Az ukránok szerint több mint 4000 civilt sikerült evakuálniuk a támadott nagyvárosokból – percről percre

Az ukránok szerint több mint 4000 civilt sikerült evakuálniuk a támadott nagyvárosokból – percről percre

Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frissítsék cikkünket az újabb bejegyzések eléréséhez!

• Megkezdődött az orosz-ukrán tárgyalások negyedik fordulója, Erdoğan török elnök és Olaf Scholz német kancellár Ankarában egyeztet a háborús helyzetről
• Meghalt a lebombázott mariupoli kórházból kimenekített terhes asszony és kisbabája is
• Kilencemeletes kijevi lakótömböt bombázott hétfőn hajnalban az orosz légierő
• Több mint négyezer ukrán menekült érkezett vasárnap Budapestre, a negyedük gyerek
• 180 „külföldi zsoldos” ukrajnai likvidálásával büszkélkedett el vasárnap az orosz védelmi minisztérium
• Vasárnapi közvetítésünket itt találják. 

22:53: Újabb hírek érkeztek az orosz állami tévében tiltakozó nőről. „Szégyellem magam, hogy megengedtem magamnak, hogy hazudjak a televízió képernyőjéről. Szégyellem, hogy hagytam, hogy az oroszokat zombikká változtassák" – magyarázta Ovszjannyikova, a csatorna szerkesztője előre felvett videóüzenetében. Felszólította az orosz népet, hogy tiltakozzanak a háború ellen, mondván, csak ők tudják „megállítani az őrületet”. Ovszjannyikova jelenleg a rendőrség őrizetében van – írja a BBC.

22:09: Irina Verescsuk miniszter szerint több mint 4000 civilt sikerült hétfőn evakuálni a konfliktus frontvonalán fekvő ukrán városokból. Videonyilatkozatában elmondta, hogy az evakuálást hét humanitárius folyosón keresztül hajtották végre. Három másik ilyen folyosó azonban nem tudott sikeresen működni – tette hozzá. Verescsuk azzal vádolta az orosz erőket, hogy a kijevi térségben evakuált civilekre lőttek. (BBC)

22:05: A Downing Street megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ukrán menekülteket helyezzenek el szankcionált orosz oligarchák üres ingatlanaiban. „Minden lehetőségre nyitottak vagyunk” – mondta a miniszterelnök hivatalos szóvivője, megerősítve, hogy a Chelsea-hez tartozó szálloda is a vizsgált ingatlanok között van.

21:46: Újabb szankciókról döntöttek az Európai Unió tagállamai Oroszország ellen. A gázimportot továbbra sem érintik a lépések. A BBC-nek nyilatkozó diplomata szerint egyes tagállamok között egyre nyilvánvalóbb „szakadás” van kialakulóban: Lengyelország és a balti államok több és erősebb szankciókat akarnak, míg az olyan országok, mint Németország, Olaszország, Magyarország és Bulgária „konzervatívabb” megközelítést részesítenek előnyben. Részletek itt>>>

21:29: Egy olyan, interneten terjedő videót mutatott be a BBC, amelyen egy rakéta felrobban Kijev egyik utcájában – egy parkban sétáló ember előtt. A csatorna igazolta a felvétel hitelességét.

21:22: Andrej Plenkovic horvát kormányfő felkérte Franciaországot, hogy segítsen a horvát légtér védelmében. A horvát kormányfő közölte: a csütörtök este Zágrábban lezuhant drónon volt bomba, a további nyomozás pedig azt akarja kideríteni, hogy ki indította el a rakétát Horvátországba, tévedés, szabotázs vagy szándékosság volt-e mögötte. Hozzátette: az eset után beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki felajánlotta segítségét a horvát légtér védelmének biztosítása érdekében. „Március 12-én Horvátország felett már átrepült az E-2C Hawkeye korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép és ezt kedden is meg fogja tenni” – mondta Plenkovic.

Horvátország egyetlen vadászrepülő százada nyolc szuperszonikus, nagyjavításon átesett MiG-21 BIS harci és négy UM gyakorló repülőgépből áll. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben. Ugyanakkor 2023-tól már ezek a gépek sem szállhatnak fel, mert műszaki érvényességi idejük lejár. A horvát kormány tavaly májusban döntött arról, hogy Franciaországtól tizenkét, Dassault Rafale F3R típusú, használt vadászgépet vásárol. Ezek egymás után, 2024-től érkeznek meg Horvátországba. (MTI)

