Kikapott a brazil elnökválasztáson Jair Bolsonaro

Kikapott a brazil elnökválasztáson Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök sajtóértekezleten vesz részt a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfővel tartott televíziós vitát követően Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartották. (Fotó: MTI/AP/Bruna Prado)

Fotó: Bruna Prado

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szoros küzdelemben, a szavazatok 50,9 százalékát megszerezve nyert a brazil elnökválasztáson a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a jelenlegi elnökkel, a jobboldali, szélsőséges nyilatkozatairól ismert Jair Bolsonaróval szemben – írta meg a BBC hétfő hajnalban.

Lula da Silva a legutóbbi, 2018-as elnökválasztáson nem indulhatott, ugyanis korrupciós vádak miatt bebörtönözték és eltiltották a megmérettetéstől. A politikus így 580 napot töltött börtönben, mikor is az ellene hozott ítéletet hatályon kívül helyezték. – Megpróbáltak eltemetni élve, és most itt vagyok – mondta mostani győzelmi beszédében. A 77 éves politikus 2003 és 2010 között már volt Brazília elnöke két cikluson át.

Arról, hogy a mostani választást milyen erőszakos és megosztó kampány előzte meg, itt írtunk.

Bolsonaro győzelmének egyébként nagyon örült volna Orbán Viktor miniszterelnök is, aki még kampányolt is a brazil politikus mellett. – Én több mint harminc éve szolgálom a hazámat itt Európában. Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr – mondta a magyar kormányfő egy videóban, amit Bolsonaro még október elején rakott ki Twitterére.