtt ki egy rakétát egy, még szovjet fejlesztésű rövid hatótávolságú OTR–21 Tocska mobil ballisztikus rakétaplatformról. A támadásban 21 civil vesztette életét, míg 37-en megsérültek. Információk szerint a kijevi vezetés már amúgy sem volt elégedett a keleti részek parancsnokával, akinek többek között nem sikerült megszervezni Mariupol védelmét és több állást is elvesztettek az orosz erőkkel szemben.

21:56: Március 24-én Brüsszelbe látogat Joe Biden amerikai elnök – jelentette be Jen Psaki. Az elnöki szóvivő szerint Biden uniós és NATO-vezetőkkel tárgyal majd. Az amerikai elnök csatlakozik majd az aznapra tervezett rendkívüli NATO-csúcshoz is, amelynek az orosz invázió lesz a fő témája. Arra a hírre reagálva, hogy a Kreml felvette Bident az Oroszországba való beutazástól eltiltott személyek listájára, Jen Psaki kijelentette, hogy ez nem lesz hatással az elnök időbeosztására. „Sokakat nem fog meglepetésként érni, hogy egyikünk sem tervez turistautat Oroszországba, és egyikünknek sincs bankszámlája, amelyhez ne férnénk hozzá, így túl fogjuk ezt élni” – mondta az elnöki szóvivő.

21:55: A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij Oroszország háború miatti összeomlását jósolja – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál. A bloggerből lett politikus minderről a bírósági meghallgatásán beszélt. Szerinte Ukrajna invázióját „őrült öregek csoportja” tervezte. Navalnij, akit akár 13 év börtönre is ítélhetnek, azt mondta, szívesebben lenne „szabad ember” a börtönben, mint „Putyin szolgája”.

21:50: Antony Blinken külügyminiszter Ukrajna biztonsági szükségleteiről tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán kollégájával – közölte az amerikai külügyminisztérium. A tájékoztatás szerint a felek megvitatták a háború megállítására irányuló, folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseket, valamint az infrastruktúrában okozott károkat és az ebből eredő civil haláleseteket és sérüléseket. „Mindketten egyetértettünk abban, hogy fontos biztosítani az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságát” – közölte az ukrán külügyminiszter a Twitteren.

21:47: Az ötlet, hogy Ukrajnát lengyel vadászgépekkel segítsük, továbbra sincs elvetve – jelentette ki az amerikai republikánusok szenátusi frakcióvezetője. Mitch McConnell szerint a kérdés az, hogy mindezt hogyan lehetne lezongorázni. Az al-Dzsazíra által is idézett politikus szerint ezen folyik a diskurzus, egyúttal azt is megjegyezte, hogy az amerikai szenátorok többsége támogatna egy ilyen lépést.  

21:40: Újabb bejegyzést és fotókat is közzétett cseh és szlovén kollégájával folyamatban lévő kijevi látogatásáról Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. „Itt, a háború sújtotta Kijevben írják a történelmet. Itt harcol a szabadság a zsarnokság világa ellen. Mindannyiunk jövője itt billeg a mérlegen. Az EU támogatja Ukrajnát, amely számíthat barátai segítségére – ezt az üzenetet hoztuk ma Kijevnek” – írta posztjában. Morawiecki mellett Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő látható a közzétett fotókon, valamint Jaroslaw Kaczynski korábbi lengyel kormányfő, jelenlegi miniszterelnök-helyettes, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője.

21:18: Orosz hadihajók a keddi nap folyamán lőtték a tengerpartot Odessza térségében – jelentette a helyi kormányzat. A tájékoztatás szerint a tüzérségi tűzben ketten megsérültek. A Naval News hírportál szerint a térségben március 15-én tizennégy orosz hadihajó mozgott, köztük a 120 méter hosszú partraszálló dokkhajó, a Pjotr Morgunov.

21:12: Az ukrán kormányzat tájékoztatása szerint kedden összesen 29 ezer civilt sikerült evakuálniuk az ukrán városokból. Az elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko szerint végül mintegy 20 ezer embernek sikerült autókkal elhagynia a keleti kikötővárost, az egyre reménytelenebb helyzetben lévő, ostrom alatt álló Mariupolt.

21:03: Oroszország finomított hangnemén és álláspontján az esetleges rendezéssel kapcsolatban – állítja az ukrán fél a tárgyalások negyedik fordulóját követően. Volodimir Zelenszkij elnök helyettes kabinetfőnöke szerint az egyeztetések legutóbbi felvonása sokkal konstruktívabb volt a korábbiaknál. A brit Sky News által idézett Igor Zsokovka szerint Moszkva többek között felhagyott azzal a követelésével, hogy Ukrajnának minden körülmények között és teljes mértékben adja meg magát. Az ukrán elnök helyettes kabinetfőnöke azt is elmondta, az ukrán képviselők „mérsékelten optimisták” a tárgyalások után, hozzátéve, hogy Zelenszkijnek és Vlagyimir Putyinnak mindenképpen találkoznia kell a jelentős előrelépés érdekében. Közben Mihajlko Podoljak elnöki tanácsadó arról tájékoztatott a Twitteren, hogy a tárgyalások március 16-án szerdán folytatódnak. „Nagyon nehéz a tárgyalási folyamat, alapvető ellentmondások vannak. De természetesen van lehetőség kompromisszumra. A szünetben az egyes alcsoportokban zajlanak az egyeztetések” – írta.

20:44: Twitter-bejegyzésében jelentette be Joe Biden amerikai elnök, hogy kétpárti támogatás mellett aláírta az Ukrajna megsegítését célzó amerikai pénzügyi csomagot, amely 13,6 milliárd dollárt juttat Ukrajna számára. Ebből katonai eszközök és humanitárius segélyek beszerzését is finanszírozhatja a kijevi kormányzat.

20:30: A biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról szóló tárgyalásokat a Nyugattal már aligha lehet a korábban elképzelt formában megtartani, mert a helyzet drámaian megváltozott, ezért újabb tárgyalásokra lenne szükség – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov. Az MTI által is idézett orosz elnöki szóvivő ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy Moszkva lezártnak tekinti-e a biztonsági garanciák témáját, avagy még mindig kész tárgyalni ezekről az Egyesült Államokkal és a NATO-val.

