Két héten belül kiderülhet, működik-e a Pfizer vakcinája az új variáns ellen

Két héten belül kiderülhet, működik-e a Pfizer vakcinája az új variáns ellen

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már teszteli a Pfizer a vakcináját az új dél-afrikai variáns ellen, és arra számítanak, két héten belül megtudják, az hatásos-e ellene – írja a Financial Times.

– Megértjük a szakértők aggodalmait és azonnal vizsgálatokat kezdeményeztünk a B.1.1.529 variáns kapcsán – erről már a Business Insidernek beszélt a BioNTech cég, amely a Pfizerrel közösen kifejlesztette a Comirnaty vakcinát. Hozzátették: arra számítanak, hogy két hét múlva több adattal fognak rendelkezni a laboratóriumi teszteket követően. 

A cég szerint a mostani, dél-afrikai variáns jelentősen eltér a korábban megfigyeltektől. Arra is kitértek, a Pfizer és a BioNTech már hónapokkal ezelőtt lépéseket tett annak érdekében, hogy képes legyen az mRNS vakcinájukat hat héten belül módosítani és az első tételeket 100 napon belül kiszállítani egy új variáns elszabadulása esetén.

Jelenleg nem tudni, az variáns fertőzőbb vagy halálosabb-e a korábbiaknál. A Business Insider mindenesetre arra hívta fel a figyelmet: a dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint az egyik tartományukban, Gautengben már az új esetek 75 százalékáért ez a mutáció felelt a november 22-ei adatok szerint.