21:20: Olaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai humanitárius logisztikai központon keresztül, a két ország pedig „a továbbiakban is szorosan együttműködik az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek elhárításában” – jelentette be Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője Bukarestben, miután Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön Aurescu elmondta: a Suceaván létrehozott logisztikai központba március 9-én – a központ megnyitásának napján – érkezett meg az első négy kamion abból a 26 teherautónyi gyógyszer-szállítmányból, amellyel Olaszország segíti az ukrán hatóságokat. Románia és Olaszország a háború elől menekülők segítésében is együttműködik: a román hatóságok több mint kétezer olasz állampolgár evakuálásában vállaltak szerepet. Aurescu köszönetet mondott Olaszországnak azért, hogy a Romániába küldött, nyolc Eurofighter Typhoon vadászgéppel és 130 katonával részt vesz a NATO keleti szárnya védelme és elrettentő képessége erősítésében. Luigi Di Maio úgy értékelte: Olaszország és Románia közös családhoz tartozik, egységről és szolidaritásról tesz tanúbizonyságot. (MTI)

21:00: „No war” feliratú táblával jelent meg egy tiltakozó az orosz állami tévé, a Channel One élő adásában, a műsorvezető mögött. „Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek, Oroszország a háború ellen van" – áll a tábláján. A tüntető a hírek szerint a csatorna egyik alkalmazottja.

20:35: Az ukránok az Európa keleti részében fekvő országok, így a magyarok szabadságáért is harcolnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Arról is beszélt, hogy Varsó tudatosítani próbálja minden európai partnerében, hogy a Moszkvával fenntartott viszonyban nem megújítható az úgynevezett „business as usual”, vagyis a kereskedelmi kapcsolatok már nem térnek vissza a szokásos kerékvágásba. Részletek itt>>>

20:15: Oroszország szinte minden előretörése megtorpant – írja a BBC hírportálja egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva. Szerinte ez nagyrészt az ukrán ellenállásnak tudható be. Nem történt észrevehető változás Oroszország előrenyomulásában az ukrán fővárosban, Kijevben, a támadó erők továbbra is a Hosztomel repülőtér környékén rekedtek – mondta a tisztviselő. Hozzátette, hogy egy 50-60 járműből álló konvoj Izyum felé tart, Harkivtól délkeletre. De egyelőre semmi jele annak, hogy Oroszország lőszerekkel vagy Oroszországon belüli csapatokkal növelné haderejét – közölte.

Eközben a tisztviselő azt mondta, hogy egyetlen amerikai katona, alvállalkozó vagy amerikai polgári kormányzati dolgozó sem tartózkodott a lengyel határ közelében lévő ukrajnai javorivi katonai bázison, ahol legalább 35 ember vesztette életét egy orosz támadásban a hétvégén. Az Egyesült Államok 350 millió dolláros katonai segélycsomagjából több segély érkezett Ukrajnába a hétvégén, mondta, de az új, 200 millió dolláros támgatást még nem kezdték el küldeni.

20:13: Oroszország még nem kapott felkérést, hogy Vlagyimir Putyin elnök vegyen részt egy telefonbeszélgetésben ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijvel – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy nem zárják ki a két vezető esetleges találkozóját. Zelenszkij korábban személyes megbeszélésre szólított fel Putyinnal, mondván, ez lenne az egyetlen módja a háború befejezésének. Peszkov azt is elmondta, hogy nem folyt megbeszélés Putyin és Joe Biden amerikai elnök esetleges találkozójáról – írja az orosz sajtó alapján a BBC.

20:05: Kiutasítják Szlovákiából az orosz nagykövetség három munkatársát. Az indoklás szerint a tevékenységük nem állt összhangban a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel. A szlovák biztonsági egységek pedig sajtóhírek szerint kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek legalább három személyt – egy védelmi minisztériumhoz köthető ezredest, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) munkatársát és egy harmadik személyt, aki a múlt héten blokkolt Hlavné správy dezinformációs weboldalhoz köthető. Részletek itt>>>

19:43: Megsérült az amerikai Fox News újságírója, miközben Kijevből tudósított. A hírt élő adásban jelentette be John Roberts, az America Reports munkatársa, aki szerint „nagyon kevés részletet lehet tudni, de a helyszínen lévő újságírók mindent megtesznek azért, hogy minél több információt gyűjtsenek” a történtekről. Irina Venediktova ukrán főügyész korábban azt mondta, hogy ma egy nyugati újságíró megsérült, őt ukrán orvosok ápolják. Előző nap lelőttek egy ismert amerikai újságírót Kijev közelében az oroszok – írja a BBC hírportálja.

19:00: Irina Verescsuk, az „ideiglenesen megszállt területek” reintegrációjáért felelős ukrán miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint elégedetlenségének adott hangot a mariupoli humanitárius folyosó kapcsán. Szerinte ugyanis az orosz erők „csak mutatóban” engedtek ki a stratégiai fontosságú kikötővárosból 160 személyautót, azt a látszatot keltve, mintha teljesen megnyitották volna az evakuációs folyosót. Közölte, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 ezren laknak a városban. „Követeljük, hogy a lakosok konvojban hagyhassák el Mariupolt úgy, ahogy azt az északkelet-ukrajnai Szumi, illetve a Kijev környéki települések lakói megtehették” – hangsúlyozta a tárcavezető. A miniszter szavai szerint már két napja Bergyanszkban rostokol egy több teherautóból álló humanitárius segélykonvoj és 24 evakuációs busz, amelyek azóta sem tudnak bejutni Mariupolba. „Nem engedik át a buszokat és semmilyen humanitárius szállítmányt. Oroszország ismét cinikusan hazudik a folyosó megnyitásáról” – állította a politikus.  