20:01: Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter március 16-án szerdán Moszkvába utazik tárgyalni, majd másnap pedig Kijevbe megy hasonló céllal – jelentette be Recep Tayyip Erdogan. A török államfő szerint Cavusoglu külügyminiszter „folytatni fogja erőfeszítéseinket a tűzszünet és a béke elérése érdekében mindkét féllel folytatott tárgyalások révén”.

19:56: Miközben a kanadai parlamenti képviselők tapsviharban fogadták Volodimir Zelenszkij videóbeszédét, Oroszország 313 kanadai állampolgárt, köztük Justin Trudeau miniszterelnököt, Melanie Joly külügyminisztert és Anita Anand védelmi miniszter is fekete listára tettejelentette az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség. E szerint, miként azt korábban Joe Biden amerikai elnök és kormánya több tagja esetében is közölték, a listázott személyek nem léphetnek be Oroszország területére. Kanada korábban újabb orosz személyeket szankcionált, ezzel 560-ra nőtt azon oroszok száma, akiket Ottawa tett feketelistára.

19:50: Az orosz-ukrán háború és a diplomáciai feszültségek ellenére orosz űrkapszulában térhet vissza a Földre két orosz társával egy amerikai űrhajós – jelentette a BBC. Az 55 éves Mark Vande Hei immár 355 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és félő volt, hogy a háború miatt esetleg az orosz nem hozzák vissza őt az ISS-ről. A tájékoztatás szerint az amerikai asztronauta Kazahsztánban ér majd földet két orosz kozmonauta társával együtt. Az ISS-szel kapcsolatban az orosz Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin arról beszélt, a szankciók technikai nehézségeket okozhatnak az űrállomás működtetésében, ám az amerikai űrhivatal, a NASA szerint minden rendben működik odafent.

19:44: Az orosz hadsereg „túszul ejtette” az Azovi-tengeri Mariupolban a megyei intenzív terápiás kórház orvosait és betegeit – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei katonai adminisztráció vezetője. „Lehetetlen elhagyni a kórházat. Hevesen lőnek, mi a pincében ülünk. Két napja nem érik el a mentőautók a kórházat. Sokemeletes épületek égnek körös-körül. Az oroszok 400 embert szállítottak át a szomszédos házakból a kórházunkba. Nem tudunk kijutni” – idézte a tisztségviselő a Telegram üzenetküldő portálon az egyik bennrekedt alkalmazottat, aki kijuttatta hozzá az információt. Az MTI által is idézett Kirilenko hozzátette, hogy a napokban az orosz erők gyakorlatilag lerombolták ezt a kórházat. A főépületben csempék hullottak a bombázástól, de a személyzet folytatta a munkát, és az átalakított pincében látják el a betegeket. A megyei vezető nemzetközi emberi jogi szervezetekhez fordult azzal a követeléssel, hogy válaszoljanak „a háborús normák és szokások rosszindulatú megsértésére, a kirívó, emberiesség elleni bűncselekményekre”. Hangsúlyozta, hogy meg kell ezért büntetni Oroszországot és minden egyes ukrajnai bűncselekményben érintett állampolgárát.

19:42: Amint Oroszország kilépett az Európa Tanácsból (ET), a nemzetközi szervezet parlamenti közgyűlése orosz fegyveres agressziónak minősítette a Moldvában 1992-ben történt Dnyeszteren túli területek „kiszakítását” az országbólírja az ukrán European Pravda. Mint írják, ez az első olyan hivatalos irat, amely ezen a szinten „megszállt területként” hivatkozik a Dnyeszteren túlról. Az Európa Tanács ez idáig „az Orosz Föderáció hatékony ellenőrzése alatt álló” területként nevezte a régiót. Az ET és más szervezetek dokumentumai egyébként rendszerint inkább elkerülték a Dnyeszteren túli státusszal kapcsolatos minden megfogalmazást. Információk szerint a Dnyeszteren túli terület nemrégiben a „függetlenség elismerését” kérte Moldovától. A Dnyeszter menti háború 1992. március 2. és július 21. között zajlott, nem sokkal azután, hogy 1991 nyarán Moldova is kivált a Szovjetunióból. A Wikipédia összefoglalója szerint a moldovai csapatok oldalára romániai önkéntesek is érkeztek és romániai katonai tanácsadók segítették a moldovai hadsereget, ezzel szemben a Dnyeszteren túliak oldalán orosz és ukrán önkéntesek (elsősorban doni kozákok) léptek fel, majd a térségben állomásozó orosz 14. hadsereg is beavatkozott a harcokba a Dnyeszteren túliak oldalán, ezzel el is döntve a háború kimenetelét. A konfliktus eredményeként a Dnyszteren túli terület Tiraspol központtal gyakorlatilag önálló állam lett, melyet azonban egyetlen másik állam sem ismer el. 1992 óta a térségben orosz katonák állomásoznak a Közös Ellenőrző Bizottság keretében.

19:32: Minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Ezért vagyunk Kijevben Jaroslaw Kaczynski kormányfő-helyettessel, Petr Fiala és Janez Jansa kormányfőkkel – olvasható a Kijevbe érkező Mateusz Morawiecki bejegyzésében. A lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő épp most tárgyal Volodimir Zelenszkijjel. A további részleteket itt olvashatják! >>>

19:25: Az ukrán egységeknek sikerült a Harkiv körüli orosz egységeket hátrébb szorítani a korábbi állásaikbólközölte Telegram-bejegyzésében a megye kormányzója. Oleg Sznijehubov szerint „délután a megszállók megpróbálták megtámadni Harkivot Piatykatyki településről, ám az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket okoztak az ellenségnek”. A kormányzó arról is tájékoztatott, az összecsapás több mint egy óráig tartott, most az ellenség veszteségeit mérik fel. A harkivi polgármester szerint az invázió kezdete óta 600 épület semmisült meg a városban. Az al-Dzsazíra által idézett Igor Terekov szerint számos iskola, óvoda, kórház és klinika dőlt romba. A városvezető televíziós interjújában arról beszélt, az orosz haderő folyamatosan lövi a várost a levegőből és a földről is. A pánarab hírtelevízió helyszíni tudósítója szerint az orosz haderő teljes lakóövezeteket tett a földdel egyenlővé. 

