Kiakadtak a bosnyákok Orbán „idegengyűlölő és rasszista” kijelentése miatt

Kiakadtak a bosnyákok Orbán „idegengyűlölő és rasszista” kijelentése miatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én (Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles reakciókat váltott ki Boszniában Orbán Viktornak az a kijelentése, amit a keddi Kormányinfón mondott el egy újságírói kérdésre válaszolva. „Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy a Balkán lehet hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, ami után azonnal megszólaltak a bosnyák vezetők.

Šefik Džaferović, a boszniai háromtagú elnökség bosnyák tagja egyenesen szégyenletesnek és arcátlannak nevezte Orbán mondatait, majd hozzátette, hogy az Európai Unió előtt álló kihívást inkább a radikális, idegengyűlölő és rasszista politika jelenti, amelynek a hívei ezekben a napokban jelentkeznek. A politikus kiemelte, hogy az EU-nak a sokféleség egységére kell építenie, az emberi szabadságjogok védelmére, akárcsak az Emberi Jogok Európai Egyezményére. „Mi egy ilyen unióban hiszünk, egy ilyen unióba akarunk belépni, nem pedig egy olyan EU-ba, amelyet Orbán és klikkje szorgalmaz” – tette hozzá a politikus.

Nem hagyta szó nélkül az elhangzottakat Husein Kavazović bosnyák főmufti sem, aki szintén idegengyűlölőnek és rasszistának nevezte Orbán mondatait. A boszniai muszlimok vezetője szerint ha az efféle ideológiák az egységes európai politika alapjává válnak, az visszavezet majd azokba az időkbe, amikor az európai egységet a hasonló fasiszta, náci, erőszakos és emberirtó ideológiákra kellett építeni, amelyek a holokauszthoz és más szörnyűséges bűnökhöz vezettek.

De ennél is tovább ment a boszniai Mi pártunk nevű politikai szervezet, amely túl azon, hogy rasszistának nevezte Orbánt, leszögezte, hogy a magyar miniszterelnöknek meg kellene tiltani a szarajevói látogatását, amit eredetileg a január 25-re terveztek a boszniai fővárosba.