18:47: Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy ukrán fegyvergyárak megtámadását tervezi, megtorlásul a szakadárok által ellenőrzött Donyeck város elleni ukrán csapásért, és felszólította a munkásokat és a helyi lakosokat, hogy maradjanak távol. A védelmi minisztérium közleményében megjegyezte, hogy Oroszország úgy véli, Ukrajna Tocska-U típusú rakétarendszerrel kazettás tölteteket alkalmazott Donyeck egyik sűrűn lakott területén. (Al Jazeera)

Leonyid Matyuhin, az ukrán védelmi minisztérium operatív tájékoztatási központjának tisztje sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Donyeck városában hétfő reggel becsapódott rakétát, vagy más lövedéket „csakis az orosz erők lőhették ki”. „Bárki megtapasztalhatta, hogy az orosz propaganda már nyolc éve terjeszt álhíreket arról, hogy ukrán fegyveres erők Donyecket vagy más városokat lőnek” – tette hozzá az MTI szerint.

18:44: António Guterres ENSZ-főtitkár közölte, hogy az ENSZ további 40 millió dollárt különít el központi katasztrófaelhárítási alapjából az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtás felgyorsítására. Az ENSZ menekültügyi szervezetének becslései szerint 2,8 millió ember hagyta el Ukrajnát. „Segítségre és támogatásra van szükségük minden lépésnél” – mondta Guterres. (Al Jazeera)

18:30: Az észak-ukrajnai adótoronyra mért rakétacsapásban legalább kilenc ember meghalt, és további kilenc megsebesült - közölte Vitalij Koval, Rivne régió kormányzója. Elmondta, hogy az Antopi faluban álló tornyot és a közeli adminisztratív épületet két külön rakéta találta el. „Még mindig vannak emberek a romok alatt” - tette hozzá. A helyi média arról számolt be, hogy a ma reggeli légicsapást követően Rivne régióban nem lehetett fogni a földfelszíni tévé- és rádióadásokat. (BBC)

18:08: Ukrán tisztviselők szerint egy 15 éves fiút „lövedékszilánkok” öltek meg a Harkivhoz közeli Csuhuivban, amikor egy iskolát  orosz tüzérségi támadás ért. „Számos magánházat is megrongált” az ágyúzással – írta Facebook-bejegyzésében a harkivi ügyészség, amely bűnügyi nyomozást indított a háborús jog lehetséges megsértése és előre megfontolt gyilkosság miatt. (BBC

17:58: Több tízezer lakás áramellátásához elegendő mennyiségű, nagy teljesítményű generátorokat ad Ukrajnának a brit kormány. A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britannia ötszáz mobil áramtermelő egységet szállít Ukrajnába. Részletek itt>>>

17:43: Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit kora délutáni egy Belgrád–Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A-319-es repülőgép miatt – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van. A gépet a magyar-szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek rövid időn belül azonosították a szerb A-319-es repülőgépet, és biztosították annak kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába. A magyar Gripen géppár addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban – írták. Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépén, a múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, a mai esetet még vizsgálják. Részletek itt>>>

17:13: Az ukrán határ jogellenes átlépésével Oroszország átlépte az Európa Tanács alapokmányában rögzített, kötelezettségeket meghatározó és egységet megkövetelő „vörös vonalat” is – jelentette ki Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke. Részletek itt>>>

17:00: Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb lakott települései felett – közölte az MTI beszámolója szerint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Részletek itt>>>

16:42: A BBC bemutatott egy rövid videót arról, hogy mi maradt a Mariupol melletti Volnovaktából. A 22 ezres, stratégiai jelentőségű várost három napja foglalták el az orosz erők. A polgármester utána azt mondta, hogy a város a heves bombázások következtében gyakorlatilag megsemmisült. A városon átautózva az látszik, hogy egész iskolák, kórházak és lakótömbök pusztultak el teljesen, mindenütt kiégett épületek romjai láthatók. A videót itt lehet megnézni.

16:32: Az orosz nemzeti gárda vezetője a Reuters szerint elismerte, hogy Moszkva ukrajnai katonai offenzívája nem a tervek szerint halad – írja a BBC. „Szeretném azt mondani, hogy igen, de nem minden megy olyan gyorsan, mint szeretnénk" – mondta Viktor Zolotov, aki Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese és egykori testőre. A Reuters szerint a beszámoló a nemzeti gárda hivatalos honlapján olvasható, de a BBC hangsúlyozta, hogy azt nem tudta ellenőrizni, mert nem elérhetőek a Kreml honlapjai. A BBC hangsúlyozza, hogy ez lenne az eddigi legerősebb Kreml-közeli elismerése annak, hogy lassabban haladnak az oroszok, mint tervezték.