19:19: Ezreket sikerült evakuálni az észak-keleti Szumi városából – közölte a nemzetközi Vöröskereszt a Reuters hírügynökséggel. A tájékoztató szerint a segélyszervezet ukrán szekciója által megszervezett mentőakcióban mintegy 100 busz hagyhatta el a települést, miután a konvoj távozásához az oroszok is zöld utat biztosítottak. Azt azonban egyelőre nem tudták megmondani az illetékesek, hogy vajon a csoportnak sikerül-e egyenes úton az elvileg biztonságos közép-ukrajnai Poltavába megérkeznie.

19:13: Lengyelországban van az a 7 éves ukrán kislány, aki korábban egy kijevi óvóhelyen a Jégvarázs című Disney-rajzfilm betétdalát énekelte el a bombázások elől oda menekülő helyieknek – írja a BBC. A milliók által megtekintett, szívszorító videót a dalt eredetileg éneklő Idina Menzel is látta, és megindította a történet. A beszámoló szerint Amelia már a nagymamájánál van biztonságban Lengyelországban.

18:52: Oroszország leállította a gabona, valamint a fehér- és nyers nádcukor exportját négy egykori szovjet tagországba, hogy így biztosítsa a hazai ellátást és elkerülje az áremelkedést – írja a pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió. Az ideiglenes tilalom a Moszkva vezette kereskedelmi szervezet, az Eurázsiai Gazdasági Unió országait érintik, amelynek Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán a tagjai Oroszország mellett. „A gabonaexportra vonatkozó korlátozások június 30-án, a cukorra vonatkozó korlátozások augusztus 31-én járnak le” – közölte az orosz kormány, hozzátéve, hogy a döntést „a hazai élelmiszerpiac védelmében a külső korlátozások helyzetére tekintettel hozták meg”.

18:43: A BBC szerint nemsokára, magyar idő szerint 19 órakor találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Kijevbe vonattal elutazó lengyel, cseh és szlovén kormányfő. Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök azt követően utazott Kijevbe, hogy az orosz haderő napok óta az ukrán főváros körül áll. A három vezető egy széles körű támogatásról szóló csomagot kíván bemutatni Ukrajnának, amelynek célja, hogy Európa szolidaritást mutasson az ukrán néppel.

18:10: Beadta lemondását az orosz állami 1-es csatorna brüsszeli tudósítója – írja a BBC. Vadim Gluszker azt követően távozik, hogy egyik kollégája, Marina Ovszjannikova szerkesztő hétfőn este egy háborúellenes táblával a kezében rontott az orosz állami 1-es csatorna esti hírműsorába. Utóbbit akciója miatt nemrég ítélte 30 ezer rubeles pénzbírságra az illetékes moszkvai törvényszék. Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Vadim Gluszker még március elején hagyta abba a munkát, távozását egészségügyi okokkal indokolva, így az ügynek e szerint nem lehet köze Ovszjannikova tiltakozásához. Ahogy azonban a BBC megjegyzi, az állami adó egy másik tévébemondója korábban már szintén a háború miatt felállt, és el is hagyta Oroszországot. A brit közszolgálati adó információi szerint egyébként az orosz csatorna párizsi tudósítója, Zana Agalakova is beadta lemondását, igaz, ez utóbbi értesülést egyelőre nem erősítették meg. Közben megszólalt a megbírságolt Marina Ovszjannikova is, elmondása szerint bírósági tárgyalása előtt 14 órán át hallgatták ki a hatóságok anélkül, hogy kapcsolatba léphetett volna az ügyvédjével, vagy felhívhatta volna a családját. Beszámolók szerint a tévés szerkesztő soha nem beszélt a politikára, leginkább a két gyerekéről, kutyákról és házakról szeretett csevegni. Továbbiakért ide érdemes kattintaniuk! >>>

17:42: Az ENSZ szerint az Ukrajnából menekülők száma eléri a 3 milliót. A friss adatok szerint Lengyelországba 1,7 millióan, Magyarországra 246 ezren, Szlovákiába 196 ezren, Moldovába 105 ezren, Romániába 85 ezren, míg a többi uniós országba 304 ezren menekültek, de Oroszországba is távozott 106 ezer ember Ukrajnából.

17:41: Oroszország kilép az Európa Tanácsból – jelentette be Pjotr Tolsztoj. Az orosz parlament alsóházának MTI által is idézett alelnöke kedden közölte, hogy Oroszország saját akaratából, megfontolt döntés eredményeként lép ki az Európa Tanácsból, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről szóló levelét pedig már átadták a szervezet főtitkárának. (Korábbi elemzések arról szóltak, ezt a lépést Moszkva azért fogja meglépni, hogy ne úgy kelljen elhagynia a szervezetet, hogy onnan kitették őket.) Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy Oroszország fel fogja mondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

17:38: Volodimir Zelenszkij szerint az orosz invázió kezdete óta 97 gyerek halt meg a katonai akciókban. Az ukrán elnök erről a kanadai parlamenti képviselőknek sugárzott beszédében tett említést. Zelenszkij ebben az üzenetében is azt kérte, vezessenek be repülés-tilalmi zónát (no-fly zone) Ukrajna felett, amely azt jelentené, hogy az orosz légierő sem végezhetne műveletet az ország felett. E lépést a nyugati vezetők, politikusok és katonai illetékesek, a NATO is elvetette, mert ez azt jelentené, ha orosz gép lépne be Ukrajna légterébe ellenséges szándékkal, akkor a NATO-nak harcba kellene bocsátkoznia vele, ez pedig gyakorlatilag háborút jelentene a NATO és Oroszország között. Ettől pedig Washingtonban és szinte mindenhol ódzkodnak. Zelenszkij a kanadai alsóháznak mondott beszédében azt is hangsúlyozta, a Fekete-tenger keleti partján fekvő Mariupol kikötővárosa teljesen lehetetlen helyzetben van: nincs víz, az élelmiszerek gyakorlatilag elfogytak és a kommunikációt is elvesztették a várossal.

