Kibertámadások értek több román állami és pénzügyi intézményt

Kibertámadások értek több román állami és pénzügyi intézményt

Képünk csak illusztráció (Fotó: Fotis FotopoulosUnsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elérhetetlenné vált péntek hajnalban több román állami és pénzügyi intézmény honlapja az ellenük indított, szolgáltatásmegtagadást előidéző túlterheléses kibertámadás miatt – közölte a román kormány.

Egyebek mellett a kormány (gov.ro), a védelmi minisztérium (mapn.ro), a határrendészet (politiadefrontiera.ro) és az állami vasúttársaság (cfrcalatori.ro) honlapját támadták a hackerek.

A kormányzati szervek IT-szakemberei együttműködnek az illetékes kibervédelmi intézmények szakértőivel a hozzáférés helyreállítása és az okok azonosítása érdekében – közölte a bukaresti kormány. A gov.ro kormányzati portál elérhetőségét a közlemény kiadása előtt helyreállították.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás csak a mapn.ro nyilvános honlapot bénította le, amelyen nem tárolnak titkos adatokat. A támadás nem érintette a védelmi minisztérium informatikai hálózatait.

Frissítés:

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) később a szolgálat keretében működő Országos Cyberint Központ nyomozásának eredményét ismertetve azt közölte: a hackerek az ország határain kívüli hálózatokban működő eszközökről bénították meg pénteken több órán keresztül román közintézmények és pénzügyi intézmények honlapjait. A támadásért az a "keleti eredetű, oroszbarát" Killnet hackercsoport vállalta a felelősséget, amely múlt hónapban hasonló túlterheléses támadásokat intézett az Egyesült Államok, Észtország, Lengyelország, Csehország, illetve a NATO egyes honlapjai ellen.

(MTI)