16.10: A horvát légvédelmi rendszer kiépítését sürgette Zoran Milanovic horvát államfő a védelmi erők és a biztonsági hírszerző ügynökség vezetőivel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Úgy vélte, most jött el az ideje annak, hogy gyorsan lépjenek, bár hozzátette: nem valószínű, hogy a Zágrábban lezuhant drónhoz hasonló eset még egyszer előfordulhat. Ennek ellenére – mint mondta – a döntést maguknak kell meghozniuk. „A drón átrepült Magyarországon. Megtörtént. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy ilyesmi nem fog még egyszer megismétlődni” – fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy kapcsolatban állnak a magyar féllel, de a történteken már nem lehet változtatni. „Tanultunk ebből valamit, NATO-tagok vagyunk, de a saját biztonságunkról csak mi gondoskodhatunk” – hangsúlyozta. „Ez egy csúnya, veszélyes incidens volt” – mondta, és arra kért mindenkit, aki információval rendelkezik a vizsgálatról, hogy hallgasson róla. (MTI)

15:55: Az ukrán fegyveres erők vezérkara saját értesülésre hivatkozva közölte, hogy megérkezett Oroszoroszágba négyszáz szíriai zsoldos, akit Ukrajna ellen készülnek bevetni. „A rendelkezésre álló információk szerint Szíriában zsoldosok toborzóközpontjait nyitották meg, ahol az elmúlt napokban több, mint ezer embert toboroztak, közülük már mintegy 400 ember megérkezett Oroszországba. Az ukrán határ közelében lévő Rosztov és Gomel régiókban táborokat hoztak létre az elhelyezésükre és a képzésükre” – írta közleményében a kijevi vezérkar. Az UNIAN ukrán hírügynökség arra emlékeztetett, hogy Oroszország 14 toborzóközpontot nyitott Szíriában, ahová Líbiából is érkeznek fegyveresek kiképzésre. Az ukrán hírszerzés korábban azt közölte, hogy információi szerint 300 és 600 dollár közötti havi fizetést ad Oroszország a külföldi zsoldosoknak.

15.30: Az orosz hadvezetés nem zárja ki az ukrán nagyvárosok teljes ellenőrzés alá vonását. Azt állítják, hogy az ukrajnai „különleges hadműveletre” vonatkozó összes tervük „az előre jóváhagyott időkereten belül, teljes egészében meg fog valósulni”. Részletek itt>>>

14:59 Keddig tartó technikai szünetet tartanak az orosz-ukrán tárgyalásokban – jelentette be Twitterén az egyeztetésen résztvevő Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ígérve, a tárgyalások folytatódnak. Podoljak szerint a szünetre a munkacsoportok további munkavégzésért, illetve az egyes definíciók pontosításáért van szükség, de azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent.

14:56 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán felszólal az amerikai kongresszusban. Az elnök természetesen nem lesz személyesen jelen, online beszél majd. (Guardian)

14:50 Ismeretlen eredetű drónt találtak Erdélyben. Az Antena 1 televízió közlése szerint a drónt megtaláló férfi szántani ment a mezőre az erdélyi Besztercétől légvonalban alig tíz kilométerre fekvő település határába, amikor a bokrok között felakadva megtalálta a repülőmodellt, amely ejtőernyőhöz volt erősítve. Beszterce-Naszód megye rendőrsége hétfőn közleményben tudatta, hogy vizsgálatot indított bejelentetlen repülés ügyében. A rendőrség által közölt képeken egy mintegy kétméteres fesztávú, első légcsavaros repülőmodell látható. Nagydemeter község – melyhez Szásztörpény is tartozik – polgármestere a Bistriteanul.ro portálnak elmondta: a repülő tárgyat a rendőrség, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és a román hadsereg szakemberei vizsgálták meg, mielőtt elszállították volna.

Az Antena 1 televízió azt közölte, hogy a repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan 10 katonai drónhoz, melyet felderítésre használnak. A drónt a román-ukrán határtól légvonalban mintegy 60 kilométerre találták meg. (MTI)

14:45  – Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 28 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében – jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadárok vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva. Pusilin szerint a halottak között gyerekek is vannak, a sebesültek közül többnek súlyos az állapota. A tisztségviselő azt is közölte, hogy a Donyeck városközpontja felett lelőtt Tocska-U kazettás töltetet hordozott.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az ilyen típusú rakétafegyver bevetéséről a döntést minimum hadseregcsoport-parancsnoksági szinten kellett meghozni, az ukrán fegyveres erők kijevi vezetésének jóváhagyását követően. Közölte, hogy a rakétát az ukrán ellenőrzés alatt álló Krasznoarmijszkból indították. (MTI)

14:41 Még tartanak a „nehéz” orosz-ukrán tárgyalások – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetben, amit a CNN vett észre. – Mindenki a hírekre vár. Este beszámolunk az eredményről – ígérte a politikus. Zelenszkijnek egyébként hétfőn az Európa Tanácsban kellett volna felszólalnia, ám ez elmaradt.