17:27: 30 ezer rubeles (mintegy 245 eurós) pénzbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság azt az orosz tévés szerkesztőt, aki még hétfőn este egy háborúellenes táblával a kezében rontott az orosz állami 1-es csatorna esti hírműsorába, és az adásban is jól látható táblát tartott fel, amelyen a következő felirat szerepelt: „Állítsátok le a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek!” – jelentette a BBC. Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Marina Ovszjannikova a tüntetésekkel kapcsolatos jogszabályok megsértésében találta bűnösnek a törvényszék. Az orosz kormánytól független Meduza portál közben azt jelentette, a tévés szerkesztő a még élő adásban elkövetett tiltakozása előtt felvett videófelvételért kapott bírságot. Ha ez utóbbi az igaz, akkor lehet még a tévés akcióért újra bíróság elé kell állnia. Korábban azt jelentették, szerkesztőt „nyilvános rendezvény jogosulatlan megszervezésével", és nem az új orosz törvénnyel vádolták meg, amely bünteti „az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztését”.

17:13: Újabb nyugati újságíró, ezúttal az amerikai republikánusokhoz közeli Fox News hírcsatorna operatőre vesztette életét Ukrajnában – írja a BBC. Az amerikai tévétársaság szerint Pierre Zakrzewskit munka közben ölték meg, miközben a Kijev környéki harcokról jelentett. Az amerikai operatőr kollégája, Benjamin Hall megsérült, amikor járművüket tűz alá vették még hétfőn az ukrán fővárostól mintegy 20 kilométerre északnyugatra, Horenkában – közölte a Fox News vezérigazgatója, Suzanne Scott. A 39 éves brit „Pierre háborús övezetekben fotózott, aki a nálunk töltött hosszú évek alatt szinte minden nemzetközi témával foglalkozott Iraktól Afganisztánon át Szíriáig” – írta Scott. Pierre Zakrzewski a második amerikai sajtómunkás, aki életét vesztette munkavégzés közben Ukrajnában. Korábban a szintén amerikai Brent Reno videós újságíró, dokumentumfilm rendező is meghalt egy kijevi ellenőrzőpontnál, Irpinyben. Ukrán ombudsmani közlés szerint a két amerikain kívül még további két ukrán újságíró halt meg az orosz invázióról tudósítva. 

17:02: Kiderült, milyen szankciót vetett ki Moszkva Joe Bidenre: e szerint az amerikai elnök nem léphet Oroszország területére – írja a BBC. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint ez az amerikai elnök következetes és szélsőséges oroszellenességére válasz. Moszkva szerint ez a Biden-kormány több tahjára is igaz, így őket is hasonló kitiltással sújthatják. A brit közszolgálati adó szerint e szakció Bidenen kivül vonatkozik Antony Blinken külügyminiszterre, Lloyd Austin védelmi miniszterre, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóra és a CIA igazgatójára, William Burnsre is. Az Egyesült Államok korábban négy orosz személyt és egy entitást sújtott célzott szankciókkal, mivel az érintetteknek Washington szerint közük lehetett az ukrán származású orosz adótanácsadó, az oroszországi korrupcióról jelentő Szergej Magnickij halálához, vagy Ojub Titijev, a csecsenföldi Memorial emberi jogi szervezet vezetőjével szembeni fellépésben. Az amerikai pénzügyminisztérium ezzel összefüggésben arról is tájékoztatott, hogy szankciókat léptettek életbe Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel és feleségével szemben is.

16:59: Több ukrajnai menekültet kórházba kellett vinni egy budapesti hotelből – tájékoztatta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden az MTI-t. A részleteket itt tudják olvasni! >>>

16:36: Nem szűnt meg a kapcsolat Washingtonnal, ugyanakkor az amerikai fél szinte minden folyamatban lévő ügyet, tárgyalást jegel – erről tájékoztatott Szergej Rjabkov. Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett orosz külügyminiszter-helyettes szerint a téma rendkívül összetett, és a politikai nyomás miatti ügyek egyszerű befagyasztása nagyjából ugyanaz, mint a polgári repülési tilalom kihirdetése.

16:26: Ukrajnának szövetségre kellene lépnie egy olyan országgal, amelyik rendelkezik nukleáris fegyverekkel – közölte az Ukrajinszka Pravda által is idézett Olekszij Danyilov. Az ukrán nemzetvédelmi és nemzetbiztonsági tanács (RNBO) főtitkára szerint úgy látja, ez a védelmi szövetséges lehetne az Egyesült Királyság, és létrehozhatnának egy új védelmi szervezetet közösen. Egy korábbi hír szerint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő úgy vélekedett, kénytelen elismerni, nincs nyitott ajtó Ukrajna számára a NATO-tagság felé. 

16:15: Oroszország szankciót vet ki Joe Biden amerikai elnökre – jelentette be a moszkvai külügyminisztérium. A BBC gyorshíre szerint a szankciók több más amerikai kormánytagra, így Antony Blinken külügyminiszterre, Lloyd Austin védelmi miniszterre, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóra és a CIA igazgatójára, William Burnsre is vonatkozik. Hogy a szankciók pontosan mire vonatkoznak, azt egyelőre nem tudni.

16:04: Az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség is szemlézte Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter kedd délelőtti nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, az újabb európai uniós szankciós intézkedések semmilyen módon nem érintik az energiaszállításokat, Magyarország energiaellátása továbbra is biztonságban van. Szijjártó ebben arról is beszélt a paksi atomerőmű fenntartása, üzemanyaggal ellátása, az új erőmű építése semmifajta akadályba nem ütközik. „Fontos volt Magyarországnak az is, hogy egyes ásványi anyagok, mint a mangánérc és a vasérc Európába történő importját se tiltsa ez a szankciós csomag, tekintettel arra, hogy ezekre az ásványi anyagokra szükség van bizonyos magyar iparágak működéséhez” – mondta az MTI által is idézett magyar tárcavezető. Szijjártó Péter szerint sikerült elérniük a mentesítést, illetve kivételt ezen a területen is, mint ahogy azt is sikerült elérniük, hogy a legnagyobb magyar vállalat, a Mol egy nagy török energiavállalattal fenntartott, a vegyes vállalati formában működtetett BaiTex-kőolajmezőn is tovább folytathatja a kitermelést Oroszországban.

