Kijevben az EU legbefolyásosabb vezetői

Kijevben az EU legbefolyásosabb vezetői

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Johannis román államfő (b-j) megbeszélésük előtt Kijevben 2022. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Ludovic Marin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mario Draghi, olasz miniszterelnök, Emmanuel Macron, francia elnök és Olaf Scholz, német kancellár Ukrajnába látogatott, hogy kiállásukkal támogatásukról biztosítsák Ukrajnát – adta hírül az Euronews.

Olaf Schulz a Kijev melletti Irpinyben hangsúlyozta, ártatlan civileket támadtak meg, értelmetlen erőszak dúl. Egy olyan várost pusztítottak el az orosz csapatok, ahol egyáltalán nem voltak katonai létesítmények. A közel fekvő Bucsához hasonlóan ebben a 60 ezres városban is csaknem 300 oroszok által kivégzett civil találtak, miután a megszállók március végén kivonultak. Scholz szerint az irpinyi vérengzés figyelmeztetés kell, hogy legyen: valamit tennünk kell. – Ez egy szörnyű háború. Oroszország a legnagyobb brutalitással, az emberi életekre való tekintet nélkül hajtja előre. Ennek pedig véget kell vetni – mondta. 

Mario Draghi, olasz miniszterelnök kifejezte reményét, hogy Ukrajna az orosz agressziós háború után újjáépül. – Ez a pusztulás, de a remény helye is – hangsúlyozta Irpinyben, hozzátéve, hogy az embereket egyesítette a háború, most olyan dolgokat tudnak létrehozni, amire a háború előtt talán nem is lett volna lehetőségük. – A világ az önök oldalán áll – fűzte hozzá mondta Draghi.

A három európai vezetőhöz csatlakozott Klaus Johannis román elnök is. A vezetők egy nappal azelőtt látogattak Kijevbe, hogy az Európai Bizottság ajánlást tenne Ukrajna uniós tagjelölti státuszáról. Lengyelországban szálltak különvonatra, előtte egy éjszakai találkozót tartottak a délkelet-lengyelországi Rzeszowban.

Macron francia elnök hangsúlyozta, „az egység üzenetét küldjük az ukránoknak”. Korábban kiemelte, „olyan ponton vagyunk, amikor világos politikai jelzéseket kell küldenünk, nekünk, európaiaknak, Ukrajna és népe felé, akkor amikor az ukrán emberek hősiesen ellenállnak”.

Az Euronews tudósítása szerint az ellenállás sikere nagymértékben függ a külföldi katonai támogatástól. Az Egyesült Államok újabb egymilliárd dolláros hadászati segélyszállítmány küldését jelentette be. Alapvető kérdés, hogy a washingtoni segítség időben megérkezik-e a keleti frontra.

Irpinyből az európai vezetők visszamentek Kijevbe, ahol Zelenszkij, ukrán elnökkel kezdtek tárgyalásokat.