Egyiptom felől megindult néhány segélyszállítmány, a békéről tárgyaltak a kairói csúcstalálkozón

Egyiptom felől megindult néhány segélyszállítmány, a békéről tárgyaltak a kairói csúcstalálkozón

A Planet Labs PBC amerikai vállalat 2023. október 19-i mûholdfelvételén palesztin civileknek szánt segélyszállítmánnyal megrakodva várakozik egy teherautókonvoly az egyiptomi oldalon, a Gázai övezet déli részén levő Rafah határátkelőnél. (MTI/AP/Planet Labs PBC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• A Hamász „humanitárius megfontolásból” elengedett két amerikai túszt
• Megindultak a segélyszállítmányok a szombat délelőtt megnyitott rafahi határátkelőn 
• Izrael továbbra is a „végső győzelemig” tervez harcolni a térségben
• Izrael nélkül tárgyaltak a Kairói Béke Csúcstalálkozón
• Izrael felszólította állampolgárait: haladéktalanul hagyják el Egyiptomot és Jordániát
• Százezren tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Két amerikai túszt – egy anyát és lányát – engedett szabadon pénteken a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai „humanitárius okokra” hivatkozva, írja az MTI. Ez volt az első, több fél által is megerősített túszszabadítás. A lépéssel bizonyítani akarják az amerikai nép és a világ számára, hogy „Joe Biden amerikai elnök és fasiszta kormányának vádjai hamisak és alaptalanok” – mondta Abu Ubaida, a brigádok szóvivője, hozzátéve, hogy a túszok elengedése Katar közbenjárására történt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetje közleményben tudatta, hogy a két nő, Judith Tai Raanan és Natalie Shoshana Raanan „kiszabadult a Hamász terrorszervezet kezei közül”, a Gázai övezet határán átadták őket, és az ország közepén lévő egyik a katonai támaszpontra szállították őket, ahol a családtagjaik várják őket.

Dohában Madzsid al-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a két amerikai polgári túszt a Hamász szabadon engedte és a Gázai övezetben átadták őket a Vöröskeresztnek. Ezt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) is megerősítette. Joe Biden amerikai elnök a két túsz kiszabadulása után közölte, hogy elmondhatatlanul boldog. „Az elmúlt tizennégy napban a honfitársaink rettenetes megpróbáltatáson mentek keresztül, és én elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy rövidesen ismét a családjukkal lesznek” – áll az elnök közleményében.

Mindeközben kudarcot vallottak túszok egy nagyobb csoportja, mintegy 50 ember szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások, amelyeket az Egyesült Államok, Izrael és Katar folytatott a Hamásszal. A tárgyalásokról a The Wall Street Journal szellőztetett meg információkat. E szerint a Hamász  feltételül szabta, hogy jöjjön létre átmeneti tűzszünet, állítsák vissza a Gáza övezetben a teljes vízellátást Izrael felől és azonnal indítsanak el a segélyszállítmányokat a palesztin földsáv felé. Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden túsz előfeltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a Hamásztól, és Washington készen áll az együttműködésre, ha ez hozzájárul a Hamász által foglyul ejtett emberek elengedéséhez.

A Hamász állítása szerint kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva. Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy 20 személy egy izraeli légicsapás során életét vesztette. A Hamász által fogvatartottak között nők, gyermekek, idős emberek és más országok állampolgárai is vannak. Ezek az országok az izraeli hadsereggel együttműködve dolgoznak állampolgáraik kiszabadításán. A Hamász korábban azt hangoztatta, hogy az elrabolt túszokat az izraeli börtönökbe zárt hatezer palesztin rabért cserébe hajlandóak csak elengedni.