14:25 A Pfizer bejelentette honlapján: oroszországi leányvállalatuk teljes nyereségét azonnali hatállyal Ukrajna megsegítésére fordítják. A pénzt közvetlen humanitárius segítségnyújtásra fogják fordítani. Ezen felül leállítanak minden Oroszországban folytatott klinikai vizsgálatot, és azok folytatásához alternatív helyszíneket keresnek. Ugyan a Pfizernek nincsen gyógyszergyára Oroszországban, de leállít minden olyan tervezett beruházást, ami gyártási kapacitást épített volna ki az országban.

14:16 Több napnyi sikertelen kísérlet után 160 civil autó hagyhatta el az oroszok által ostromlott Mariupol városát hétfőn – írta a Sky News. Azt még nem tudni, sikerült-e célba érnie a menekülőknek.

14:15 Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították – közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata. Részletek itt.

13:41 Három légi csapást is dokumentáltak hétfőn Kijev régiójában – összegezte a Sky News. Kurenivka kerületében egy ember halt meg, Obolon kerületében ugyancsak egy, míg az antonovi repülőgépgyárt ért támadást követően nem számoltak be halálos áldozatról.

13:29 Az amszterdami orosz ortodox egyházközség a hét végén bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván a moszkvai patriarchátus fennhatósága alá tartozni, és egyházi elbocsátást kért a hágai és hollandiai egyházmegye érsekétől – jelentette hétfőn az NlTimes című holland hírportál. Az indoklás szerint az egyházközség a moszkvai patriarchátuson belül már nem volt képes „megnyugtató légkört” biztosítani a híveknek, ezért kérte, hogy másik egyházmegyébe kerülhessen. A döntést a plébánia „rendkívül fájdalmasnak és nehéznek” nevezte.

Az amszterdami egyházközség már korábban kifejezte egyet nem értését Kirill moszkvai pátriárkával, aki támogatásáról biztosította az orosz vezetést az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Emellett bírálta az orosz hatóságokat is, amiért a béke mellett szót emelő orosz papokat büntet meg. A Dutchnews szerint az egyházközség a konstantinápolyi patriarchátus főhatósága alatt működne tovább. A templom biztonsági okokból egyelőre zárva tart. (MTI)

13:10 Az orosz-ukrán tárgyalások újabb, jelenleg is zajló fordulóját látva a piac is elkezdett bizakodni, csökkent az olaj és a gáz ára, erősödött a forint. Részletek itt.

12:50 Földalatti gázraktár sérült meg az észak-ukrajnai Csernyihiv városában az orosz bombázások során – írja a Sky News, az orosz RIA hírügynökség jelentését idézve. Csernyihivet az éjszaka folyamán három nagyobb légicsapás is érte, reggelre pedig a város nagy része fűtés nélkül maradt. Az elmúlt napokban már áram sem volt a településen – műszaki egységek próbálják helyreállítani a szolgáltatásokat, de dolgukat jócskán megnehezítik a rendszeressé váló orosz bombázások

12:38 Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szövetségesei szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő csak akkor fogadná el Ukrajna jövőbeli semlegességét, ha az orosz gazdaság bázisát, a kőolaj- és földgáz exportot valódi fenyegetés érné, és ha az európai piac azonnal és véglegesen kizárná az orosz beszállítókat.

Az orosz kormány ugyanis az állami bevételek 40 százalékát az orosz energiaexportból szerzi be - írja a Guardian. Zelenszkij erre próbálja rábírni Oroszország legnagyobb európai üzleti partnerét, Németországot is, Berlin azonban makacsul elzárkózik ettől a követeléstől. Robert Habeck, zöldpárti német gazdasági miniszter egy interjúban korábban azt is elmondta, miért állnak ellen az erkölcsi nyomásnak: az orosz energiaimport teljes leállításával ugyanis százezrek veszítenék el munkahelyüket Németországban. Az ország leghamarabb őszig tud megszabadulni az orosz szénfüggőségtől és az év végéig állíthatják le az orosz kőolajimportot is – a gázbeszerzések leállításáról azonban Habeck időpontot sem tudott mondani. A Guardian által idézett interjúban a német miniszter úgy fogalmazott: Európa hamis ígéretekkel etette Ukrajnát.

12:18 Egy halálos áldozata és kilenc sérültje van Kijevben a hétfő hajnali légicsapásnak - jelentette be a BBC szerint az ukrán katasztrófavédelem, pontosítva saját eredeti közleményét. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy az orosz légierő egy kilencemeletes tömbházra dobott bombát. A katasztrófavédelem akkor legkevesebb két áldozatról  beszélt, lapunk ennek megfelelően több halottról számolt be.

