Kétszáznál több autót gyújtottak fel az éjjel Strasbourgban

Kétszáznál több autót gyújtottak fel az éjjel Strasbourgban

Lángoló autó Strasbourgban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szilveszter éjszakája a francia autótulajdonosok számára – különösen azoké, akik nagyvárosok szegénynegyedei közelében élnek – legalább olyan stresszes, mint a petárdától rettegő kutyák tulajdonosaié.

Van ugyanis egy furcsa francia szokás, mely főleg fiatalok körében népszerű: az autóégetés. Nem csak szilveszterkor, nyáron is szoktak gépkocsikat gyújtogatni, különösen az 1789-es francia forradalom kitörésének napján, július 14-én. A franciaországi tüntetések idején is szinte már állandó díszlet az égő autó, de akkor dühösek az emberek, szilveszterkor viszont inkább szórakozni szoktak a fiatalok.

Az év végi autóégetés „hagyománya” az ország keleti felében, az Európai Parlamentnek is otthont adó Strasbourg környékén kezdődött a kilencvenes években, különösen a szegények lakta negyedekben. A többi város kamaszai hamar eltanulták a szokást, és százával gyújtanak fel kocsikat. Egy ideje a francia hatóságok nem is közlik a pontos számokat, mert rájöttek, hogy a különböző kerületek és városok fiataljai versenyeznek egymással, hol sikerült több autóban kárt tenni. A jelenség leginkább a (nagy)városokra jellemző, a kis falvakban biztonságban vannak az személygépkocsik.

Tavaly egy szakértő, Christophe Schulz a jelenséget azzal magyarázta a Le Parisien napilapnak, hogy a gyújtogatók jellemzően a tüntetéseken is balhézó fiatalok – számokra ez a szilveszteri szórakozás egy eszköz a monotonitás megtörésére, vagy éppen a világ ellen érzet dühük és bosszúvágyuk kifejezése. Vannak, akik így szabadulnak meg a bűncselekmények során használt autójuktól, vagy egyszerű biztosítási csalás is állhat az égetés mögött.

Több mint ötven tüzet okoztak a tűzijátékok | Magyar Hang

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint szilveszter napján összesen 177 segélyhívás érkezett hozzájuk. Sokan kerültek a detoxikálóba is.

Hiába növelik meg a rendőri jelenlétet ilyenkor, minden parkoló autó mellé nem lehet őrséget állítani. Tavaly még úgy tűnt, a furcsa szokás lecsengőben van – 2018-ra virradóra húsz százalékkal kevesebb gépkocsit gyújtottak meg, mint az előző szilveszterkor. Akkor a csökkenést azzal magyarázták, hogy a sajtót kevéssé érdekli az autók tömeges felgyújtása, így a fiataloknak kisebb a sikerélmény és a motiváció.

Ehhez képes most szilveszterkor kétszáznál is több autót gyújtottak fel Strasbourgban, kétszer annyit, mint tavaly. „A mostani helyzet annyira rossz, mint húsz évvel ezelőtt” – nyilatkozta Robert Hermann, a város biztonságáért felelős polgármester-helyettes.