15:55: Szíriában toboroz önkénteseket az ukrajnai műveleteihez Oroszország – állítja a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR). A pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett közlemény szerint már közel 40 ezer szír harcos regisztrált, hogy az oroszok oldalán harcolna Ukrajnában. A beszámoló szerint a havi 15-35 dollárt kereső szír milicistáknak havi 1100 dollárt ajánlanak az oroszok, sebesülés esetén pedig további 7700 dollárt, míg az esetleges elesők családjainak 16 500 dollárt ígérnek.  

15:27: Ahogy azt már korábban lehetett sejteni, gyorsan bíróság elé került az az orosz tévés újságíró, szerkesztő, aki hétfőn este egy háborúellenes táblával a kezében rontott az orosz állami 1-es csatorna esti hírműsorába, és az adásban is jól látható táblát tartott fel, amelyen a következő felirat szerepelt: „Állítsátok le a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek!” Marina Ovszjannikova tiltakozó akció előtt videófelvételt készített, amelyen bűncselekménynek nevezte az ukrajnai eseményeket, és azt mondta, szégyelli, hogy a Kreml-propagandának dolgozott. Friss Twitter-bejegyzése szerint nemsokára tárgyalják az ügyét. A szerkesztőt „nyilvános rendezvény jogosulatlan megszervezésével" vádolják, amelyért 30 ezer rubel (245 euró) pénzbírságra, közérdekű munkára vagy akár 10 napos börtönre is ítélhetik. Ez alapján úgy tűnik, hogy Ovszjannikovát nem vádolták meg azzal az új orosz törvénnyel, amely bünteti „az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információk terjesztését”.

15:15: Az emberi jogokért felelős ukrán ombudsman, Ljudmila Denyiszova szerint eddig 3 újságíró vesztette életét az orosz invázióról tudósítva. A Telegramon közzétett ukrán-angol nyelvű posztjában arról írt: Viktor Dudar újságíró egy Nyikolajev melletti tűzharcban, Jevheny Szakun operatőr egy kijevi rakétatámadásban, míg az amerikai állampolgárságú Brent Reno videós újságíró, dokumentumfilm rendező egy kijevi ellenőrzőpontnál, Irpinyben hunyt el. 

15:04: A mariupoli városi tanács szerint mintegy 2 ezer gépjárműnek, bennük civilekkel, sikerült elhagynia az ostromlott várost a keddi nap folyamán. A BBC jelentése szerint még további 2 ezer autó várja azt, hogy az elvileg kijelölt humanitárius folyosón, amely nagyjából szinte sose működött korábban, eltudják hagyni a várost. Hétfőn összesen 160 autó tudta elhagyni a Fekete-tenger keleti partján fekvő kikötővárost. Közben Irina Verescsuk ukrán kormányfő-helyettes arról tájékoztatott, hogy elakadt egy segélyszállítmány a városba menet, ahová napok óta próbálnak meg sikertelenül alapvető élelmiszereket, vizet eljuttatni a bent rekedt lakosságnak.

14:48 Volodimir Zelenszkij a békatárgyalások kapcsán arra utalt, hogy esetleg elfogadja Putyin NATO-val kapcsolatos követeléseit. A Sky News szerint az orosz invázió előtt az ukrán elnök még arról beszélt, hogy szeretné, ha országa a szövetség tagja lenne, a múlt héten viszont már azt nyilatkozta, elment a kedve az ötlettől. Ezzel arra utalt az ukrán elnök, hogy kénytelen elismerni nincs nyitott ajtó a NATO-tagság felé. Hozzátette, megérti, hogy nem lehet tagja az Észak-atlanti Szövetségnek, így azonban önállóan kell megvédenie légterét és határait.

14:28 Újraindultak a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között, a két fél tárgyalói jelenleg is a tárgyalóasztal mellett ülnek - számolt be a Sky News az ukrán szóvivőre hivatkozva. Ukrajna tűzszünetet és az oroszok kivonulását reméli, de Oroszország eddig csak a civilek evakuálására szolgáló humanitárius folyosók létesítésébe egyezett bele. 

14:07 Újabb részletek láttak napvilágot, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reggeli, a nyugati vezetőkkel folytatott beszélgetéséről. A BBC értesülése szerint az elnök arról beszélt, hogy az Oroszországgal határos többi országnak el kellene gondolkodnia önálló védelmi képességeinek NATO-n kívüli önálló fejlesztéséről. Ők is hosszú ideig azt hallották, hogy nyitva a NATO ajtaja, aztán még sem engedték be Ukrajnát ezen az ajtón. Hangsúlyozta, gyorsan elfogynak a nyugatról érkező szállítmányok, sokszor egy hét alatt érkezett szállítmány 20 óra alatt. Így sok esetben már az oroszoktól zsákmányolt fegyvereket használják. Üdvözölte a nyugati szankciókat, de hangsúlyozta, azok nem elegendők az orosz agresszió megszüntetéséhez, és teljes kereskedelmi embargót sürgetett, illetve az összes orosz bank kizárását a Swift nemzetközi utalási rendszerből. Véleményük szerint az orosz haditengerészet összes hajóját ki kellene tiltani a világ minden kikötőjéből. Egyúttal elítélte azokat a cégeket, amelyek továbbra is üzletelnek Oroszországgal.

13:55 Az ukrajnai háború az Oroszország elleni szankciókkal párosulva veszélyt jelent a német gazdaságra – mondta Olaf Scholz német kancellár a II. Abdullah jordániai királlyal tartott közös sajtótájékoztatón. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy az ukrajnai háború kapcsán hozott szankciók gazdasági következményei komoly kihívásokat jelentenek számunkra” – idézi a CNN a német kancellárt. A Berlinben zajló megbeszélésen Scholz és Abdullah király elítélte az ukrajnai háborút, és felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal hagyjon fel minden harci művelettel és vonja vissza inváziós csapatait. A gazdasági gondokat részletezve a német ZEW gazdasági kutatóintézet figyelmeztetett, hogy egyre valószínűbbé válik a recesszió.