Megnyitották a rafahi átkelőt

Mindeközben az izraeli légierő szombaton a Hamász hadműveleti parancsnokságait és rakétaindító állomásait támadta, de sikerült megsemmisíteni többszintes épületekben elhelyezett megfigyelőállásokat és mesterlövészfészkeket is. Az IDF szombaton bejelentette, hogy megölte a Hamász fegyverzetfejlesztésért felelős tagját. Mahmúd Szábih mérnökként egy olyan egységet vezetett, amely fegyvereket, köztük katonai drónokat fejlesztett a Hamász számára. Az általa vezetett egység a Közel-Keleten más terrorista csoportokkal is kapcsolatot tartott fenn – áll az IDF közleményében. Az IDF szóvivője szombaton beszélt a várható szárazföldi támadásról, is kijelentette: bár a polgári áldozatok minimalizálására törekednek, azok elkerülhetetlenek a városi hadviselésben. 

Eközben szombaton, magyar idő szerint 9 órakor megnyitotta Egyiptom a Gázába vezető rafah-i határátkelőt. Az egyiptomi állami tv-n közölt felvételek alapján megindultak a segélyszállítmányok, a Hamász szóvivője szerint a húsz kamionból álló konvoj egészségügyi ellátmányokat és kis mennyiségű élelmiszert szállít. Ezzel lehetővé válik az ott tartózkodó külföldiek számára is, hogy elhagyják az izraeli tűz alatt álló Gázai övezetet, de nem tudni, hogy meddig marad nyitva az átkelő a külföldi állampolgárok számára. Az izraeli amerikai nagykövetség közölte, hogy várhatóan „sokan próbálnak majd átkelni”, és azoknak, akik Egyiptomba próbálnak belépni, „potenciálisan kaotikus és rendezetlen környezetre kell számítaniuk az átkelő mindkét oldalán”.

Kairóban békecsúcsot tartottak

Szombaton megkezdődött a nemzetközi konferencia Kairóban a gázai helyzetről, amelynek az lenne a feladata, hogy közös álláspontot alakítson ki a Hamász terrorszervezet és Izrael konfliktusáról. A résztvevők egyiptomi, palesztin, jordániai, bahreini, katari, kuvaiti és iraki vezető politikusok, valamint az ENSZ és az EU képviselői és a brit külügyminiszter. Az Egyesült Államok csak csak alacsonyabb szinten, kairói nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével képviseltette magát. Több európai nagyhatalom képviselői nem voltak jelen, és Izrael sem volt ott. A Kairói Béke Csúcstalálkozón beszédében Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta: „nem megyünk el, maradunk a földünkön”. Az arab országok vezetői elítélték a Gázai övezet két hete tartó izraeli bombázását.

Az viszont nem éppen a közelgő békére utaló hír, hogy Izrael felszólította állampolgárait: haladéktalanul hagyják el Egyiptomot és Jordániát. „Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsa 4-es szintre (magas fenyegetettség) emeli az Egyiptomra (beleértve a Sínai-félszigetet) és Jordániára vonatkozó utazási figyelmeztetését: azt ajánlja, hogy ne utazzanak ezekbe az országokba, és az ott tartózkodóknak pedig azt, hogy a lehető leghamarabb hagyják el őket” – olvasható a közleményben.

Százezres tüntetés Londonban    

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Scotland Yard kora esti első becslése szerint a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción százezren vettek részt, írta az MTI. A menet a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonult; innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont. A Scotland Yard már előre felhívta a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekre a londoni rendőrség beavatkozást helyezett kilátásba. Szombat estig mindazonáltal nem érkezett jelentés rendbontásokról és őrizetbe vételekről. 

Londonban és más brit nagyvárosokban egy hete is tartottak demonstrációkat a palesztinok mellett. A múlt szombati tüntetésen 15 embert őrizetbe vettek. A mostani demonstrációt 1500 rendőr biztosította. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen két hete végrehajtott támadása óta számos alkalommal felhívta a demonstrációk szervezőinek és résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Hamász és az október 7-i terrortámadás nyilvános dicsőítése súlyos bűncselekmény. A brit kormány két évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

A szombati londoni tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni. Suella Braverman brit belügyminiszter már a múlt heti tüntetés előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.

 

Címkék: Joe Biden, túsz, Hamász