Kijevbe látogatott az amerikai képviselőház elnöke

Kijevbe látogatott az amerikai képviselőház elnöke

Nancy Pelosi és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. május 1-jén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke meglepetésszerű látogatást tett szombaton Kijevben, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Zelenszkij minderről egy a Twitterre feltöltött videóban számolt be vasárnap, melyen Pelosival az ukrán főváros utcáin találkozik. Zelenszkij kijelentette, hogy „az Egyesült Államok erős támogatásával vezető szerepet tölti be Ukrajna orosz agresszió elleni harcában”. „Köszönjük, hogy hozzájárul államunk szuverenitásának és területi integritásának megóvásához” – mondta. Pelosit elkísérte Adam Schiff magas rangú demokrata képviselő és három másik kongresszusi tag.

„Látogatásunkkal szeretnénk köszönetet mondani a szabadságért folytatott harcukért" – hangsúlyozta Pelosi. „Elkötelezettségünk mindaddig folyamatos, míg véget nem ér a küzdelem" – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok mindenkiért harcolnak.

Nancy Pelosi vasárnap azt mondta, hogy delegációjának „nagy megtiszteltetésben volt része, hogy tegnap találkozhatott Ukrajna elnökével”. Azt mondta, hogy a megbeszélések a „humanitárius segítségnyújtás és a gazdasági segítségnyújtás, és végül a győzelem kivívása utáni újjáépítés” köré összpontosultak. Pelosi azt mondta, büszke arra, hogy „az Egyesült Államok kongresszusának egységüzenetét, az amerikai nép elismerését és csodálatát fejezhette ki Ukrajna népének bátorságáért”. Hozzátette: „Nagy fájdalommal jöttünk ide, de nagyon büszkén távozunk, mert jobban megértjük, mit kell tenni.” 

A látogatásról egyelőre nem nyilatkozott a Fehér Ház, de Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter múlt hétvégi kijevi látogatását is csak azután erősítette meg hivatalosan, hogy elhagyták az országot – írja a BBC.