13:47 Vlagyimir Putyin azt tervezi, hogy elrendeli az ukrán erdők tömeges kivágását, hogy aztán Oroszországban fűrészáruként értékesítsék őket, és abból finanszírozzák a háború költségeit – állítja az ukrán katonai hírszerzés által közzétett dokumentum, amelyet azonban egyelőre más forrásból nem erősítettek meg. A The Guardian cikke szerint az ukrán hírszerzés által ma közzétett dokumentumban állítólag Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek az orosz elnökhöz címzett levelében olvasható az információ.

13:40 Négy halálos áldozatot követeltek az éjszakai légicsapások Kijevben – közölte Vitalij Klicsko Telegram-bejegyzésében. A Sky News híre szerint a város polgármestere arról is beszélt, hogy a mentőcsapatok még most is küzdenek azért, hogy meg tudják fékezni az éjszakai csapások nyomán keletkezett tüzeket. A mentőszolgálat eredetileg csak két ember haláláról számolt be egy lakóházat ért támadást követően. 

13:28 Egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült, miután hétfőn több csapás érte az északkelet-ukrajnai Harkiv városát – közölte kedden Oleh Szinyehubov, a harkivi területi közigazgatás vezetője.  A CNN híre szerint Szinyehubov elmondta, hogy csak hétfőn 65 esetben érte ágytűz a várost, illetve hogy harcok folytak Izsiumban, Balaklijában és Dergacsiban, három Harkiv környéki városban. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere pedig azt közölte, a háború kezdete óta a városban 600 lakóépület helyreállíthatatlanul megsérült az orosz támadásokban. Volodimir Macokin, Izium alpolgármestere elmondta, hogy városa két hete ostrom alatt áll, víz, áram, fűtés, élelmiszer, gyógyszerek, kommunikáció nélkül. Nincs, aki eltemesse a halottakat, ezért a városnak sürgősen humanitárius segítségre van szüksége.

12:50 Egy norvég tengeri járőrgép vasárnap két orosz haditengerészeti hajót fedezett fel a Barents-tengeren, Finnmark régiótól északra, annak a térségnek a közelében, ahol ma kezdődött az utóbbi idő legnagyobb NATO hadgyakorlata – közölte a The Barents Observer kedden . A Pjotr Velikij az orosz haditengerészet legnagyobb, több tíz cirkálórakétával, föld-levegő rakétával és más fegyverekkel felfegyverzett harci hajója. A csatahajó általában parancsnoki feladatként szolgál, amikor az Északi Flotta gyakorlatokat tart a Barents-tengeren, a Kola-félszigettől északra. Az atommeghajtású csatahajó utoljára több éve nem hajózott ki a Norvég-tengerre. A kíséretében a Szeveromorszk tengeralattjáró-elhárító található. „Az orosz Északi Flotta két hajója messze van a partoktól, nemzetközi vizeken hajózik” – mondta Ivar Moen alezredes, a norvég fegyveres erők szóvivője, aki szerint előre látható és várható volt, hogy az orosz haditengerészet a folyamatban lévő NATO-gyakorlat alatt a norvég partok előtti területen lesz aktív. A hadihajóról készült felvétel az alábbiakban látható:

12:27 Ellenőrzésük alá vonták az orosz fegyveres erők a dél-ukrajnai Herszon megye egész területét – idézi az MTI Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének keddi bejelentését. A Konasenkov által ismertetett hadijelentés szerint orosz ejtőernyősök elfoglalták egy haditámaszpontot Huta-Mezsihirszka (Guta-Mezsigorszkaja) település közelében, ahol egyebek között tíz Javelin rakétarendszert zsákmányoltak. Ezeket, mint mondta, a többi külföldi fegyverekkel együtt átadják a szakadár "népköztársaságok" csapatainak, amelyek folytatták előrenyomulásukat. Ezen kívül az orosz erők Kramatorszk közelében ukrán hangárokat semmisítettek meg, bennük négy Szu–25-ös harci repülővel, valamint egy Mi–24-es és öt Mi–8-as helikopterrel. Az orosz légierő és légvédelmi erők a nap folyamán két ukrán repülőgépet, egy helikoptert és 13 drónt lőttek le, valamint 136 ukrán katonai létesítményt megtámadtak. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 156 drónt, 1306 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 127 rakéta-sorozatvetőt, 471 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1054 speciális katonai járművet veszítettek.

12:10 Ma reggeli, a nyugati vezetőkhöz intézett beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyobb támogatásra szólított fel, és figyelmeztetett, hogy Oroszország Európa más részeit is célba veheti.  A Sky News híre szerint az ukrán elnök arról beszélt, ha Európa most nem foglal állást, Oroszország más európai országokat fog célba venni. : „Mindannyian Oroszország célpontjai vagyunk... segítsenek magukon azzal, hogy segítenek nekünk”

11:45 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben marad és harcolni fog, még akkor is, ha az orosz erők közelednek – jelentette Ukrajna Londonba akkreditált nagykövete. A Sky News műsorvezetőjének, Kay Burley-nek nyilatkozva Vadim Prisztaiko elmondta, hogy az elnök már eldöntötte, hogy a fővárosban marad, bármi is történjék. A nagykövet szerint egyesek úgy vélik, fontos lenne, hogy a vezető biztonságban legyen, hogy koordinálni tudja országa válaszlépéseit, Zelenszkij viszont úgy véli fontosabb, hogy jelenlétével is támogassa az ukrán népet. Arra a kérdésre, hogy szükség esetén haláláig harcolna-e Zelenszkij, Prisztajko nagykövet azt válaszolta: „Ezt mondta!”

11:35 Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége friss adatokat közölt arról, hogy február 24. óta hány ukrán menekült el az Oroszországgal vívott háború elől – közölte a Sky News. Eszerint mostanáig összesen 2,95 millió ukrán hagyta el otthonát, 1,8 millióan Lengyelországba érkeztek, mások Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, Nyugat-Európába pedig mintegy 300 ezer ukrán menekült érkezett. Eközben az Unicef megerősítette, hogy a konfliktus kezdete óta 73 000, azaz percenként 55 ukrán gyermek vált menekültté.

