Kiengedték Reagan merénylőjét

Kiengedték Reagan merénylőjét

A merénylet utáni pillanatok (Fotó: US National Archives)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

John Hinckley 1981-ben követett el merényletet Ronald Reagan amerikai elnök ellen az egyik washingtoni Hilton előtt. A merénylet indítéka az volt, hogy a férfi így hívja fel magára Jodie Foster színésznő figyelmét, akit A taxisofőr című filmben látott. A bíróság a merénylőt, elmeállapota miatt, nem találta bűnösnek, és pszichiátriai kényszergyógykezelésre ítélte.

Minthogy a férfi 1983 óta nem volt erőszakos, nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt, és az orvosi vélemények szerint immár nem mentális beteg, egy bíró feltétel nélkül szabad lábra helyezte, írja a 444. Az államügyész egyetértett ugyan a kiengedéssel, de azt elhalasztotta volna.

A merényletben megsérült az elnök tüdeje, de hamar meggyógyult. Az ugyancsak megsérült fehér házi szóvivő, James Brady ugyanakkor kerekesszékbe került, és később a fegyvertartás ellen küzdő aktivistává vált.