11:55 Zajlik az ukrán és orosz fél tárgyalása, a felek határozottan kifejtették saját elvárásaikat - írta Twitter-oldalán  Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó. Bejegyzése szerint a felek közötti kommunikáció, bár nem akadt el, de igen nehézkes, és ez a két fél gyökeresen eltérő politikai berendezkedéséből ered. Az ukrán fél ugyanis a szabad párbeszédre és a társadalom konszenzusára épít - véli Podoljak - míg a főtanácsadó szerint az orosz tárgyalópartnerek saját társadalmuk totális elnyomását tekintik természetesnek.

11:38 Vlagyimir Putyint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt fogják felelősségre vonni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért a – ígérte Sajid Javid, brit egészségügyi miniszter, a  BBC-nek nyilatkozva. Javid hozzátette, hogy az Egyesült Királyság segíteni fog a vádemeléshez szükséges bizonyítékok összegyűjtéséhez.  Beszámolója szerint Dominic Raab brit igazságügyi miniszter már Hágába utazott, hogy részt vegyen az eljárás előkészítésében. Sajid Javid ezt annak kapcsán mondta el, hogy a BBC reggeli műsorában a Mariupolban életét vesztő terhes nőről és halott babájáról kérdezték.

11:21 Kilencven gyerek halt meg, és több mint száz megsebesült az Ukrajna ellen február 24- én megindított orosz offenzíva kezdete óta – jelentette hétfőn Ukrajna főügyészének hivatala. A közlemény szerint a legtöbb civil halálos áldozata Kijev, Harkiv, Donyeck, Csernyihiv, Szumi, Herszon, Mikolajiv és Zitomir térségében volt –írja a Guardian. A Reuters hozzáteszi, a főügyész által közölt számokat egyelőre nem tudják megerősíteni. Oroszország továbbra is következetesen tagadja, hogy civileket is támadnának az általuk „különleges katonai műveletnek” nevezett háborúban – ám ezt az állítást számos beszámoló, videó és fénykép is cáfolja.

10:52  Megkezdődött az orosz-ukrán tárgyalások negyedik fordulója. Bár az oroszok hétfőn reggel is kijevi célpontokat rakétáznak és bombáznak, Volodimir Zelenszkij kormánya egyre bizakodóbban nyilatkozik. Igor Zovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a BBC-nek azt mondta, úgy látja, hogy Moszkva a korábbiaknál jóval konstruktívabb hozzáállást mutat. „Ahelyett, hogy ultimátumokat adnának vagy Ukrajna háborús kapitulálást követelnék, úgy tűnik, hajlandóak az egyeztetések megkezdésére” – mondta Zovka. Az ukrán tárgyalódelegáció tagja, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerint a tárgyalások negyedik fordulóján a tűzszünet feltételeiről, az orosz csapatok kivonulásáról és az Ukrajnának adott biztonsági garanciákról lehet szó. Podoljak ugyanakkor azt is hangsúlyozta: Kijev addig nem tárgyal az orosz-ukrán kapcsolatok jövőbeli formájáról, míg Moszkva nem rendel el egy azonnali tűzszünetet. (BBC)

10:29 Hétfő kora délelőtt folytatódott a gáz árának napok óta tartó csökkenése a holland gáztőzsdén. A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés indítása után másfél órával, 9.30 órakor, 115,6 eurón állt 1 megawattóra, ami csaknem 12 százalék csökkenés a pénteki záróértékhez képest. Március 7-én a gázár rekordszinten, 345 eurón is állt. Egy éve ilyenkor a gázár jóval alacsonyabb, 17,6 euró volt- írja az MTI.

Reggel a Gazprom bejelentette, hogy a megrendelt mennyiségű gázt fennakadás nélkül szállítja Ukrajnán át az európai fogyasztóknak, napi 109,5 millió köbmétert, ami minimálisan kisebb a vasárnapi 109,6 millió köbméternél.

10:18 Természetesen az oroszok tudták, hova céloznak, és a NATO-t akarták ezzel fenyegetni – erről beszélt a lengyel külügyminiszter-helyettes, Marcin Przydacz a BBC-nek annak kapcsán, hogy vasárnap hajnalban az oroszok a lengyel határtól alig több mint 20 kilométerre lévő javorivi ukrán katonai bázist is bombázták. A támadásban 35-en vesztették életüket.

Przydacz „nagyon provokatívnak” nevezte az oroszok lépését, és úgy fogalmazott: „a hazám és más országok is valamilyen módon veszélyben vannak, miután Putyin úr megpróbálja elpusztítani a világot, amelyben élünk”.