11:30 A brit kormány egy sor új exporttilalmat és vámot vetett ki az orosz termékekre azt követően, hogy a gazdasági bűnözésről szóló törvényjavaslatot elfogadták. Ennek célja, hogy gyorsabban és könnyebben lehessen az oligarchák és az orosz érdekeltségek ellen fellépni. A The Guardian híre szerint a döntés értelmében az Egyesült Királyság megtagadja Oroszországtól és Fehéroroszországtól a WTO legnagyobb kedvezményes vámtételekhez való hozzáférést több száz exporttermékükre vonatkozóan – áll a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium közös közleményében. Az érintett áruk első listáján 35 százalékos vámok szerepelnek. Az orosz vodka is szerepel a megemelt vámtételekkel sújtott termékek között, az exporttilalom pedig többek között a luxusjárművekre, a csúcskategóriás divat és a műalkotásokra vonatkozik.

11:15 Több száz civil érkezett Zaporizzsjára, akik tegnap hagyták el az ostromlott déli Mariupol kikötővárost –  közölte a Sky News ukrán tisztviselőkre hivatkozva. Ez volt az első alkalom, hogy sikerrel evakuáltak mariupoli lakosokat azt követően, hogy az ostrom első három napján 150 ezer ember már elhagyta a várost. A városban eddig legalább 2500 ember halt meg, miközben több százezren maradtak áram- és vízellátás nélkül. Mariupolban, Ukrajna tizedik legnagyobb városában apokaliptikus a helyzet, a Vöröskereszt tegnap arra figyelmeztetett, hogy fogy az idő a bent rekedtek mintegy 200 ezer ember megmentésére.

11:00 Ismét légiriadót fújtak Kárpátalján – jelenti beregszászi tudósítónk. Habár ilyenkor a városban a szirénáknak is meg kellene szólalniuk, Beregszász belvárosában ez nem történt meg, az ukrán hatóságok által a légiriadók jelzésére kifejlesztett Trivoga! app viszont megszólalt a mobiltelefonon. Mint tudósítónk megtudta, a városban már régóta nem működnek az épületekre szerelt szirénák, mert nem tartották őket karban az elmúlt évtizedekben. Ettől függetlenül rendben zajlott le Beregszászon a Petőfi-szobornál tartott március 15-i megemlékezés. A rendezvényen nagyjából tucatnyian vehettek részt. Miután a beregszászi konzulátus munkatársa rövid beszédet tartott, Zubánics László, az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke szólt az egybegyűltekhez. A politikus hangsúlyozta: ahogy egykor Petőfi, úgy ma az ukránok is a szabadságukért harcolnak. Zubánics megköszönte a magyarországi emberek segítségét, akik már több száz teherautónyi adományt küldtek ide, a Kárpátaljára.

 

10:45 Az orosz légügyi hatóságok elbocsátottak egy tisztviselőt, aki a múlt héten azt állította, hogy Kína a nyugati szankciók miatt megtagadta az orosz légitársaságoktól a repülőgép-alkatrészek szállítását – közölte a The Guardian kedden a Kommerszant című orosz lapra hivatkozva. Valerij Kudinovról, az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség (Roszaviatsia) repülőgépek légi alkalmasságának fenntartásáért felelős tisztviselőjéről van szó, aki azt mondta, hogy Oroszország tárgyalásokat folytat az alkatrészek Törökországból és Indiából való beszerzéséről, miután sikertelenül próbálták azokat Kínából beszerezni. Egy iparági forrás megerősítette a Reutersnek, hogy Kudinovot elbocsátották, hozzátéve, hogy a Kínával kapcsolatos nyilvános kijelentései miatt vesztette el állását. A Rosaviatsia nem kívánt nyilatkozni.

10:10 Az ukrán fegyveres erők ma reggeli becslése szerint eddig 13 500 orosz katona halt meg a konfliktusban – írja a Sky News. Ez jóval magasabb, mint a Moszkva által eddig március elején közölt egyetlen szám, amely 500-nál kevesebbre becsüli az orosz emberveszteséget. Közben Ukrajna azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában négy orosz helikoptert, egy repülőgépet és egy vadászgépet lőttek le, illetve hogy mostanáig összesen 95 orosz helikoptert és 81 repülőgépet semmisítettek meg.

9:59: Az EU ma reggel hivatalosan is jóváhagyta az Oroszország elleni negyedik szankciócsomagot. A The Guardian értesülése szerint a részleteket várhatóan még ma közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Egyelőre a következőket lehet tudna a csomag részleteiről. Az EU behozatali tilalmat rendel el egy sor acéltermékre. Új beruházások tilalma az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételekkel a polgári atomenergia és egyes energiatermékek EU-ba történő visszaszállítása tekintetében. A 300 eurónál nagyobb értékű luxuscikkek (pl. luxusautók, ékszerek) uniós kiviteli tilalma. Oroszország és az orosz vállalatok uniós hitelminősítő intézetek általi minősítésének és az orosz ügyfeleknek nyújtott minősítési szolgáltatások nyújtásának tilalma, ami azt eredményezné, hogy Oroszország még inkább elveszítené az EU pénzügyi piacaihoz való hozzáférést. A tilalomról szóló döntés az uniós vezetők csütörtökön és pénteken Versailles-ban folytatott megbeszéléseit követően született meg.

9:42 Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte az MTI a varsói kormányfői hivatal bejelentését idézve. A Sky News értesülése szerint a lengyel miniszterelnök legfőbb tanácsadója a látogatás kapcsán azt is elmondta, támogatásuk kifejezésen túl a politikusok egy Ukrajnának szánt segélycsomagról is egyeztetnek az ukrán vezetőkkel.

