Kifeszítették a szovjet győzelmi zászlót a Nemzetközi Űrállomáson az orosz kozmonauták

Kifeszítették a szovjet győzelmi zászlót a Nemzetközi Űrállomáson az orosz kozmonauták

Az orosz űrhajósok által kifeszített győzelmi zászló (Fotó: Roszkozmosz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két orosz űrhajós egy élőben közvetített betervezett programot hajtott végre, amikor az űrséta hetedik órájában kifeszítették a szovjet győzelmi zászlót a győzelem napja tiszteletére. Oleg Artemijev és Denis Matvejev kozmonauták űrsétája egy betervezett program része volt április 28-án. Az előzetes tervek szerint az Oroszországhoz tartozó Nauka laboron és egy Európai Űrügynökséghez tartozó robotkaron végeztek munkálatokat, amikor az űrséta hetedik órájában kifeszítették a szovjet győzelmi zászlót. Készítettek pár fényképet, majd a zászlót levették.

Ez teljességgel ellentétes az elfogadott űrbeli irányelvekkel, amelyek megkövetelik a teljes politikai pártatlanságot. Eddig az űrben az asztronauták és kozmonauták tartózkodtak a politikai megnyilvánulásoktól, így az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és az emiatt a nyugati világ által Oroszországra kivetett szankciók sem akadályozták a békés együttműködést a világ nemzeteinek űrügynökségei között. A győzelem napja ellenben a legnagyobb orosz ünnepnapok egyike, a kozmonauták által kifeszített szovjet győzelmi zászlón pedig nem csak vörös alapon az aranyszínű sarló és kalapács volt látható, hanem az 1945-ben Berlint elfoglaló szovjet egységek megnevezése is.

Ez Artemijev ötödik, Matvejev második űrsétája volt. Az űrséta összesen 7 órán át tartott.