10:15 Az ukrajnai háborúról tárgyal hétfőn Ankarában Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Olaf Scholz német kancellár – írja a Guardian. Mindkét ország tett már diplomáciai erőfeszítéseket azért, hogy a civilek ezreinek életét követelő vérontás véget érjen. A NATO-tag Törökországnak közös tengeri határa van Ukrajnával és Oroszországgal a Fekete-tengeren, és mindkét országgal jónak mondható kapcsolatot tart fent (az ukrán hadsereget pedig nagyban segítik a harcban a Törökországtól vásárolt Bayraktar-katonai drónok). Törökország elfogadhatatlannak nevezte az Ukrajna elleni orosz offenzívát, és támogatást kért az ukránok számára, ugyanakkor nem támogatja a Moszkva ellen bevezetett szankciókat. Kijev vasárnap jelezte, hogy Törökország és Izrael segítségével jelölnék ki az oroszokkal folytatott további tárgyalások helyszínét és időpontját. Ankara a múlt héten fogadta Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminisztereket.

10:00 A tiszabecsi segítségponton maradt péntek éjjel egy 6 éves lány, míg szülei és testvérei tovább utaztak Németország felé. Rendőrségi együttműködés segítette a családegyesítést – írja a police.hu. A rendőrség közleménye szerint a nyolc gyermekkel érkező ukrán család rövid ideig maradt a segítségponton, indulás előtt azonban nem vették észre, hogy hatéves családtagjuk a mosdóban maradt, és nélküle indultak útnak. A kislányt egy szeretetszolgálat vette gondozásába, ám szerencsére csak néhány órát kellett szülei nélkül eltöltenie: családja az osztrák hatóságok segítségével, Hegyeshalomról jelentkezett be, majd visszaindultak a lányért Tiszabecsre. A család Másnap este hét  óra körül Tiszabecsen könnyek között újra egyesült. A szülők elmondták, hogy induláskor elszámolhatták a gyerekeket, és abban a tudatban keltek útra, hogy mindannyian együtt vannak, míg nem egy ausztriai pihenőhelyen kiderült, hogy egyik autóban sincs a kislányuk.

A család megköszönte a rendőrség és a szeretetszolgálat segítségét, majd már teljes létszámban indult el Németország felé.

09:42 Havi összevetésben februárban az ukrán fogyasztói árak növekedése 1,6 százalékra gyorsult a januári 1,3 százalékról. Éves viszonylatban a februári infláció 10,7 százalék volt a januári 10 százalék után – tudatta az ukrán statisztikai hivatal. Elemzésük szerint Ukrajnában tavaly 10 százalékos inflációt mértek a 2020. évi 5 százalék és a 2019. évi 4,1 százalék után. Teljes cikkünket itt olvashatják.

 

09:31 Hat másodperc – ennyi idő után hurcolták el a moszkvai rohamrendőrök azt az orosz aktivistát, aki egy aprócska papírtáblát mutatott fel az orosz Activatica nevű aktivista csoport operatőre előtt. A táblán csak annyit szerepelt "Két szó", utalásként a szintén a kétszavas „Elég a háborúból!” - békepárti követelésre. Az Activatica stábjával egy járőkelő is szóba állt; bár ő kifejezetten egyetértett a Kreml döntéseivel, a rohamrendőröket ez nem különösen érdekelte, egy percen belül őt is elrángatták a kamerák elől. (444.hu)

09:09 Dezinformációnak nevezte a kínai külügyminisztérium szóvivője, hogy Moszkva Pekingtől kért volna haditechnikát és ellátmányt - írja a Guardian. Korábban washingtoni források számoltak be arról, hogy Vlagyimir Putyin kínai támogatással folytatta volna Ukrajna ostromát.

08:53 Kijevi repülőgépgyárat rakétázott hétfőn reggel orosz ostromló sereg - írja önkormányzati forrásokra hivatkozva a BBC hírportálja. A portál értesülései szerint az oroszok a Kijev központjától 10 kilométerre található Antonov-repülőgépgyárat támadják, egyelőre azonban nem célpontjuk a gyártól nem messze található Antonov repülőtér. A helyiek robbanásokról és a gyár felett lebegő füstfelhőről számoltak be, az ukrán tűzoltók már a helyszínen dolgoznak.

08:40 Ismét légiriadót fújtak éjszaka Kárpátalja több településén - jelenti beregszászi tudósítónk. A riadót jelző telefonos applikáció éjszaka két óra után szólalt meg és csak reggel hat után fújták le azt. Tudósítónk elmondta: Beregszász központjában a szirénák hangja nem volt hallható, így semmilyen riadalmat nem okozott a légiriadó.

08:38 Halottjai is vannak a kijevi tömbház ellen hétfőn hajnalban elkövetett orosz támadásnak – írja az MTI. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy az orosz légierő hajnali ötkor egy kilencemeletes lakóházat bombázott Kijevben. A támadásban legkevesebb két ember halt meg, és heten megsebesültek Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint. .A kijevi városvezetőség azt közölte, hogy a tűzoltóság a helyszínen van, a kilencemeletes épületből mintegy 70 embert menekítettek ki, a tüzet pedig sikerült eloltani. A katasztrófavédelem túlélők után kutat. A NEXTA fehérorosz ellenzéki hírportál Twitteren arról adott hírt, hogy az épület félig összeomlott.