9:39 Sok harcot megharcoltam, de az igazi harc most következik – mondta a People magazinnak Volodimir Klicsko, Kijev polgármesterének testvére, korábbi profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, aki maga is egy Kijevet védővédelmi egységben szolgál jelenleg. – Ez életem harca, milliók életének harca. Az egykori világbajnok szerint Oroszország és Putyin elnök imperialista célja a Szovjetunió visszaállítása, ami azonban nem fog megtörténni. – Ha az orosz hadsereg bekerít minket, akkor ez van. Lehet, hogy még a humanitárius segélyek sem jutnak be a városba, de mégsem fognak megtörni bennünket – tette hozzá.

9:25 Egyelőre nem indítják újra a kereskedés a moszkvai tőzsde részvényszekciójában az orosz pénzügyi rendszer stabilitását biztosító kérdések megoldása érdekében – közölte a felügyeleti szervként működő jegybank, amely jelezte azt is, hogy az orosz jegybank elnöke idén már nem tart sajtóértekezletet a kamatdöntések után. A jegybank álláspontja szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a befektetőket érzelmi lépések hajtanák a tőzsde megnyitása esetén, ami indokolatlan veszteségekhez vezethet. Február 28. óta, harmadik hete szünetel a részvények kereskedése a moszkvai tőzsdén. A leállásra azután került sor, hogy az orosz tőzsde zuhanni kezdett az Ukrajna elleni orosz invázióra adott külföldi szankciók hatására. Március 12-én a jegybank bejelentette, hogy legalább március 21-ig nem lesz értékpapír-kereskedés a moszkvai tőzsdén.

9:06 James Cleverly brit külügyminiszter a BBC reggeli műsorában arról beszélt, hogy az Ukrajna lerohanásával kapcsolatos orosz tervek szemmel láthatóan nem működnek, ezért egyre több civil területet vesznek célba. A miniszter szerint hihetetlenül frusztráló lehet Vlagyimir Putyin számára, hogy az ukrán hadsereg milyen ellenállást tanúsít. Arra a kérdésre, hogy májusra véget érhet-e a háború, ahogyan azt egyes ukrán tisztviselők sugallják, Cleverly azt mondja, hogy hihetetlenül nehéz ilyen jóslatokba bocsátkozni, de az Egyesült Királyság biztos abban, hogy Putyin megbukik Ukrajnában.

8:50 Az ukrajnai háború elől menekülve hétfőn 3337 ember, köztük 1018 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a Police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 73 ember, köztük 36 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

8:45 Hétfőn este egy orosz nő háborúellenes táblával a kezében rontott az orosz állami 1-es csatorna esti hírműsorába, és az adásban is jól látható táblát tartott fel, amelyen a következő felirat szerepelt: „Állítsátok le a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek!” Az adásban a nő hangja is hallatszott, amint – azelőtt, hogy elindíthattak volna egy videóbejátszást – azt kiabálta, „Nem, a háborúra! Állítsátok meg a háborút!” A BBC hírében  a videófelvétel is látható. A nő Marina Ovszjannikova, a csatorna egyik szerkesztője. Az újságíró a tiltakozó akció előtt videófelvételt készített, amelyen bűncselekménynek nevezte az ukrajnai eseményeket, és azt mondta, szégyelli, hogy a Kreml-propagandának dolgozott. Ovszjannikova azóta vélhetően rendőrségi őrizetben van.

8:30 Hétfőn az ukrán főváros védelméért felelős két ukrán tábornok a BBC-nek elmondta, erőik keményen küzdenek azért, hogy az orosz tüzérséget lőtávolságon kívül tartsák. Tájékoztatásuk szerint Kijev központja és számos kiterjedt külvárosa még mindig érintetlen az orosz fegyverektől. Az orosz előrelhaladás okát abban látják, hogy a város domborzata és terepviszonyai Ukrajna oldalán állnak, nagy területről van szó, amelyet folyók szabdalnak fel, nemcsak a Kijevet kettészelő hatalmas Dnyeper, hanem annak mellékfolyói is.

8:19 Az orosz katonák annyi fegyvert és más eszközt hagytak hátra, hogy ma az orosz csapatok a hadseregünk fegyverszállítói lettek – mondta hétfőről keddre virradóan tartott beszédében Volodomiir Zelenszikij. Az elnök az orosz katonáknak is üzent: „Az ukrán nép nevében esélyt adunk nektek. Esélyt a túlélésre. Ha megadjátok magatokat a csapatainknak, úgy bánunk veletek, ahogy az emberekkel kell: tisztességesen”. Részletek cikkünkben!

8:15 Ukrajna ma kilenc humanitárius folyosó megnyitását tervezi a bombázott városokból – közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A Sky News híre szerint a politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy több korábbi evakuálási kísérletet meghiúsítottak az orosz hadsereg támadásai.

7:58 Boris Johnson brit miniszterelnöknek a The Daily Telegraphban megjelent cikke szerint fájdalmas folyamat lesz az orosz energiahordozókkal szembeni nyugati függés felszámolása, de ezt mindegyik országnak meg kell tennie, mert csak így lehet megállítani Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszióját. Részletek cikkünkben!

7:50 Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója szerint a háborúnak májusra be kell fejeződnie, mert Oroszország kifogy az invázió fenntartásához szükséges forrásokból – számolt be a The Guardian.  Véleménye szerint akár korábban is sor kerülhet a megegyezésre, a pontos időzítés attól függ, hogy a Kreml mennyi erőforrást hajlandó lekötni a konfliktusra, és megkockáztathatja-e, hogy további csapatokat használ fel az invázió megindítása óta elveszett katonák pótlására. 

7:36 Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint 150 orosz katona halt meg, miután megpróbálták átvenni az ellenőrzést Mariupol felett. A Sky News híre szerint a hatóságok közölték, hogy visszaverték az orosz erők támadását. A legfrissebb frissítés szerint két orosz harckocsit is megsemmisítettek a harcok során. Arról is érkeztek hírek, hogy az orosz fegyveres erők egyes tagjai megtagadják a parancsok teljesítését.

7:35 Két hatalmas robbanás hallatszott Kijev központjából helyi idő szerint hajnali öt órakor – közölte a CNN. Az egyik kijevi metróállomást is találat érte, és leégett egy 16 emeletes épület is az ukrán fővárosban.