Kétszáz rendőr csapott le az egyik utolsó független hongkongi szerkesztőségre

Kétszáz rendőr csapott le az egyik utolsó független hongkongi szerkesztőségre

Rohamrendőrök oszlatják a demonstráló tömeget 2019. augusztus 10-én Hongkongban (Fotó: Paul Wong/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felforgató anyagok kiadásának gyanújával őrizetbe vették a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint több, a portálhoz köthető embert szerdán Hongkongban – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az őrizetbe vettek között a volt és jelenlegi főszerkesztőn kívül az igazgatótanács négy korábbi tagja, valamint egy újságíró van. Hat embert az otthonából vittek el kora reggel, míg egy ember, a már megszűnt Apple Daily hongkongi lap volt szerkesztője korábban került őrizetbe. A portál egyik helyettes szerkesztőjét pedig kihallgatásra vitték be.

A szerda reggeli akcióban több mint kétszáz rendőr vett részt, akik átkutatták a hírportál székhelyét, és több eszközt, köztük számítógépeket lefoglaltak. A rendőrség közleménye szerint az őrizetbe vett személyeket felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leplezésével gyanúsítják egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó törvény alapján. A törvénysértés miatt akár két évig terjedő börtönbüntetés és ötezer hongkongi dollár (200 ezer forint) pénzbírság szabható ki.

Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szemben is, melynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó, nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává.

(MTI)

Címkék: média, Kína, Hongkong