08:29 Saját felderítő drónjukat lőtték le véletlenül az oroszok, majd megpróbálták ezt is katonai sikerként beállítani - állítja az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Valerij Zaluznyij szerint vasárnap egy orosz légvédelmi alakulat TOR-rakétával lőtt ki egy, a harkivi régió felett repülő megfigyelő drónt. Később szembesültek vele, hogy az eltalált drón az orosz katonai hírszerzés eszköze, ám feljebbvalóiknak úgy tálalták az esetet, mintha egy ukrán irányítású Bayraktar-robotrepülőt semmisítettek volna meg. Zaluznyij szerint a csalásra a légvédelmi egység parancsokai is rájöttek, ám az esetet próbálták eltitkolni, és ők is ragaszkodtak az első verzióhoz. Az esetről Facebook-oldalán számolt be az ukrán védelmi minisztérium.

08:03 Meghalt a lebombázott mariupoli kórházból hordágyon kimenekített terhes nő és kisbabája is – írja az Associated Press. A sebesült, hasát óvón simogató asszony fotója világszerte ismertté vált, és döbbenetes erővel mutatta meg, milyen szenvedéseket élnek át az ostromlott ukrán városok civil lakói, és milyen háborús bűntetteket követnek el az ostromló orosz erők.

AZ AP úgy tudja, hogy az asszonyt a támadás után egy másik kórházba menekítették át az ukrán katasztrófavédelem munkatársai, az ott dolgozó orvosok pedig kétségbeesett küzdelmet folytattak az anya és magzata megmentéséért. A gyereket császármetszéssel hozták világra, ám az újszülött nem élte túl a traumát. Mikor szembesült babája elvesztésével, az anya felsikoltott: „Öljetek meg most” – mondta az orvosoknak a hírügynökség szerint. A nő maga is súlyos sérüléseket szenvedett, medencéje összezúzódott csípőcsontjai leváltak helyükről. Az orvosi team a baba halála után az anyát próbálta életben tartani, ám már nem tudtak segíteni rajta, ő is belehalt sérüléseibe és a gyermeke elvesztése miatt átélt sokkba.

07:41 Közel 2,7 millió ember menekült el a háború elől Ukrajnából, az elmúlt 24 órában 100 ezren váltak háborús menekültté – írja az ENSZ jelentését idézve a Guardian. A legtöbben közülük Lengyelországba érkeznek, Krakkó, a második legnagyobb lengyel város pedig elérte befogadóképességének határait: az ideiglenes szálláshelyek és menedékhelyek már megteltek, miközben az érkező ukránok tömege sem apad.

Financial Times számításai szerint Lengyelország az ukrajnai háborút következtében két hét alatt a világon a negyedik legtöbb menekültet befogadó országgá vált (2001-ben még a 101.-ik helyen voltak a világon). A hullámnak még messze nincs vége: átlagosan két másodpercenként három menekülő lépi át az ukrán-lengyel határt. Részletesebb cikkünk a témában itt olvasható.

07:28 Az ukrajnai háború elől 2022. március 13-án 4006 ember, köztük 1239 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja honlapján a rendőrség. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 12 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

07:22 Polgári célpontot, egy kilencemeletes lakóházat bombáztak az orosz erők Kijevben – írja a 444.hu, az ukrán katasztrófavédelem Twitter-üzenete nyomán. A támadás hajnali öt körül történt, az épület két emelete még lángokban áll, ám láthatóan nagy területen kiégett és lakhatatlanná vált.

07:10 Mintegy 180 külföldi zsoldos és egy nagy nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számolt be a Lviv megyei Sztaricsi közelében található jarovivi katonai létesítmény elleni vasárnapi orosz légicsapással kapcsolatban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az MTI beszámolója szerint a  vezérőrnagy leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők folytatni fogják az Ukrajnába érkező zsoldosok – az ukrán álláspont szerint önkéntesek - megölését. A jarovivi gyakorlótéren korábban NATO-országokból érkezett kiképzők oktattak ukrán katonákat.

A vasárnap esti orosz hadijelentés szerint a háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 3736 létesítménye vált működésképtelenné. Konasenkov szerint Ukrajna eddig 100 repülőgépet, 139 pilóta nélküli légijárművet, 1234 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 122 rakéta-sorozatvetőt, 452 tüzérségi ágyút és aknavetőt valamint 1013 speciális katonai járművet veszített. A tábornok szerint az elmúlt egy napban az orosz légierő és légvédelem az ukrán légierő egy Szu-24-es repülőgépét és 11 drónt, köztük két Bayraktar TB2-est lőtt le. A tájékoztatás értelmében az orosz erők újabb öt települést foglaltak el néhol 9 kilométert nyomultak előre. Az orosz és ukrán hadijelentések hitelességére ugyanakkor nincs garancia, hiszen mindkét beszámoló a háborús propaganda részének számít.